Jens Okking bisat fra Marmorkirken

Flere end 100 venner og kolleger var til stede, da den 78-årige skuespiller fredag blev bisat fra Marmorkirken i København.

Efter flere års sygdom sov skuespiller Jens Okking stille ind søndag morgen, og fredag eftermiddag blev han bisat fra Marmorkirken i København. 

Flere end 100 personer var mødt frem til bisættelsen af den 78-årige skuespiller og politiker.

quote Jens havde en stærk personlighed - både på scenen og privat. Han tog noget af det med ind i sine roller, og han havde en særlig evne til at leve sig ind i dem.

Finn Nielsen, skuespiller

Blandt de fremmødte var en række prominente skuespillere og instruktører, blandt andre Lars von Trier, Ann Eleonora Jørgensen, Allan Olsen og Per Pallesen. 

Fulgte ikke med strømmen

På vej ind i kirken fortæller Jens Okkings skuespillerkollega Finn Nielsen, at han beundrede Okking for at være en anderledes skuespiller, der ikke fulgte med strømmen. 

- Han havde ikke behov for at please, og han var ikke bange for at gå foran, hvis der var problemer med en instruktør, siger han.

 

 Forholdet mellem Jens Okking og Finn Nielsen var dog ikke kun professionelt. 

- Vi havde et godt samarbejde - også som privatpersoner og som venner. Jens havde en stærk personlighed - både på scenen og privat. Han tog noget af det med ind i sine roller, og han havde en særlig evne til at leve sig ind i dem. Jeg kan huske en episode, da vi indspillede 'Strømer', hvor han skulle holde mit hoved ned i en spand vand. Han levede sig så meget ind i det, at han helt glemte alle vores aftaler, og jeg blev nødt til at sprutte for at komme op igen, siger Finn Nielsen. 

Elskede biler og damer

Det var dog ikke kun skuespillere, der var mødt op for at tage et sidste farvel med Jens Okking på denne gråvejrsfredag i januar. Også den tidligere racerkører Thorkild Thyrring var at finde på bænkerækkerne under de 12 apostle.

Han var stuntmand på en biljagt i tv-serien 'Een gang strømer', hvor Jens Okking spillede titelrollen som betjenten Karl Jørgensen. 

 

- Det tog dagevis at optage den bilscene, og undervejs kom jeg tæt på Jens, for han havde en stor interesse for biler. Det blev til et langt venskab, hvor vi drak litervis af te på Sans Souci på Frederiksberg, fortæller han på vej ind i kirken. 

- Vi snakkede meget om biler, men også om damer. Jens var en rigtig mans man, som jeg siger. Det er en mand, der omgås mænd, men som elsker damer, siger den tidligere racerkører. 

Børnene bidrog

Jens Okking fik seks børn med fem forskellige kvinder, og både børn og børnebørn var mødt op i kirken. 

Hans datter Silja Okking sang en acapellaversion af den svenske folkevise 'Jeg vet en dejlig rosa', og det var så hårene rejste sig på armene. 

 
 
Foto: Jeppe Michael Jensen - Scanpix

Sønnen Mads Okking oplæste et digt af Villy Sørensen, mens broren Niels holdt en mindetale for sin far. Her fortalte han om, hvor god en fortæller, hans far var, og hvor meget han har betydet.

- Min bedste ven. Du har givet mig dejlige søskende og en fantastisk barndom, sagde han med gråd i stemmen, inden han var med til at bære kisten ud til ligvognen i et januarvejr, der var klaret en anelse op under bisættelsen. 

Sad i Europa-Parlamentet

Jens Okking nåede at være med i mere end 65 film og tv-serier, inden han lagde skuespillerkarrieren på hylden i midten af 00'erne. Han vandt tre Bodil-statuetter for sine præstationer, men valgte kun at tage imod to af dem. Den sidste modtog han i en alder af 62 år for sin hovedrolle i filmen 'At klappe med een hånd'.

Jens Okking var dog ikke bare skuespiller. Han nåede også at være politiker og europaparlamentariker. 

Han sad i Europa-Parlamentet for JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EU fra 1999 til 2003, hvor han måtte trække sig på grund af sygdom.

Herefter flyttede han i familiekollektiv med sønnerne Niels og Mads, indtil han for fire år siden flyttede ind på Ældrecentret Symfonien i Næstved. 

Jens Okking døde søndag morgen den 21. januar med familien omkring sig, og det var hans eget ønske, at han skulle bisættes fra Marmorkirken, eller Frederiks Kirke, som den egentlig hedder.

Disse film og tv-serier vil Jens Okking blive husket for

  • Strømer (1976):
    Med 'Strømer' fik Jens Okking sit gennembrud. Her spillede han politibetjenten Karl Jørgensen, der var blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling. Rollen gav ham en Bodil for bedste mandlige hovedrolle i 1977. 
     
  • Een gang strømer (1987):
    Da Anders Refn og Flemming Quist Møller i midten af 1980'erne blev bedt om at lave en krimiserie til DR, valgte Anders Refn at hive Karl Jørgensen fra 'Strømer' ud af den psykiatriske afdeling, hvor han endte sidst i filmen og ind i paskontrollen i lufthavnen. Det blev til tv-serien 'Een gang strømer', hvor Okking igen spillede politimanden.
     
  • Skytten (1977):
    Også i 'Skytten' havde Jens Okking titelrollen som en tidligere professionel skytte, der forsøger at bremse et kommende atomkraftværk. 
    Heri kan den legendariske scene, hvor han står på taget af Rigshospitalet og skyder Allan Simonsen, der spiller kamp i Idrætsparken, ses.
     
  • Riget (1994-1997):
    Jens Okking befinder sig også på Rigshospitalet i Lars von Triers 'Riget'. Her spiller han den spirituelle Sigrid Drusses lidt nervøse søn Bulder Harly Drusse. 
     
  • En by i provinsen (1977-1980):
    'Riget' var dog bestemt ikke den første tv-serie, Jens Okking optrådte i. En af de tv-roller, han er mest kendt for, er rollen som kriminalassistent Samuelsen i 'En by i provinsen'. 
     
  • Gøngehøvdingen (1992):
    Også i den stort opsatte 'Gøngehøvdingen' optrådte Jens Okking i. Her spiller han Kaptajn Manheimer.
     
  • Nitten røde roser (1974)
    Selv om han har spillet et hav af tv-roller, er det hans filmroller, der har givet Jens Okking anerkendelse i form af kåringer og priser.
    Jens Okking kunne have taget sin første statuette med hjem fra Bodil-kåringen i 1975, hvor han vandt i kategorien Bedste mandlige birolle for sin skildring af kriminalassistent Blak i 'Nitten røde roser'. "Af principielle årsager" valgte han dog at takke nej til at modtage hæderen. 
     
  • At klappe med een hånd (2001)
    Sin sidste statuette vandt han ved Bodil-uddelingen i 2002. Her blev han hædret for sin hovedrolle i filmen 'At klappe med een hånd', hvor han spiller forretningsmanden Erik Svenson, som pludselig får at vide, at han har en datter. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik