Har de unge vælgere lagt klimaet på hylden til fordel for energikrisen?

Selvom klimakrisen stadig fylder hos de unge vælgere, har nogle af dem ændret deres prioriteringer i lyset af energikrisen.

Ved folketingsvalget i 2019 var især de unge med til at sikre, at klimadagsordenen for alvor slog igennem.

Men nu er der andre boller på suppen.

quote Vi har ikke tændt for varmen endnu, for vi har ikke råd til det

Malthe Mølsted Dahl, 23-årig fotografstuderende

For imens isen fortsat smelter på Antarktis som følge af den globale opvarmning, stiger danskernes elregninger på grund af den buldrende energikrise.

Derfor tog TV 2 fredag ud i Københavns gader for at spørge en række unge vælgere, hvilket emne der optager dem mest ved dette års folketingsvalg.

Er det energi eller klima?

Dyrere at leve

23-årige Malthe Mølsted Dahl læser til fotograf på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).
23-årige Malthe Mølsted Dahl læser til fotograf på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).
Foto: Marwa Mezouri / TV 2

I shoppingcenteret Fisketorvet var 23-årige Malthe Mølsted Dahl godt i gang med at få klaret sine ærinder.

Den unge fotografstuderende vægter klima højt og har gjort det gennem hele sit liv. Men nu er der noget andet, som fylder i hans tanker – nemlig den verserende energikrise.

- Det fylder ret meget i min hverdag, at det bliver dyrere at leve. Vi har ikke tændt for varmen endnu, for vi har ikke råd til det. Det lyder frygteligt, men det har vi vitterligt ikke, sagde den 23-årige, som bor med sin veninde.

Derfor er der ingen tvivl om, hvilket emne der er vigtigst for ham i år:

- Jeg må være egoistisk og sige energi på grund af økonomien, sagde han til TV 2.

Forældrenes snak har indflydelse

De 19-årige veninder Anna Østergaard (til venstre) og Pil Søgaard (til højre).
De 19-årige veninder Anna Østergaard (til venstre) og Pil Søgaard (til højre).
Foto: Marwa Mezouri / TV 2

I storbyens travlhed mødte TV 2 de to veninder Anna Østergaard og Pil Søgaard på en af Strøgets sidegader. De er begge 19 år, holder sabbatår og bor hjemme hos deres forældre.

Selvom de to unge vælgere er ens på mange måder, har de alligevel forskellige holdninger til, hvilket emne der er vigtigst i øjeblikket.

For Anna Østergaard er det nemlig energi, som fylder mest, og det skyldes, at hendes forældre snakker meget om de stigende energipriser.

- Jeg tænker på ikke at belaste mine forældre, sagde hun og understregede, at klimakrisen ikke bør overskygges af energikrisen.

Også hjemme hos Pil Søgaard fylder snakken om de høje regninger ved middagsbordet, men alligevel vægter hun klima højere end energi.

- Jeg tænker meget på det langsigtede, og derfor giver det mere mening for mig, fortalte hun.

Har ændret vaner

Også Maha Noor Ramzan på 19 år skal stemme for første gang.
Også Maha Noor Ramzan på 19 år skal stemme for første gang.
Foto: Marwa Mezouri / TV 2

Også 19-årige Maha Noor Ramzan er hjemmeboende. Fredag formiddag var hun at finde nær Studenterhuset sammen med sin 16-årige kusine.

Ligesom mange andre unge føler hun, at hun står i et dilemma – hun prioriterer nemlig klimaet, men energikrisen har fyldt så meget, at den har fået hende til at ændre vaner.

- Jeg har normalt altid min computer i opladeren, men i dag oplader jeg den kun, når det er nødvendigt, nævnte Maha Noor Ramzan som eksempel.

quote Hvis man hjælper det ene, er det skidt for det andet

Rikke Klingenberg, 20-årig hjemmeboende

Da hun blev spurgt, om hun vægter energi eller klima højest, holdte hun en længere tænkepause, inden hun svarede.

- Generelt ville det være klima, men fordi der er så meget fokus på det lige nu, svarer jeg energi, fortalte den 19-årige studerende og tilføjede, at hun havde peget på klima, hvis hun var blevet spurgt for et halvt år siden.

Energikrisen føles tættere på

Rikke Klingenberg på 20 år og hendes lillebror Rasmus Klingenberg på 18 år.
Rikke Klingenberg på 20 år og hendes lillebror Rasmus Klingenberg på 18 år.
Foto: Marwa Mezouri / TV 2

Slutvis mødte TV 2 søskendeparret Rikke og Rasmus Klingenberg på henholdsvis 20 og 18 år. De holder sabbatår, bor med deres forældre og mener, at vi befinder os i "uhyggelige" tider med den buldrende energikrise:

- Man ved ikke, hvor lang tid det kommer til at vare, sagde Rasmus Klingenberg og uddybede, at han blev overrasket over, hvor hurtigt krigen i Ukraine påvirkede resten af verden.

Også hos familien Klingenberg har man ændret vaner for at imødekomme de stigende elregninger, lød det fra Rikke Klingenberg. I dag er de ekstra opmærksomme på at slukke lysene og tænde for opvaskemaskinen, når det er billigst.

Desuden fortalte storesøsteren, at hun ikke kan svare på, om hun vægter klima eller energi højst, for "de hænger sammen, så det er svært at vælge side":

- Hvis man hjælper det ene, er det skidt for det andet, så det er svært at vælge, sagde hun til TV 2. Hun påpegede derudover, at energikrisen føles "tættere på" end klimakrisen, da man mærker de stigende priser.

Men spørger man Rasmus Klingenberg, er klima fortsat prioriteten. Men "man skal stadig gøre en stor indsats" for at bekæmpe energikrisen, sagde han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik