Her er listen over hånddesinfektion, der ikke har dokumenteret virkning

Miljøstyrelsen oplyser, at der er hånddesinfektion "uden tilstrækkelig dokumentation" på markedet. Se en liste over produkterne nederst i artiklen.

De seneste uger er der blevet solgt flere tusind liter hånddesinfektion, som ikke har den nødvendige dokumentation.

Miljøstyrelsen og en professor i mikrobiologi har kigget på en række produkter, hvor virksomhederne ikke kan eller vil udlevere dokumentation for, at de virker som hånddesinfektion.

Hvis man bruger et produkt, som ikke har en dokumenteret effekt, så giver det ifølge professor i mikrobiologi Niels Høiby en falsk tryghed:

- Det virker ikke inden for den tid, det skal, og så er smitterisikoen altså ikke elimineret. Det betyder, at man kan risikere at bringe smitten videre, hvis man selv er smittekilden, eller man kan modtage en smitte fra en, som ikke har desinficeret sine hænder korrekt, siger Niels Høiby, der udover at være professor på Københavns Universitet også arbejder som overlæge på Rigshospitalet.

Vær opmærksom

I sidste uge kom Miljøstyrelsen med et påbud om, at produktet Nowocoat skulle trækkes tilbage. Det havde både været solgt og brugt i flere dagligvarebutikker, som TV Midtvest kunne fortælle i slutningen af marts.

Men der er flere problematiske produkter på markedet, oplyser Miljøstyrelsen:

- Der er mange gode lødige produkter til hånddesinfektion, men der er også produkter, der markedsføres uden tilstrækkelig dokumentation for virkning, og som derved vildleder, skriver kontorchef for Kemikaliekinspektionen Kim Holm Boesen i en mail til TV 2.

FLERE ANMELDELSER AF HÅNDDESINFEKTION

- Miljøstyrelsen gør alt, hvad vi kan, for at få dem væk fra markedet, men der er også grund til at være opmærksom som forbruger.

Produkter uden sprit

Problemet med produkterne er, at de ikke bruger sprit som aktivstof. I stedet bruger de aktivstoffer, som virker til at desinficere eksempelvis overflader i industri eller fødevarebranchen.

Det forklarer professor Niels Høiby:

- Der er meget stor forskel på at desinficere en hånd og en overflade. Når man skal desinficere hænder, skal produktet virke langt hurtigere. Det skal helst ikke vare mere end 15 sekunder, siger Niels Høiby.

TV 2 har gennemgået markedet for hånddesinfektion, der ikke bruger sprit som aktivstof. Vi har forelagt den information, vi har kunnet skaffe om produkterne, for Niels Høiby. Derudover har vi fået aktindsigt i Miljøstyrelsens sager om hånddesinfektion.

Følgende er en liste over de produkter, som enten Niels Høiby eller Miljøstyrelsen vurderer mangler dokumentation for effekten som hånddesinfektion:

Bright Water

Bright Water
Bright Water
Foto: Ole Jakobsen / TV 2

Faurit Hånddesinfektion

Faurit Hånddesinfektion
Faurit Hånddesinfektion
Foto: Ole Jakobsen / TV 2

Biolyte

Biolyte
Biolyte
Foto: Scandihills.dk

Protox

Protox
Protox
Foto: Protox.dk

Hånddesinfektion 2

Hånddesinfektion 2
Hånddesinfektion 2
Foto: Miniservietten.dk

Dur-ren Hånddesinfektion 2

Dur-ren Hånddesinfektion 2
Dur-ren Hånddesinfektion 2
Foto: Lve.dk

Produkter med dokumentationen i orden