Hvad sker der? Brandmænd dukker op i hobetal ved danske kyster

Det har været et noget særpræget syn der har mødt mange danskere der har spadseret langs mange af de danske kyster i dag - der var brandmænd overalt.

Med havtemperaturer der efterhånden befinder sig på mellem 10 og 12 graders varme, er det formentlig lige koldt nok til en dukkert i de danske farvande.

Men skulle man alligevel trodse det kølige vand og vove sig ud i bølgen blå, så lurer der en 'fare' der i den grad også sætter en stopper for den badende gæst.

Flere steder de seneste par dage er der dukket brandmænd op ved mange danske kyster - mange steder endda i hobetal.

TV 2 VEJRET har i dag modtaget flere billeder af den såkaldte 'røde brandmand' der huserer langs kysterne - men hvad i alverden skyldes det?

Fralandsvind og bundvand

Når vinden blæser hen over havoverfladen sætter det gang i en overfladestrøm i vandet der bevæger sig i samme retning som vinden. Det betyder at der i de øverste vandlag har været en vest- og nordvestgående strøm som har sendt vand ud af de indre danske farvande.

Som kompensation for overfladestrømmen, stiger vand fra større dybder op til overfladen for at erstatte noget af det vand der strømmer væk.

I de dybere vandlag lever der masser af gopler, og de kommer i stort antal op til kysterne når der er fralandsvind.

Som tilfældet er det i Hornbæk på billedet ovenfor, så har sydøstenvinden sendt vand ud af Øresund, og der er strømmet brandmænd op fra 'dybet', som i hobetal har samlet sig langs mange kyster.

I sommerhalvåret kan man også blive slemt overrasket når man tager på stranden i fralandsvind. Både vand- og brandmænd kan gøre strandoplevelsen knap så sjov.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Vejr

19990731-170438-1-1920x1519we

Find din kommune: Her skinner solen mest - og her regner det mest i hovedstadsområdet

vejrartikel

Find din kommune: Her er der varmest og koldest i hovedstadsområdet

forårsvejr

Fra frost til forårsfornemmelser: Usædvanlig varme rammer i dag

vejrartikel

Kæmpe overblik: Her er 10 års vejr i din kommune

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere