Grønt snot og hjemsendelse? Ny guide om corona skal hjælpe forældre

Den seneste uge er antallet af smittede steget voldsomt, og nu kommer Sundhedsstyrelsen med en ny pjece rettet mod forældre.

Flere steder i landet stiger smitten med coronavirus, og mange skoler oplever, at elever og lærere må sendes hjem, fordi én eller flere er konstateret smittet.

Men hvordan skal man forholde sig, hvis ens barn er smittet eller barnets ven er smittet?

Det forsøger Sundhedsstyrelsen nu at gøre klart i en ny pjece rettet mod forældrene.

I pjecen understreger myndighederne, at syge børn skal blive hjemme, til de er raske.

Og har dit barn været i nær kontakt med en smittet kammerat eller er sendt hjem som følge af en screening i dagtilbuddet eller skolen, bør det blive testet, lyder det.

Barnet skal blive hjemme, indtil det er testet negativ, og hvis det får symptomer, skal det holdes hjemme, indtil det ikke har haft symptomer i 48 timer.

Hvis barnet er sendt hjem, men ikke bliver testet, skal det være hjemme i syv dage.

Er snot nok til test?

Af pjecen fremgår det, at hjemsendte børn ikke må lege med andre børn end dem fra husstanden, og at der desuden gælder særlige regler for testning af børn under 12 år.

Det kan dog være svært at konstatere, om et barn overhovedet er smittet, da børn som regel kun får meget få eller ingen symptomer, lyder det. Et godt råd er dog at kigge på, om ens barn bliver træt, slapt og ikke gider at deltage i lege og aktiviteter.

Derudover har børn gerne de samme symptomer som voksne – om end i mildere omfang. Eksempelvis tør hoste, feber, ondt i halsen eller almen utilpashed.

I det kølige efterårsvejr er det dog "meget almindeligt, at næsen løber med klart snot", når barnet leger ude, lyder det.

Derfor er det ikke nødvendigt at holde barnet hjemme, hvis der kun er tale om løbenæse med klart snot og enkelte nys, og barnet samtidig leger som normalt.

Dog bør barnet holdes hjemme fra skole og dagtilbud, hvis det er træt og har "masser af gulgrønt snot, sygdomsfølelse og tiltagende hoste", lyder det. Herfra bør et opkald til egen læge kunne klarlægge, om barnet bør testes.

Kram er vigtige end afstand

Af de generelle retningslinjer fremgår det fortsat, at isolation af syge, god hygiejne samt minimering af kontakter med andre er afgørende for at holde smitten nede.

Men Sundhedsstyrelsen understreger, at omsorg og kram er vigtige for børn, der er syge, og at det er vigtigere end at holde afstand.

Fokus bør dog være på god hygiejne og afstand for de resterende i husstanden, så vidt det er muligt, lyder det videre.

Forældre og søskende må imidlertid godt fortsætte deres dagligdagsrutiner, selvom der endnu ikke ligger svar på en test klar. Men kommer der udbredt smitte i familien, bør alle testes.

I den seneste uge, uge 36, blev der registreret i alt 1229 smittede med coronavirus. Ugen forinden blev 609 personer testet positive.

Udviklingen betyder, at kontakttallet i Danmark tirsdag steg fra 0,9 til 1,52.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik