I nat får 88.757 unge svar på, om de er optaget på drømmeuddannelsen

Flere studerende er i år blevet optaget på en uddannelse. Det betyder blandt andet fremgang for erhvervsakademierne og sygeplejerskerne.

65.714 unge får i nat at vide, at de er optaget på en videregående uddannelse. Det er én procent flere end sidste år.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I alt havde 88.757 ansøgt om at få en plads på en videregående uddannelse.

Der er en stor stigning i optaget på sygeplejerskeuddannelsen, hvor syv procent flere i år kommer til at få at vide, at de har fået en plads.

Det er en udvikling, der glæder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (Soc.dem.):

- Jeg er meget tilfreds med, at flere begynder på sygeplejerskeuddannelsen. Der er brug for hver og en for at skabe et bedre og mere nært sundhedsvæsen. Og så er der optaget flere sygeplejersker uden for de store byer. Det er godt, for vi har brug for dygtige sygeplejersker i hele Danmark.

Færre må sidde skuffede tilbage

Om man er optaget eller ej, får man digital besked om i nat - enten via mail, eBoks eller uddannelsesstedets egen optagelsesportal.

Og mange vil sidde skuffede tilbage ved computeren.

I alt har 8416 kvalificerede ansøgere ikke fået deres ønske om en studieplads opfyldt. Det er dog færre end sidste år, hvor 9765 kvalificerede ansøgere blev afvist.

- Jeg kan sagtens forstå skuffelsen hos dem, der ikke har fået en plads. Man skal huske på, at et afslag er ikke en afslutning. Der er stadig mange muligheder for at komme i gang med en uddannelse, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

- Man kan se, om der er ledige pladser på en uddannelse, der minder om den, man har søgt optagelse på – måske et andet sted i landet. Eller man kan supplere, så man opfylder kravene næste år. Der er altid en vej videre, siger hun.

Flere optagne på erhvervsakademierne

Erhvervsakademierne kan i år kippe med flaget. Fra 2018 til 2019 er der en stigning i optagelsen på erhvervsakademiuddannelserne på fire procent med 10.706 optagne. På bacheloruddannelserne lyder stigningen på én procent med 29.029 optagne.

På professionsbacheloruddannelserne er antallet af optagne næsten det samme som i 2018 med en lille stigning på 89 personer - i alt 25.979 optagne.

Dansk Industri savner flere matematikere og fysikere

I Dansk Industri ærgrer man sig over, at flere ikke har søgt ind på de såkaldte STEM-uddannelser - en betegnelse, der dækker over naturvidenskabelige og teknologiske uddannelser. Som eksempelvis matematik, fysik.

- Her havde jeg håbet på et noget større optag. Vores virksomheder efterlyser folk inden for de her uddannelser, og der går det for langsomt, siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning og videregående uddannelser i Dansk Industri.

Selv om det ultimativt er de unge, der skal søge ind, er hun klar til at kigge indad.

- Vi skal være langt bedre til at vise, hvad man kan med fysik og matematik, og hvilke karrieremuligheder der er. Med fysik kan man eksempelvis være med til at lave en pumpe for Grundfoss, der kan give rent vand i Afrika. Det er da en fantastisk historie, som vi skal være bedre til at formidle, siger hun.

Her er de 25 største uddannelser