Kim Wall mindes i dag med æresløb i København og verden over

I blandt andet København, Trelleborg, Istanbul og New York mindes den svenske journalist.

Fredag klokken 17 mindes journalisten Kim Wall med et motionsløb, hvor deltagende kan donere penge til den dræbte journalists fond, Kim Wall Memorial Fund.

Rundt om voldene ved Christianshavn kan løbende københavnere være med til at ære journalisten i æresløbet Run for Kim.

På årsdagen for den svenske journalists død er der arrangeret mindeløb i 15 byer verden over, som man kan tilmelde sig og samtidigt donere et beløb til fonden Kim Wall Memorial Fund.

Den er oprettet til at støtte kvindelige journalister verden over og markere, at journalister verden over hvert år bliver dræbt i forbindelse med deres arbejde.

Et af mindeløbene finder sted i Kim Walls hjemby, Trelleborg, hvor cirka 600 personer vil deltage. 

Men adskillige frivillige har også arrangeret andre løb for Kim Wall i byer som Berlin, Paris, Boston, Istanbul, San Francisco, New York og Beijing. 

Turen skulle kun vare et par timer

Det var den 10. august sidste år, at Kim Wall tog ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd på en reportagetur.

Wall skulle lave et portræt af den danske opfinder, men var denne dag faktisk midt i en afskedsfest med sine venner, fordi hun sammen med sin kæreste seks dage senere skulle være rejst til Kinas hovedstad Beijing. 

Netop her kontaktede Peter Madsen den svenske journalist og tilbød hende at sejle med i ubåden. Da turen kun ville vare et par timer, besluttede Kim Wall sammen med sin kæreste, at hun skulle tage med.

Sammen med 10 andre deltagere til festen besluttede kæresten at sætte sig på en græsplæne ved havneudløbet. Da ubåden sejlede forbi gæsterne og kæresten, vinkede de til Kim Wall.

Ifølge kæresten sendte Kim Wall flere beskeder til ham under de første timer af turen på UC3 Nautilus. Her virkede alt fint, og hun gav ikke anledning til, at han skulle være utryg.

Men beskederne stoppede brat senere på aften. Det fik kæresten til at ringe til politiet klokken 01.43 og slå alarm.

Ligdelene fundet en efter en

Sejlturen endte som bekendt fatalt for den kun 30 år gamle svenske journalist, der blev mishandlet og dræbt af den danske ubådskaptajn.

Samme aften parterede Peter Madsen Kim Walls lig og smed delene over bord med tunge jernrør, der skulle holde dem nede.

Henover de følgende måneder blev ligdelene fundet en efter en - blandt andet ved hjælp af dykkere og særligt uddannede svenske lighunde, der kunne snuse sig frem til svage spor af døde mennesker gennem vand.

Peter Madsen blev siden idømt livsvarigt fængsel for mordet på Kim Wall. Selvom han kategorisk nægtede det bestialske drab, så valgte han at acceptere Københavns Byrets afgørelse om, at han er skyldig.

Madsen valgte dog alligevel at anke sagen i håb om, at landsretten vil lade ham slippe billigere.

Østre Landsret skal derfor udmåle straffen til den 47-årige ubådskaptajn, når ankesagen skal behandles til september. I alt skal retten bruge tre dage på at afgøre Madsens skæbne, den 5., 12. og 14. september, har Statsadvokaten i København oplyst til Ritzau. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere