Her rammer SAS-fyringer ekstra hårdt: - Som at læse dødsannoncer

Næsten 1600 SAS-medarbejdere blev mandag fyret. Mange af dem bor i Tårnby Kommune, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Næsten 1600 SAS-medarbejdere blev mandag fyret. Mange af dem bor i Tårnby Kommune, der er hårdt ramt af coronakrisen.

47-årige Paw Karslund fra Tårnby har i flere måneder ventet på det, han selv kalder en dødsdom.

quote Jeg ser ikke nogen fremtid derude igen

Paw Karslund, fyret bagagemedarbejder

Og natten til mandag kom den så. En kort, klar besked fra SAS om, at han efter 23 år i virksomheden var fyret.

- Jeg havde mere eller mindre regnet med at blive fyret, så det værste var at se alle kollegernes reaktioner på Facebook her til morgen. Det var som at læse dødsannoncer. De var så kede af det og rystet, siger han til TV 2.

Paw Karslund er en af de 586 ansatte i Danmark, der står for at laste og pakke fly, som mandag blev fyret af SAS. I alt mistede 1593 SAS-ansatte jobbet mandag, og af dem bor en stor del i Tårnby Kommune på Amager.

Her beskriver borgmester Allan S. Andersen (S) dagen som ”tragisk”.

- Det er en sorgens dag, siger han.

Voldsom stigning i arbejdsløsheden

Tårnby Kommune og Københavns Lufthavn hænger uløseligt sammen.

Størstedelen af lufthavnen ligger i kommunen, og omkring en tredjedel af de ansatte i lufthavnen er bosat i kommunen. Så når det går godt for lufthavnen, går det også godt for kommunen og omvendt. Men lige nu går det alt andet end godt, og det afspejler sig også i arbejdsløshedstallene i kommunen.

Før coronakrisen vendte op og ned på luftfarten både nationalt og internationalt, havde kommunen en samlet arbejdsløshed på 680 personer, viser tal fra Danmarks Statistik. Siden er arbejdsløsheden i kommunen ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet steget med 47,7 procent.

Det er den største procentvise stigning i nogen kommune i Danmark, og frem til 21. juni har 1158 ud af kommunes 42.829 indbyggere meldt sig ledige.

Med mandagens fyringer i SAS kommer det tal til at stige yderligere, forventer borgmesteren.

 
 
Foto: TV 2 grafik

Allerede kort inde i krisen begyndte Allan S. Andersen at fornemme krisens konsekvenser i kommunen. Han modtog breve fra borgere, der ikke længere kunne betale deres husleje, fordi både kone og mand var ansat i lufthavnen, men nu var blevet fyret.

- De spørger, om kommunen har mulighed for at finde en bolig til dem, men det kan vi desværre ikke. Som borgmester bliver jeg meget berørt af det, når jeg får sådan et brev.

Borgmester i Tårnby, Allan S. Andersen (S).
Borgmester i Tårnby, Allan S. Andersen (S).
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

En del af mig er gået bort

Paw Karslund, der udover snart at være tidligere medarbejder hos SAS også sidder i byrådet i Tårnby for Dansk Folkeparti, er ikke en af dem, der er blevet så hårdt ramt økonomisk som andre.

Han har afdragsfrihed i sit hus, hvor han bor alene sammen med sine to børn, men havde det ikke været for det, kunne han også have fået det svært. For ham er det derfor den psykiske del af arbejdsløsheden, der fylder mest.

- Ét er at blive fyret, men noget andet er, at vi ikke kan sige farvel til hinanden ansigt til ansigt. Vi kan ikke give en krammer eller dele en jordbærkage. En del af mig går bort nu. Jeg kommer til at savne jargonen og mandehørmen. Vores humor og måde at drille hinanden var noget særligt, siger Paw Karslund, der nu vil skifte spor og søge ind på en mentoruddannelse.

Han har nemlig ingen forventninger om, at han på sigt skal tilbage og arbejde i lufthavnen.

- Jeg ser ikke nogen fremtid derude igen – for jeg frygter at skulle søge min gamle stilling på nye vilkår. Lufthavnen er et overstået kapitel for mig.

Forventer flere fyrede

At det kan blive nødvendigt at tage en ny uddannelse eller finde et job i et andet erhverv, tror borgmester Allan S. Andersen og så, at andre fyrede må indstille sig på.

Selvom tingene allerede ser markant værre ud i kommunen nu, end de gjorde i begyndelsen af året, forventer borgmesteren, at der kommer mange flere arbejdsløse i løbet af de kommende måneder.

- Udover den stigning vi ser nu, ved vi, at når de forskellige lønkompensationsordninger udløber, vil der komme endnu en stigning i arbejdsløsheden. Vi regner med, at godt 8000 job er i fare – heraf er 2000 allerede nu fyret.

Borgmesteren håber derfor på, at nogle af de fyrede vil være parat til at skifte til andre erhverv, så de ikke ender i langtidsledighed.

- Vi kan ikke vente på, at lufthavnen lukker op igen, siger Allan S. Andersen og påpeger, at på grund af coronakrisen forventer kommunen øget udgifter for mellem 65-90.000.000 kroner alene i 2020.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik