“Kongen” var bagmand i stort netværk - i dag kan han blive fældet

Fem år efter en spektakulær ransagningsaktion falder der dom i Danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, der er kendt som Operation Greed.

Det er retshistorie, når Københavns Byret i dag afsiger dom i Danmarks mest omfattende retssag, den såkaldte Operation Greed.

Selve retssagen er afviklet over mere end tre et halvt år, 153 retsmøder er afholdt foruden 5 om de indledende varetægtsfængslinger - alene dommerne og domsmændenes votering og udarbejdelsen af dommen har taget mere end et halvt år.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at 17 mænd har været en del af et organiseret kriminelt netværk, som har stået bag hvidvask af næsten en halv milliard kroner og unddragelse af skat og moms for 295 millioner.

Den påståede kriminalitet er så alvorlig, at Anklagemyndigheden kræver straffe på helt op til 10 års fængsel til den hovedtiltalte NA, og hvis det sker, så vil det være den hårdeste straf, der nogensinde er givet i Danmark i en sag om svindel eller økonomisk kriminalitet.

Alle tiltalte har nægtet sig skyldige.

Den mest omfattende retssag i Danmark

Helt fra begyndelsen sprængte sagen alle rammer. I oktober 2017 ransagede politiet 39 adresser, 18 personer blev anholdt og 11 varetægtsfængslet efter et daglangt grundlovsforhør. De fleste kom fra et dansk-pakistansk miljø omkring hovedstaden, og flere er tilknytte en familie, der er kendt som toneangivende, særdeles velhavende og ledet af sagens hovedtiltalte, der nogle steder omtales som 'Kongen'.

Oprindeligt var sagen planlagt til mindst 77 retsdage, og allerede i den form var den længere end alle andre sager i årene forinden. Hvorefter den udviklede sig, blev tilført flere sagsakter og yderligere efterforskning - og er endt med den dobbelte længde.

Fem tiltalte sad varetægtsfængslet, da sagen blev indledt, men alle er løsladt i løbet at sagen. Blandt dem sad den hovedtiltalte NA varetægtsfængslet i usædvanlige to et halvt år, og hans forsvarer Jakob Arrevad retter hård kritik mod både anklagemyndighed og sagsafvikling.

- Det er utroligt, at man anholder og varetægtsfængsler folk, og så efterforsker man fem år og afleverer de sidste bilag den sidste dag i retten, siger han.

Omkring sagens substans ønsker han ikke at udtale sig yderligere, før dommen er afsagt.

- Nu må vi se, hvad dommerne når frem til. De har brugt seks måneder, så må man gå ud fra, de har tænkt sig om, siger Jakob Arrevad.

Direktører kendte ikke firmaer

TV 2 programmet Operation X kunne ved hjælp af en lang række interne dokumenter afdække, hvordan personer i netværket ifølge beviserne i sagen skulle havde orkestreret en såkaldt fakturafabrik, hvor der var udstedt over 5.000 fiktive fakturaer til netværkets 'kunder'.

Dokumenterne viste, at selskaberne, der havde udstedt de falske fakturaer, var tomme selskaber uden nogen ansatte, uden nogen reel drift og med udenlandske direktører - tilsyneladende stråmænd.

Operation X’s vært Morten Spiegelhauer opsøgte direktører i Litauen og Spanien, der fremstod uvidende om deres status og funktion som stråmænd, og de afviste klart at kende noget til de mange tusinde fakturaer.

Spaniere og litauere, der også har afgivet forklaring i løbet af retssagen om deres fiktive roller som direktører i netværkets firmaer.

900 selskaber involveret

Ifølge sagsmaterialet, som er fremlagt gennem den årelange retssag, var de mange tusinde falske fakturaer sendt til 900 danske selskaber.

Hele fidusen var, at de danske selskaber betalte de fiktive fakturaer og fik det overførte beløb tilbage i rede kontanter modregnet et gebyr til hvidvasknetværket. Ifølge politiets efterforskning havde de danske selskaber nu en masse kontanter, de kunne bruge på sort arbejdskraft eller til at forsøde deres hverdag, for eksempel med eksklusive biler som en Ferrari Berlinetta og en Bentley Continental Supersport.

operation greed
Foto: TV 2 Grafik

Med de hemmelige dokumenter kunne TV 2 programmet 'Operation X' afsløre, hvem de mange hundrede selskaber var.

Stort transportfirma dukkede op i dokumenterne

Et af dem var transportfirmaet BFT Logistik. På en af de telefoner, politiet havde beslaglagt og gennemgået, var det muligt at læse en krypteret Whatsapp-besked, som var sendt fra direktørens telefon til en af de tiltalte fra hvidvasknetværket.

operation greed
Foto: TV 2 Grafik

Da Morten Spiegelhauer opsøgte den tidligere direktør, Thomas Wallin, for at spørge til Whatsapp-beskeden, fortalte han, at det var helt normal praksis.

- Vi sender jo til alle vores samarbejdspartnere - vognmænd og lagerfolk - ud hver måned, hvad de skal fakturere, og hver uge, hvad de skal fakturere, sagde han den gang.

Thomas Wallin sendte efterfølgende en mail til 'Operation X', hvor han skrev, at han ikke har kendskab til de påståede ulovligheder i form af fiktive fakturaer, skatteunddragelse, momsunddragelse og hvidvask.

Tilbage står, at langt hovedparten af fakturafabrikkens kunder på nuværende tidspunkt ikke er blevet retsforfulgt.

Ifølge en opgørelse fra Justitsministeriet, der er udarbejdet i juni 2022 på baggrund af en række folketingsspørgsmål, har Skattestyrelsen modtaget "en stor mængde materiale" fra Operation Greed. På den baggrund har Skattestyrelsen sendt 33 sager retur til Københavns Politi med henblik på videre efterforskning.

Fire af disse sager er afgjort ved dom. Fem sager er afsluttet ved påtaleopgivelse, tiltalefrafald eller afvisning af anmeldelsen. Og 24 sager er fortsat verserende - i dem er der rejst tiltale i to.

TV 2 følger Danmarkshistorien domsafsigelsen senere torsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik