Hospitaler er løbet tør for intensivpladser - håber nu på julemirakel

Regionsformand frygter, at ansatte i sundhedssektoren er "ved at brænde ud" efter et yderst opslidende år.

Hospitaler i Region Hovedstaden oplever nu så tungt et pres på sengepladser, at man er ved at nå den maksimale kapacitet for antallet af indlagte patienter med covid-19.

Det siger Lægefaglig koncerndirektør Dorthe Crüger på et pressemøde tirsdag, hvor hun ridsede situationens alvor op.

- Hvis der ikke indtræffer et julemirakel, får vi brug for de nye skaleringstrin, som vi i al hast har etableret, forklarer koncerndirektøren med henvisning til den akutplan, der skal sikre pladser nok til patienterne.

Oprindelig beredskabsplan overskredet

I øjeblikket indlægger Region Hovedstaden omkring 30 til 40 flere personer om dagen, end der bliver udskrevet. Hvis den udvikling fortsætter, risikerer regionen at have over 600 indlagte covid-19 patienter mellem jul og nytår.

- Vi tror og håber, at 200 ekstra pladser henover jul og nytår er nok, men vi er ved at lave en plan for, hvordan vi går 100 pladser op, siger Dorthe Crüger.

Regionen havde oprindeligt en beredskabsplan i fire trin. Den gik op til 360 indlæggelser. Den kapacitet er nu overskredet med 10 indlagte, og der arbejdes derfor hårdt på at frigøre mere sengeplads.

I sidste uge besluttede regionen at udskyde alle ikke-akutte behandlinger fra 21. december og tre uger frem. Det var for at skabe mere plads til coronapatienter.

Det kan få konsekvenser for patienter, der venter på en operation.

- Det kan være, vi må finde et hospital i Syddanmark, der kan tage dem, så de kan få den behandling, de skal have, til tiden, siger Crüger.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), hvis arv Lars Gaardhøj ser ud til at skulle forsøge at løfte.
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), hvis arv Lars Gaardhøj ser ud til at skulle forsøge at løfte.
Foto: Thomas Lekfeldt og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Personalet er slidt efter hårdt år

Det stigende pres på sundhedssektoren i hovedstadsområdet begynder også at kunne mærkes på personalesiden.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) siger på pressemødet, at frontpersonalet har haft et meget opslidende år i pandemiens skygge.

- Vi bliver nødt til at appellere til, at vi er i en undtagelsestilstand nu. Vi har medarbejdere, der har arbejdet rigtig hårdt gennem flere måneder, og der er fare for, at de bliver udbrændte, siger hun.

Samtidig peger Sophie Hæstorp Andersen på, at også de unge holder igen med de sociale kontakter hen over jul og nytår. Et ansvar, der også påhviler forældrene.

- Se rundt, og tal med de unge om, hvordan man kan ses med færre. Er du ung, så tal med dine forældre om, at I skal se så få som muligt, siger hun.

Tal viser positiv tendens

Under pressemødet på Rigshospital offentliggjorde Statens Serum Institut de nyeste tal for coronasmittede.

De seneste 21 timer er 2543 personer bekræftet smittet med coronavirus.

Det viser en faldende positivprocent, som nu er på 1,87, da der er taget i alt 136.245 prøver for coronavirus siden seneste opdatering.

Kort før dagens coronatal blev offentliggjort, sendte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) et tweet omkring kontakttallet.

Kontakttallet er faldet til 0,9 og er dermed under 1,0 for første gang i en måned, hvilket vidner om, at smitten er aftagende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik