København strammer nu reglerne efter svigt i daginstitutioner

En af politikerne, der stemte for stramningen, har selv barn i skandaleramt daginstitution.

Københavns Kommune har onsdag vedtaget et nyt regelsæt, der skal sikre hurtigere forbedringer på daginstitutioner, når der opdages problemer.

Det sker i kølvandet på TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden'. Den viste, at svigt i københavnske institutioner, der blev opdaget tilbage i 2017, stadig ikke var løst.

Fremover skal forældre orienteres, når kommunens tilsyn opdager kritisable forhold, og der indføres en tidsfrist for, hvornår forholdene skal være bragt i orden. Det er endnu uklart, hvor lang fristen bliver.

- Vores tilsyn viser, at der nogle steder er behov for forbedringer, men at det tager for lang tid, erkender Københavns børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Politikers datter går i institution

Repræsentant i børne- og ungdomsudvalget Jacob Næsager (Kons.) er tilfreds med, at der nu strammes op, men han kræver yderligere stramninger. Hans egen datter går i en af de institutioner, som indgik i TV2-dokumentaren, der blev vist i slutningen af maj.

quote Vi anede ikke noget, før vi blev orienteret på et forældremøde for et par uger siden. Det er jeg meget skuffet over.

Jacob Næsager, børne- og ungdomsudvalget (K)

Han blev først klar over problemerne, da han så TV 2-udsendelsen – selvom kommunen blev advaret om problemerne i en tilsynsrapport tilbage i 2017.

- Vi anede ikke noget, før vi blev orienteret på et forældremøde for et par uger siden. Det er jeg meget skuffet over, sagde Jacob Næsager, før mødet onsdag gik i gang.

- Langt ud over det acceptable

På mødet stillede Jacob Næsager et forslag om, at der skal foreligge tilsynsrapporter og handleplaner senest 30 dage efter, at der har været kontrolbesøg i daginstitutionerne. På den baggrund vil embedsmændene i Københavns Kommune nu udarbejde en tidsfrist.

 

Ifølge Jacob Næsager fik den institution, hans datter går på, kontrolbesøg tilbage i oktober sidste år. Men tilsynsrapporten er stadig ikke færdiggjort, og det er med til at forsinke forbedringer.

- At der går så mange måneder, er langt ud over det acceptable, siger Jacob Næsager.

Fremover vil tilsynsrapporter blive offentliggjort på de enkelte institutioners hjemmesider, og de vil blive gennemgået på et årligt forældremøde.

Personalemæssige konsekvenser

'Daginstitutioner bag facaden' viser forhold i institutioner i Københavns Kommune, der af eksperter kaldes "skræmmende" og "skadende".

I dokumentaren viser skjulte optagelser blandt andet en 14 måneder gammel pige, der græder i 50 minutter og flere gange afvises af personalet.

Problemerne på de københavnske daginstitutioner har efterfølgende fået personalemæssige konsekvenser.

Alt efter hvordan man regner, drejer det sig om tre-fire personer, oplyser børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen til TV 2.