Ingen ville give døv kvinde job i 24 år: Nu taler hun og direktøren tegnsprog sammen

Et nyt forskningsprojekt skal gøre det lettere for døvfødte børn at finde et almindeligt job senere i livet.

Folk, der bliver født døve, har ofte svært ved at få et almindeligt arbejde, når de bliver voksne.

quote Det har ikke været nemt. Jeg har kæmpet og kæmpet. Og jeg troede aldrig, at jeg ville blive ansat.

Heidi Allkja, døv

En af dem er Heidi Allkja. Hun ledte i 24 år efter en arbejdsgiver, der turde ansætte hende.

- Det har ikke været nemt. Jeg har kæmpet og kæmpet. Og jeg troede aldrig, at jeg ville blive ansat, siger Heidi Allkja til TV 2.

Men så kom hun på prøve som stuepige på Hotel Scandic i Københavns Sydhavn. Da de tre måneder var gået, kom direktøren hen til hende.

- Og så sagde han: ”Du får en godkendelse og bliver fastansat”. Mig? Skal jeg fastansættes? Jeg tabte nærmest kæben. Jeg blev meget glad og græd. Jeg havde aldrig troet på, at jeg ville nå mit mål og blive fastansat, siger Heidi Allkja.

Snakker sammen på tegnsprog

Ifølge de nyeste tal er kun 38 procent af døve i job, mens det gælder 67 procent af alle hørende.

quote Der er en kæmpe mængde medarbejdere, der går derude, som kan komme i arbejde.

Mogens Jørgensen, direktør for Scandic Hotel Sydhavnen.

- Der er en kæmpe mængde medarbejdere, der går derude, som kan komme i arbejde, siger Mogens Jørgensen, der er direktør for Scandic Hotel Sydhavnen.

Nu snakker direktøren og stuepigen sammen på tegnsprog. 15 af Heidi Allkjas kolleger har taget imod et tilbud fra hotellet om et 15 timer langt kursus i tegnsprog. For det er ikke nok blot at ansætte en døv.

- Folk skal også lære at tale med hende. Hun skal ikke være en fremmed. Hun skal være en del af vores arbejdsplads. Og det synes jeg faktisk er lykkedes rigtig godt, siger Morgens Jørgensen.

Forskning skal hjælpe døve børn

Forskningsprojektet iHear fokuserer netop på at gøre det lettere for døvfødte børn at finde et almindeligt arbejde senere i livet.

48 børn i syv-otte årsalderen er med i projektet, der blandt andet skal undersøge, hvordan børn kan gå i skole på lige fod med normalthørende børn. På sigt skal det styrke børnenes hørelse og gøre det lettere at få et job.

Hos høreapparatfirmaet Oticon, der er en del af iHear-projektet, håber man, at børn med alvorlige hørehandicap ikke får de samme problemer som Heidi Allkja.

- Vi håber jo at få fokus på steder, hvor vi kan gøre det bedre end i dag. Målet er at få disse børn til at fungere ligeså godt som deres normalthørende kammerater. Så de kan tage almindelige job og bidrage til samfundet på linje med alle andre mennesker, siger Søren Riiis, der er forskningschef i Oticon Medical.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik