Historisk retssag begyndt mod 70-årig pædofilanklaget

FBI afslørede dansk pensionist og hans misbrug af børn, og i dag begyndte retssagen mod den 70-årige mand fra Brøndby i retten i Glostrup.

En 70-årig pensionist fra den Københavnske Vestegn har siddet varetægtsfængslet, siden politiet slog døren ind til hans lejlighed i februar 2016 - mistænkt for omfattende medvirken til voldtægter af børn i Filippinerne, mens han selv befandt sig på sin bopæl hjemme i Danmark 10.000 kilometer væk.

- Et livestreamet overgreb går kort sagt ud på, at en gerningsmand kan bestille et overgreb et andet sted i verden og derefter se det live fra sin computer, forklarer anklager Helene Brædder fra Københavns Vestegns Politi i sin forelæggelse af sagen mod den danske pensionist, der tirsdag er begyndt ved Retten i Glostrup.

Anklageren kræver tidsubestemt forvaring til den 70-årige pensionist, som ifølge anklageskriftet har medvirket til voldtægter af børn.

Så med fra sit hjem i Brøndby

Den 70-årige selv tager omhyggeligt noter, mens anklageren gennemgår det 119 lange sider anklageskrift med beskrivelser af overgreb på børn helt ned til treårsalderen - uden at kigge på hverken anklageren eller den forsamlede presse i retssalen.

Overgreb, der skal være foregået i en periode fra 2011 til 2016 - nogle gange omhandlende et enkelt barn, nogle gange adskillige.

Ifølge anklageskriftet er børnene blevet misbrugt på en lang række forskellige måder, der enten var aftalt på forhånd eller blev instrueret delvist af den tiltalte via en livechat - mens den 70-årige så med og tilfredsstillede sig selv hjemme foran sin computer i Brøndby.

- Det eneste, det kræver, er, at du har en internetadgang, en mailadresse og et webkamera, forklarer anklager Helene Brædder, mens hun opridser omfanget og karakteren af de misbrug, som den 70-årige aftalte online med personer, der kaldte sig navne som 'NiceBody', 'ShyGirl' eller 'HotBabe'.

Slog til efter henvendelse fra FBI

Sagen er uden sammenligning den mest omfattende af sin art, der er blevet rullet op i en dansk retssag - og ifølge Helene Brædder var det på baggrund af en henvendelse fra amerikanske FBI modtaget i slutningen af 2015, at en længerevarende og intensiv efterforskning af den 70-årige mand blev indledt.

Hvorefter Københavns Vestegns Politi slog til mod mandens adresse den 10. februar 2016.

- Mit første indtryk var, at det var en stor lejlighed, men jeg fandt kontoret og gik derind, siger it-ekspert Thomas Sørensen fra Rigspolitiets Nationale Cybercrime-enhed, NC3.

Han er indkaldt for indledningsvis at forklare retten, hvad livestreamingen går ud på - og især hvordan beviserne i sagen er fremskaffet.

- På kontoret var der en arbejdsplads, der var centreret omkring en computer. Der kørte noget Facebook, og jeg hæftede mig ved, at kontakterne var unge, asiatiske piger, og de så ikke alle så påklædte ud, siger Thomas Sørensen.

Kunne genskabe korrespondancer med kodeord

Samtidig blev den nu 70-årige pensionist placeret i lejlighedens stue, og efter at han beredvilligt udleverede alle kodeord og profilnavne, kunne politiets teknikere tilgå og genskabe en lang række chatkorrespondancer med de filippinske kontakter fra mandens computere.

- Nogle er på fem sider, nogle er på 27 sider, siger Thomas Sørensen og beskriver den typiske chatsamtale, hvor man først aftaler prisen og alderen på børnene - og i nogle tilfælde også, hvad der derefter skulle ske.

- Og så er der en dirigering af aktiviteterne, hvor kameraet skal pege hen, og hvem der skal gøre hvad mod hinanden, forklarer Thomas Sørensen.

I alt blev der beslaglagt 11,3 megabyte data – det svarer til 4.708 sider.

 
 
Foto: TV2/Lorry

Aftalte alder inden misbrug

I en af chatkorrespondancerne, der indledningsvis blev fremlagt i retten, blev alderen aftalt:

- How old, spurgte den 70-årige pensionist.

- 5 year and 9, lød svaret, hvorefter prisen blev fastlagt.

I andre korrespondance handlede det om, at en ung pige skulle have 'sin første gang'.

- Nice, lød svaret fra danskeren.

Anklager kræver forvaring 

Anklagemyndigheden kræver, at den 70-årige pensionist skal idømmes en tidsubestemt forvaringsstraf - mens forsvarer Jesper Madsen vil argumentere for, at en almindelig fængselsstraf vil være rigeligt.

- Min klient nægter, at der i nogle af de her show har foregået egentlige samlejer, og der er en indsigelse mod børnenes alder. Min klient mener, at den er betydeligt højere, siger den 70-åriges forsvarer Jesper Madsen.

Der er på grund af sagens mange hundrede forhold afsat 41 retsdage til sagen, og det forventes, at dommen kan afsiges i midten af juni måned.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Brøndby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere