Inflation risikerer at smide lejere på gaden - boligselskaber må hyre særlige rådgivere

Stigende energi- og fødevarepriser presser landets lejere. Boligselskaber sender flere rykkere og varsler om ophævede lejemål.

66-årige Hensen Navarro kommer ind og åbner sin sorte taske med en stak uåbnede konvolutter med "regninger og alt muligt", som han forklarer.

- Jeg åbner dem ikke, for jeg ved godt, jeg bare bliver stresset, siger Hensen Navarro, der flyttede fra Peru til Danmark i 1984 og i dag bor til leje i Bo-Vests almene lejeboliger.

Hensen Navarro er mødt op hos den socialøkonomiske virksomhed Settlementet på Vesterbro i København for at få hjælp til at få overblik over sine udgifter og sin gæld. Og han er langt fra den eneste lejer, der har brug for rådgivning til at få styr på sin økonomi med den buldrende inflation.

Stigende energi- og fødevarepriser gør nu så ondt, at flere lejere risikerer at blive smidt på gaden. Det har fået flere boligselskaber til at hyre økonomiske rådgivere, der kan hjælpe lejerne.

Det gælder eksempelvis boligselskabet KAB, der netop har indgået en aftale med Settlementet for at få rådgivning til flere af deres lejere.

- Det har vi gjort, fordi vi ser en bekymrende tendens til, at flere beboere får svært ved at betale huslejen. Vi er bekymrede for, at det bliver værre, siger kundedirektør i KAB, Sanne Kjær.

Det første bekymrende tegn

Danmarks Almene Boliger (BL) er brancheorganisation for landets ni største administrationsselskaber, hvor cirka en million danskere bor til leje.

Viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey, fortæller, at der i hver eneste måned i år sammenlignet med forrige år er sendt flere advarsler til lejerne om, at de står til at få ophævet deres lejemål.

- Det er det første bekymrende tegn, og det tager vi alvorligt, siger hun.

Antallet af varslede ophævelser. kilde: Danmarks Almene Boliger.
Antallet af varslede ophævelser. kilde: Danmarks Almene Boliger.

BL oplever, at der er betydeligt flere henvendelser fra lejere til økonomiske rådgivere ansat i boligforeningerne, og at flere boligforeninger etablerer rådgivning, fordi lejere har svært ved at betale huslejen.

- Vi frygter, at der kommer flere udsættelser, når vi kigger fremad. Flere får sværere ved at betale huslejen, siger Solveig Råberg Tingey.

Flyers og plakater i opgangene

Domea er en af de boligadministrationer, der allerede har økonomiske rådgivere ansat.

- Vi har jo ikke nogen interesse i, at beboerne sættes ud af deres bolig. Vi vil faktisk rigtig gerne have, at de bliver boende, Fordi det både menneskeligt og økonomisk er virkelig skidt, når vi skal sætte folk ud, siger Katja Adelhøj Lindblad-Clausen, der er chef for bæredygtige indsatser i Domea.

Når en lejer sættes på gaden, koster det boligforeninger i omegnen af 50.000 kroner.

For at undgå at sætte beboere på gaden har Domea en opsøgende indsats over for de lejere, der er bagud med huslejen. De får en flyer smidt i postkassen, mens plakater sættes op i opgange og fællesvaskerier, hvor der henover et billede af en redningskrans står: "Er du kommet bagud med huslejen, eller hober regningerne sig op?".

Flere rykkere

Trods initiativerne oplever Domea problemer under den nuværende inflation.

Boligadministrationen oplyser, at der er sendt 71 procent flere rykkere ud til lejerne i oktober i år sammenlignet med samme periode forrige år. Det konkrete antal er steget fra 276 til 473.

Samtidig er 30 procent flere lejemål blevet varslet ophævet - langt de fleste er dog indtil videre blevet reddet på målstregen med blandt andet økonomisk rådgivning.

- Før hjalp vi de folk, der havde mindst økonomisk. Men nu er det også beboere i arbejde, der har brug for hjælp. Der er en overvægt af enlige - enlige uden forsørgerpligt, men også enlige forældre og enlige pensionister, fortæller Katja Adelhøj Lindblad-Clausen.

Håb ved mødebordet

Rundt om mødebordet ved Settlementet på Vesterbro i København får Hensen Navarro fortalt to rådgivere om sin økonomiske situation.

Han har ubetalte el- og gasregninger, og han har gæld fra kviklån og et udestående med gældsstyrelsen.

Sammen med rådgiverne drøftes mulighederne for afdragsordninger og eventuel gældssanering, hvor hans gæld kan blive nedsat eller slettet.

- At have regninger, som man ikke kan betale, er forfærdeligt. Det er ikke sjovt, siger han.

Hensen Navarro har slukket for varmen i sin lejlighed for at spare penge, men han oplever, at den store gæld forfølger ham, fortæller han. Og det er ikke blevet nemmere med inflationen, der har presset prisen på almindelige dagligvarer op.

Da mødet er slut, står Hensen Navarro med et håb om en lysere økonomisk fremtid.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik