Hammershøi-maleri ventes at blive det dyreste nogensinde i Danmark

Et maleri af Vilhelm Hammershøi er vurderet til mellem 20 og 30 millioner kroner, når det auktioneres på tirsdag.

Den stille poesi. Lyset, gråtonerne, vinduet, døren, sollyset på gulvet og konen Ida.

Maleriet ’Interiør fra Strandgade 30’ er umiskendeligt et Vilhelm Hammershøi-maleri med alle de kendetegn, den danske maler er kendt for.

Karakteristika, som ofte pryder den danske malers malerier med motiver fra den lejlighed på Strandgade 30 i Christianshavn, hvor han boede sammen med sin kone Ida fra 1898 til 1908.

Nu bliver et af disse Strandgade-billeder med stor sandsynlighed det dyreste kunstværk nogensinde solgt i Danmark.

På tirsdag skal maleriet under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen.

Og hvis vurderingen på mellem 20 og 30 millioner kroner holder stik, bliver maleriet det dyreste nogensinde solgt i Danmark.

- Jeg glæder mig som et lille barn, det bliver så spændende. Vi kommer til at skrive auktionshistorie, når det bliver solgt. Jeg tror ikke, jeg kommer til at sove ret meget natten til tirsdag, siger Julie Arendse Voss, afdelingsleder i Bruun Rasmussens Kunstaktioner.

Et mesterværk

Vilhelm Hammershøi satte pensel til lærred og skabte ’Interiør fra Strandgade 30’ i år 1900, og det har været ejet af private i over 100 år.

- Det er et af de mest ikoniske motiver, hvor alt som er mest Hammershøi’sk er repræsenteret. Et maleri af denne kaliber og med denne vurdering er sjældent, siger Julie Arendse Voss.

Julie Arendse Voss, afdelingsleder i Bruun Rasmussens Kunstaktioner, glæder sig som et lille barn, til maleriet bliver solgt.
Julie Arendse Voss, afdelingsleder i Bruun Rasmussens Kunstaktioner, glæder sig som et lille barn, til maleriet bliver solgt.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kunstsamler Jens-Peter Brask er enig. Han mener, at maleriet er noget af det bedste fra Hammershøis hånd.

- Værket er i høj kurs, fordi det er et af hans bedste værker. Kunstnere maler alt fra mesterværker og ned til dårlige værker. Og dette er et mesterværk. Så interesserer man sig for Hammershøi og denne tidsperiode, er maleriet et must at eje.

Dansk verdensrekord

På internationale auktioner har Hammershøi allerede slået alle rekorder for danske malerier.

I december 2017 satte salget af 'Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30' fra 1901 verdensrekord for et dansk maleri solgt på auktion.

Maleriet blev solgt for 39,5 millioner kroner på en auktion hos Sotheby's i New York, hvilket var mere end dobbelt så meget, som vurderingen lød på.

Så meget kommer maleriet ’Interiør fra Strandgade 30’ sandsynligvis ikke til at koste, men vurderingen på de 20 til 30 millioner kroner kræver en tyk tegnebog hos en køber.

- Det er klart, at køberen eller køberne er nogen, der har mange penge bag sig. Det kan være et museum, som kan rejse midler gennem fonde, eller det kan være en international samler, der har mange penge, siger Julie Arendse Voss.

I 2017 købte museet Ordupgaard Vilhelm Hammershøis værk "Hvide Døre" for 12,3 millioner kroner, der også var over dobbelt så dyrt som det auktionshuset forventede.

Et maleri lavet af Edvard Munch fra 1891 er med en pris på 6,9 millioner i 2006 det hidtil dyreste maleri solgt på en dansk auktion.