Ingen yderligere restriktioner til nytår - forhandlinger fortsætter

Folketinget har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske efter den 3. januar, når de nuværende coronarestriktioner udløber.

Der kommer ikke yderligere restriktioner nytårsaften, selv om antallet af coronasmittede og indlagte stiger.

Det bekræfter Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, i en sms til TV 2. Sammen med Folketingets øvrige sundhedsordførere er hun en del af den såkaldte følgegruppe, der netop har holdt møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og landets sundhedsmyndigheder, og det er på det møde, at hun har fået meldingen om nytårsaften.

Andre ordførere fortæller uden for citat, at man i stedet er blevet enige om, at kommunikationen om de gældende retningslinjer i stedet skal skærpes. Den del tog Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, allerede hul på inden mødet, da han på Twitter i formiddags skrev sådan her:

Nyt møde i eftermiddag

Til gengæld kom der på mødet ingen afklaring på, hvad der skal ske efter 3. januar, hvor de restriktioner, der lige nu praktisk talt holder Danmark lukket, udløber.

Årsagen er, at der henover julen er markant færre, der har ladet sig teste, og derfor har myndighederne svært ved at vurdere, præcis hvordan det går med smitten herhjemme.

De har derfor brug for mere tid, før de kan komme med deres anbefalinger, og af den grund har man i følgegruppen valgt at holde pause frem til tirsdag eftermiddag klokken 16, hvor man så genoptager det virtuelle møde.

quote Det handler ikke om, restriktionerne bliver forlænget, men om hvilke der skal forlænges og hvor længe

Stinus Lindgren, sundhedsordfører for Radikale Venstre

Faktum er dog, at antallet af coronasmittede og indlagte lige nu er rekordhøjt, og det på Twitter har sundhedsminister Magnus Heunicke netop skrevet, at kontakttallet er 1,2. Det vil sige, at hver gang, der er 10 smittede, smitter de 12 nye.

Derfor er der heller ingen af de sundhedsordfører, som TV 2 har talt med, der forventer, at restriktionerne får lov at løbe ude den 3. januar:

- Det handler ikke om, restriktionerne bliver forlænget, men om hvilke der skal forlænges og hvor længe. Det overordnede billede er klart. Det går ikke godt, og derfor kan vi ikke bare gå tilbage til normalen efter den 3. januar, siger sundhedsordfører for de radikale, Stinus Lindgren.

Sådan lukkede Danmark gradvist ned i december