Hovedstadsvaccine testes nu på mennesker: "Derfor er vi med i kapløb”

Vaccinen er udviklet ved et konsortium, der består af Københavns Universitet, AdaptVac, ExpreS2ion Biotechnologies fra Hørsholm og Bavarian Nordic, og den kan blive fremstillet i Danmark i 2022.

En ung hollandsk mand Jelke Fros er som den første blevet stukket med den danskudviklede vaccine fra Københavns Universitet.

Det skete klokken 12.12.

Testvaccinationen foregik på Radhoud University Medical Centre i Nijmegen, Holland, og i alt deltager 42 raske, voksne deltagere.

- Det er en gigantisk stor dag for os, siger professor Ali Salanti, der har været med til at udvikle vaccinen, til TV 2.

Vaccinen forventes klar i 2022

Testvaccinationen, som er en del af et større studie, kombinerer fase 1 og fase 2. Hvis studiet viser sig effektivt, vil der skulle gennemføres et fase 3-studie, hvorefter vaccinen skal godkendes af myndighederne.

De forskellige vaccinetestfaser

  • Fase 1

​De første tests begynder på en mindre gruppe raske mennesker. Man undersøger blandt andet, om vaccinen virker, og om der er alvorlige bivirkninger.


  • Fase 2


​Vaccinen testes på en større gruppe personer – mellem 100 og 1000 – i forskellige aldersgrupper. Det er de mere almindelige og kortvarige bivirkninger og den optimale dosering, der bliver undersøgt i denne fase.


  • Fase 3


​Vaccinen bliver testet i stor skala. Coronavaccinerne er blevet testet på omkring 30.000 personer i fase 3.

Og hvis alt går godt, kommer vi til at have en dansk coronavaccine, der er klar til godkendelse hos myndighederne i det nye år. Det mener Rolf Sass Sørensen, der er ansvarlig for investorrelationer i Bavarian Nordic, som i samarbejde med Københavns Universitet står bag vaccinen.

Bavarian Nordic mangler dog stadig en del finansiering, inden de kan starte en større testrunde i fase 2 og fase 3. Her skal de op og teste omkring 40.000 mennesker, har Rolf Sass Sørensen tidligere udtalt til TV 2.

Har en længere varighed end andre vacciner

Fordi vaccinen først forventes klar i starten af 2022, er det forskernes forventning, at den skal fungere som et supplement til de andre vacciner ved at booste immunforsvaret yderligere.

Det er nemlig uvist, hvor længe de andre vacciner, som dækker over Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson, holder.

Men ifølge forskerne er den danske vaccine specifikt udviklet til at have en længere varighed end de andre vacciner.

- Vi tror og håber på, at vi med en enkelt vaccination kan få mange års beskyttelse, siger Ali Salanti.

Herudover adskiller den danske vaccine sig fra de andre vacciner ved at skulle opbevares ved stuetemperatur. Det forventes samtidig også, at den bliver billigere.

Vaccinen er udviklet ved et konsortium, der består af Københavns Universitet, AdaptVac, ExpreS2ion Biotechnologies og Bavarian Nordic og vil blive fremstillet i Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik