Her mødes hundredvis af festglade unge til hemmelige fester

Natklubber skal holde lukket på grund af øget risiko for spredning af smitte med coronavirus. Men de unge fester alligevel til piratfester.

Hundredvis af festglade unge trodsede natten til søndag forsamlingsforbuddet og deltog i såkaldte piratfester – altså organiserede fester mod betaling. Det kan TV 2 dokumentere efter optagelser til en piratfest på Refshaleøen i København.

Festerne bliver holdt på hemmelige og afsidesliggende steder, hvor der både er dj, dansegulv og ulovlig alkoholservering.

TV 2 har kendskab til en lang række arrangører i København, der det seneste halve år har holdt piratfesterne. Det sker, samtidig med at diskoteker bliver holdt lukket på grund af risiko for smitte med coronavirus.

Arrangør: Mange unge har ikke noget at lave

En af arrangørerne af nattens fest ønsker at være anonym, men han oplyser til TV 2, at festerne bliver arrangeret for at give de mange unge, der under coronakrisen ikke har noget at lave, en mulighed for at slippe væk fra det hverdagsliv, som coronapandemien har skabt.

- Jeg forstår, at politiet og kommunerne gør deres job og forsøger at holde alt (smittetallet, red.) nede. Men en løsning ville være, at kommunerne sammen med dem, der laver denne slags fester, laver noget organiseret for at gøre det hele mere sikkert, siger han til TV 2.

I brancheforeningen Horesta, der organiserer natklubber og barer, har man længe kendt til, at det danske og københavnske natteliv har været åbent i form af piratfester, på trods af at diskoteker og barer har været lukket.

- Der er forskellige grupper på Facebook, som man kan finde og melde sig ind i for at finde de her fester. Vi ved, de eksisterer, og at det længe har eksisteret, siger Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Hun oplyser samtidig, at man i Horesta er bekymret, fordi store mængder unge mennesker samles på steder, hvor der ikke er professionelt personale og professionelle rammer, som det ifølge hende er tilfældet på landets natklubber og barer.

Horesta er i tæt dialog med de danske myndigheder og politiet, om hvordan man i nattelivet kan sikre en sikker genåbning, oplyser Annette Hyldebrandt til TV 2.

For at deltage skal man indbetale donation

Arrangørerne har holdt fester både på Amager Fælled, Refshaleøen og Sydhavnstippen i København.

For at deltage i piratfesterne skal man ofte indbetale et beløb via Mobile Pay til arrangørerne. Indbetalingerne bliver kaldt donationer, men den holder ikke ifølge indsamlingsloven, oplyser formanden for indsamlingsnævnet, Christian Lundblad.

- Donationer er typisk noget, man giver frivilligt og uden at få noget igen. Og her betaler man penge for at deltage i og få adgang til en fest. Det minder mere om en entre – det er ikke en donation. Beløbets størrelse gør ingen forskel, siger han til TV 2.

Professor: Piratfester er potentielle superspreder-begivenheder

De private fester er begivenheder, som lynhurtigt vil kunne få smitten med coronavirus til at blusse op, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

- Den type fester er at sammenligne med diskoteker, bortset fra at de foregår udendørs, hvilket gør det lidt mindre kritisk.

- Men folk står tæt, har dyb vejrtrækning, er sammen forholdsvis lang tid og drikker alkohol.

- Det er alle sammen forhold, som gør, at smitten nemt spredes. Da der samtidig er mange mennesker til stede, er der risiko for, at der er en smittet, som smitter mange andre, siger Allan Randrup Thomsen.

Han fremhæver, at der er rapporter fra andre lande, som peger på, at der i nattelivet er sket en stor spredning af smitte.

Han nævner et eksempel fra Sydkorea, hvor én enkelt mand smittede 54 personer på en bytur i Seoul.

Politi rykker ud i det omfang, det er muligt

Københavns Politi oplyser til TV 2, at politiet ”i det omfang, det er muligt i forhold til andre politiopgaver”, rykker ud til arrangerede fester, hvor forsamlingsforbuddet blandt andet ikke bliver overholdt.

- Vi har i de seneste uger haft et stort fokus på musik og støj til ulempe i det offentlige rum, og selvom antallet af anmeldelser har været historisk højt – har vi disponeret personale til langt hovedparten af anmeldelserne, oplyser politiet.

Statens Serum Institut har i sine risikovurderinger angivet, at stort set samtlige af de kendte risikofaktorer for smittespredning er til stede ved superspreder-events som eksempelvis fester i nattelivet.

Det gælder blandt andet mange mennesker på lidt plads og "tab af kontrol" for eksempel på grund af alkohol og animeret stemning.

Netop af den årsag har regeringen besluttet, at man ikke må mødes flere end 100 mennesker på ét sted, ligesom diskoteker og barer fortsat ikke må have åbent hele natten.

Det er især den yngre del af befolkningen, de 20- til 40-årige, der lige nu driver smitten i de nordiske, europæiske og mange andre lande verden over.

Det fik onsdag professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren til at advare den del af befolkningen om, at de risikerer at få senfølger på grund af smitte med coronavirus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik