Københavns unikke skibakke ramt af uheld igen - forsinkelse på flere år

Det specielle forbrændingsanlæg med skibakke og klatrevæg på toppen er ambitiøst. Men budgettet skrider, og københavnerne venter stadigvæk.

Et af de mest ambitiøse byggeprojekter i Danmark er endnu en gang løbet ind i tekniske problemer.

Det er danmarkshistoriens dyreste og mest eksotiske forbrændingsanlæg Amager Bakke, der midlertidigt er lukket ned.

- I forbindelse med at vi prøver anlægget, før vi skal overtage det, har vi opdaget designfejl. Når vi ikke kan afbrænde affaldet, så hober det sig op, og det skal vi have fundet en løsning på, forklarer Jacob H. Simonsen, der er direktør på Amager Ressourcecenter.

Forbrændingsanlægget er tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels, der har den vision at bruge den 85 meter høje bygning som skibakke og verdens højeste klatrevæg.

Men anlægget har været forfulgt af uheld, budgetoverskridelser og direktørfyringer. Oven i købet er anlægget bygget så stort, at det kniber med at skaffe nok affald til at holde forbrændingen kørende.

En grafisk fremstilling af Amager Bakke med en højde på 85 meter. Ud over skibakken skal der være løbesti, klatrevæg og cafe på toppen.
En grafisk fremstilling af Amager Bakke med en højde på 85 meter. Ud over skibakken skal der være løbesti, klatrevæg og cafe på toppen.
Foto: TV 2

Det har skabt ærgrelse blandt ejerne, der består af fem hovedstadskommuner med Københavns Kommune i spidsen.

- Jeg sidder i Københavns Borgerrepræsentation, der er medejer. Vi har ikke fået nogen orientering. Det er dybt fortvivlende, siger det konservative medlem af Borgerrepræsentationen, Jacob Næsager.

Hos leverandøren af teknologien, firmaet Vølund, har det resulteret i milliardtab.

Og oppe på toppen, hvor skibakken skulle være forbrændingsanlæggets pryd og gave til københavnerne, har det skabt forsinkelser på flere år.

- Det er jo ikke bare en skibakke, vi bygger. Vi bygger den på et forbrændingsanlæg, som er en utrolig teknisk og kompleks størrelse. Og nærmest ingen af de løsninger, vi ser her, er noget, du kan hive op af skuffen som en standardløsning, forklarer Patrick Gustavsson, der er direktør for skianlægget Amager Bakke.

- Jeg krydser fingre

Nu lyder prognosen, at de første skiløbere får adgang til skibakken næste forår.

Men yderligere forsinkelser kan ikke udelukkes.

- Jeg krydser fingre for, at vi får et efterår med meget få dage med storm. For det vil presse os tidsmæssigt, siger Patrick Gustavsson.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik