Hæld ikke fedt i kloakken - det kan blive dyrt og tiltrækker rotter

Rotterne bliver tiltrukket af lugten af fedt, men det er ikke den eneste grund til, at man skal undgå at hælde det i afløbet.

Man kan helt ufrivilligt give rotterne et godt levegrundlag i kloakken. Foto: Kim Drud / Rottefængeren Aps

I samarbejde med tv2.dk

December er godt i gang, og det samme er danskerne med julemaden i køkkenerne.

Men den fede mad kan give store problemer, fordi mange vælger at skille sig af med stegefedtet gennem afløbet, fortæller pressechef i Hofor, Astrid Skotte.

- Der er en del, der ikke ved det, for fedtet ser uskyldigt ud, når det er flydende. Folk forestiller sig ikke, at det sætter sig som et lag, som ting kan klæbe sig fast på. Det er altid et større problem ved juletid, siger hun.

Gift for kloakken

Hofor står for vedligeholdelse af kloakkerne i hovedstadsområdet, og her ser man fedt som det rene gift for kloakken.

Problemer opstår, når fedtet størkner og derfra fungerer som en slags velcro, som andre madrester kan sætte sig fast i og stoppe afløbet. Og det kan blive en dyr affære.

- Hvert år må vi ud og spule kloakken, eller også er der en pumpe, der går i stå - det koster penge, og dem kommer forbrugerne i sidste ende til at betale, siger hun.

Man kan også komme til at stoppe sit eget afløb. Der skal man selv ringe efter hjælp for at få det spulet igennem – og det er jo en kedelig udgift.

Lugten tiltrækker skadedyr

Derudover kan de store mængder fedt i rørene også lokke skadedyr til, fortæller pressechefen.

- Lugten af fedt tiltrække rotter. Det er mad for dem – så det både tiltrækker rotter og vedligeholder dem. Og det er en anden grund til, at vi anbefaler folk ikke at hælde det i afløbet, siger hun.

Men anbefalingerne gælder altså ikke kun i julemåneden, hvor and, flæskesteg og frikadeller oftere er på menuen.

- Vi bruger anledningen til at gøre folk mere opmærksomme - for de gør det også resten af året. Olie og friture er lige så slemt som fedt, siger Astrid Skotte.

Få fire råd til god afløbsskik herunder.

Undgå fedt

Fedt må ikke hældes i afløbet. I stedet anbefaler HOFOR, at man hælder det over i en karton, man kan smide i skraldespanden, eller lader fedtet størkne, så det kan tørres af med køkkenrulle og blive smidt ud.

 

Samme anbefaling gælder også olier og friture, der ligeledes kan stoppe kloaksystemet.

Fedtet kan også gemmes til brug i madlavningen eller til at smøre på en mad, hvilket dog ikke er særlig udbredt længere.

Kun vand

Hæld ikke andet end vand i afløbet. Her er der selvfølgelig ikke tale om, at du ikke kan hælde vandet fra kartoflerne i vasken, men som hovedregel skal der kun vand i håndvaskens afløb.

Tøm risten

Tøm risten eller bunden af vasken jævnligt for diverse madrester, så de ikke ender i afløbet.

Kogende vand

For at forebygge et stoppet afløb, anbefaler HOFOR, at man cirka en gang om ugen hælder en omgang kogende vand i. Man kan eventuelt suppelere med lidt opvaskemiddel, men der er ifølge pressechefen ikke grund til at ty til kemi, da det ikke virker bedre, men derimod er mere skadeligt for miljøet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik