Gymnasier advarer forældre og elever mod udskældt drukfest

Sidste år måtte 14 festdeltagere på hospitalet - én med en livsfarlig promille på fire.

De seneste 30 år er skoleåret for mange af de sjællandske gymnasieelever blevet skudt i gang med en traditionsrig fest i Dyrehaven - den såkaldte "Puttefest". Men efter festen sidste år løb løbsk, advarer Danske Gymnasier nu mod at deltage i festen.

- Vi opfordrer til, at eleverne undlader at møde op til den type af organiserede drukfester, sige Anne-Birgitte Rasmussen, som er formand for Danske Gymnasier.

Sidste år endte festlighederne med at 180 af deltagerne måtte forbi Dyrehavens samaritter på grund af alkohol og stoffer, og 14 endte på hospitalet – herunder en elev, der med en promille på fire svævede i livsfare.

Arrangører opfordrer til at "drikke sig i hegnet" - med måde

I år afholdes festen endnu engang den 18. august i Dyrehaven. I skrivende stund har 2215 personer tilmeldt sig på festens officielle Facebookside, hvor der i år advares mod umådeholden druk.

- Vi opfordrer naturligvis ALLE til ikke at drikke for meget, kend dig selv og dine grænser - og hav en god dag i Dyrehaven, skriver arrangørerne nederst i invitationen.

Længere oppe i invitationen opfordres deltagerne i årets festligheder dog stadig til at "drikke sig i hegnet". I invitationen står der:

-  Snup en øl eller to, tusch og en put (1.G'er red.) derhjemme fra.

-  Tag de søde putter i hånden og hiv dem med i Dyrehaven.

-  Drik dig i hegnet - og et eller andet med tuscher?

-  Hvad der sker herefter - forbliver i Dyrehaven. 

Opfordrer forældre til at tale med deres børn

Ifølge Anne-Birgitte Rasmussen har flere gymnasier forsøgt selv at lave egne velkomstarrangementer under kontrollerede former, som foregår ude på de enkelte gymnasier. En strategi som Danske Gymnasier bakker op om.

Desuden opfordrer man her fra forældrene til at blande sig i deres børns gøren og laden.

- Jeg håber, at forældrene - både til de nye 1.g’ere og til de ældre gymnasieelever - tager en snak med deres unge om konsekvenserne af umådeholdent alkoholindtag, så de nye gymnasieelever kan få en festlig start på deres gymnasietid, uden at det ender i livstruende situationer, siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Og det er en holdning, som også Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor festen foregår, bakkede op om efter festlighederne sidste år:

- Jeg kan kun opfordre til at forældrene tager medansvar for deres børns opførsel både under og efter festen, så drikkeriet begrænses og der ryddes ordentligt op bagefter, sagde borgmester Sofia Osmani dengang.

 

Hospital blander sig i debat

Den vilde drukfest fik også Herlev- og Gentofte Hospital, hvor mange af de påvirkede unge blev sendt hen, til at reagere sidste år.

- Vi er chokerede over at se så mange unge være så svært påvirkede. Flere unge var reelt livstruede. Vi har ikke oplevet noget lignende tidligere. Set med vores sundhedsprofessionelle øjne vil vi derfor opfordre til dialog både hjemme hos forældrene og på gymnasier og skoler med de unge om, hvordan de tager vare på sig selv til fester, sagde Jan Toftholm, vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital dengang til TV 2.

Og gymnasieeleverne nøjes ikke kun med at feste. Ifølge skovridder Hans Henrik Christensen efterlod eleverne sig sidste år også et synderligt rod i form af skrald. På trods af at flere gymnasier selv sender oprydningshold ud efter festen, hvor der var omkring 8000 deltager, så vurderede Naturstyrelsen, at det ville tage seks mand tre dage om at rydde op efter de traditionsrige festligheder.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik