Gymnasium siger nej til undervisning én dag om ugen: Giver ikke mening

Det er elevernes trivsel, der er i højsædet, når de igen kan mødes én gang om ugen, lyder det fra interesseorganisationen Danske Gymnasier.

Mandag bliver det igen tilladt for landets 5. - 8. klasser og og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelserne at mødes til undervisning. I hvert fald én gang om ugen i det fri.

Og selv om der gennem længere tid har været råbt højt om en genåbning af skolerne, så er det ikke alle, der vil benytte sig af muligheden for at genoptage undervisningen.

Blandt de, der ikke genoptager undervisningen udendørs, er en af landets største gymnasiale uddannelsesinstitutioner, Niels Brock, som huser mere end 15.000 elever og kursister fordelt på en række forskellige handelsgymnasier og tekniske uddannelser.

Her har ledelsen vurderet, at det ikke giver mening at lade eleverne mødes til udendørs undervisning.

- Det drejer sig om to uger - altså to dages fysisk undervisning - inden påske. For det første gør praktiske forhold det svært at undervise uden for - og for det andet, så har mange af eleverne lige nu stor fokus på opgaveskrivning og eksamensforberedelse, siger Esben Buch-Hansen, der er kommunikationschef hos Niels Brock.

Fokus på trivsel frem for undervisning

Hos Danske Gymnasier, som er en interesseorganisation for de almene gymnasier og hf, har man ikke hørt om, at der er gymnasier, der ikke åbner op for det fysiske fremmøde én gang om ugen.

- Men langt de fleste steder, bliver det med fokus på elevernes trivsel og ikke så meget på undervisningen. Derfor kommer man mange steder til at bruge dagene på primært sociale aktiviteter, fordi det netop er den fysiske kontakt, som eleverne har manglet, siger Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier.

Hun mener, ligesom Esben Buch-Hansen, at siden påsken lurer lige om hjørnet og at der dermed kun er to undervisningsdage tilbage inden ferien, så mister eleverne ikke det store ved at fokusere på det sociale frem for undervisning.

Og netop muligheden for at mødes i virkeligheden vil Niels Brock-uddannelserne også gerne støtte op om. Derfor kan eleverne og deres undervisere mødes i trivselsgrupper uden for skoletiden, hvis de skulle have lyst til det.

- Før kunne man kun mødes i mindre grupper, men med den nye mulighed for at mødes udendørs, så kan hele klassen jo mødes, siger Esben Buch Hansen.

Både på Niels Brock og hos Danske Gymnasier håber man på, at kunne åbne langt mere op for undervisningen efter påske.

Lempelser træder i kraft i morgen

De nationale lempelser, der træder i kraft på uddannelsesområdet i morgen er:

Genåbning af alle efterskoler med videre og højskoler (lange kurser) under forudsætning af smitteforebyggende foranstaltninger og krav om to ugentlige test.

Elever i 5.-8. klasse (inkl. SFO og klubtilbud med videre) og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele, og afgangselever i grundskolen og på ungdomsuddannelser i de landsdele, hvor der ikke er åbnet for 50 procent fremmøde for afgangselever, kan møde til udendørs undervisning én dag om ugen.

Desuden er der en række geografisk afgrænsede lempelser for Østjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland:

Afgangsklasser i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser kan vende tilbage med 50 procent fremmøde (hver anden uge) efter samme model som åbningen 1. marts 2021 i Nordjylland og Vestjylland (inkl. SFO og klubtil-bud).

Geografisk afgrænsede lempelser for ikke brofaste øer:

Grundskoler (inklusiv SFO og klubtilbud) kan vende tilbage med 100 procent fremmøde.

Som en del af genåbningen opfordres personale og elever fra og med 12 år i grundskolen kraftigt til at møde nytestet op. På ungdomsuddannelser stilles krav om at fremmøde nytestet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik