Smitte på Vestegnen er et ”komplekst problem”, siger ekspert

De fire vestegnskommuner Ishøj, Høje-Taastrup, Brøndby og Vallensbæk topper listen, når det kommer til flest smittede per 100.000 indbyggere.

Kigger man på de danske kommuner, er coronasmitten i Danmark fortsat særligt centreret omkring hovedstadsområdet.

De fire kommuner på Vestegnen Ishøj, Høje-Taastrup, Brøndby og Vallensbæk er øverst på listen, når det kommer til det såkaldte incidenstal - altså antal smittede per 100.000 indbyggere.

Faktisk er 14 ud af de 20 hårdest ramte kommuner placeret i Region Hovedstaden, mens de resterende seks er i Region Sjælland.

I de fire hårdest ramte kommuner er incidenstallet nu over 200, og de fordeler sig således:

  • Ishøj Kommune 266,9
  • Høje-Taastrup Kommune 246,9
  • Brøndby Kommune 243,3
  • Vallensbæk Kommune 241,6

I de i alt 31 danske kommuner, der har et incidenstal på over 100, er kun tre af dem placeret vest for Storebælt.

Et komplekst problem

Smitten sker, selvom en særlig corona task force blev indsat i november i et forsøg på at bremse smitten på netop Københavns Vestegn, hvor smitten længe har accelereret hurtigere end i andre danske kommuner.

quote Jeg tror, det er et meget sammensat og komplekst problem omkring kulturer.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme

Og det er ærgerligt, at vestegnskommunerne ikke har oplevet samme smittefald som resten af Danmark i det seneste stykke tid, siger professor i infektionssygdomme Jens Lundgren.

Men tendensen i de pågældende kommuner er ikke ny:

- Den tendens, vi ser nu, har været relativt konsekvent hele pandemien igennem, siger Jens Lundgren til TV 2.

Hvorfor tror du, smitten er så svær at komme til livs i de her kommuner?

- Jeg tror, det er et meget sammensat og komplekst problem omkring kulturer. Der er nogle sociale elementer i det, og folk bor tæt sammen. Der er formentlig også nogle sproglige barrierer, siger professoren.

Det bakker borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp, op om:

- Vi ved godt, hvor smitten stammer fra. Det er specielt fra boligselskaberne og de mange lejligheder, hvor man bor tæt sammen og har kulturelt et meget tæt mønster, og det har vist sig at være lidt et problem, selvom jeg synes, det er blevet bedre, siger han.

Derfor, siger han, vil man fra kommunens side fortsætte med grundig smitteopsporing, flere tests og især lyntests og indlogering på isolationshoteller.

Styrket testindsats i lokalområdet

Ifølge Jens Lundgren er det ikke nødvendigvis yderligere, lokale restriktioner, der skal til.

- Det lykkes ikke med restriktioner, for dem kan vi næsten ikke skrue mere på, siger han.

I stedet mener Jens Lundgren, at man med fordel kan styrke testindsatsen i området - selvom han anerkender, at man lokalt allerede gør en stor indsats for at få testet kommunernes indbyggere.

Havde hele verden ikke stået med så store udfordringer på vaccineleverancer, var det også en mulighed at ændre på rækkefølgen i vaccineplanen, så man kan komme smitten i udvalgte områder til livs.

- I en verden, hvor der var tilstrækkeligt med vacciner, ville det give mening for folkesundheden at vaccinere der, men der er vi jo desværre ikke lige nu, siger Jens Lundgren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik