Greta Thunberg kommer med et klart budskab til danskerne

Den unge svensker er udråbt som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Nu håber hun, at klimaet bliver afgørende i den danske valgkamp.

Hun har talt for politikerne i det britiske parlament, for magthaverne i Europa-Parlamentet og været i audiens hos paven i Rom.

På mindre end et år er 16-årige Greta Thunberg gået fra en tilværelse som almindelig skoleelev i en forstad til Stockholm til at være en af verdens førende stemmer i klimadebatten. Lørdag taler hun for første gang klimaets sag i Danmark.

Det sker, når tusinder af demonstranter går Folkets Klimamarch i en række byer landet over. Thunberg er blevet indbudt til at tale på Christiansborg Slotsplads, hvor hun bliver hovedtaleren.

Og den 16-årige klimaaktivist kommer med et klart budskab til danskerne forud for søndagens valg til Europa-Parlamentet og folketingsvalget halvanden uge senere, 5. juni.

- Når danskerne stemmer, skal de tænke på, hvilke konsekvenser klimakrisen har for fremtidige generationer, for økosystemet og for biosfæren. Vi skal fokusere på klimakrisen og tænke langsigtet, for hvis vi ikke gør noget, kommer intet andet til at betyde noget i fremtiden, siger Greta Thunberg til TV 2.

Kræver mere fra de danske partier

Den unge klimaaktivist tilpasser sine budskaber og italesætter forskellige problematikker, når hun rejser rundt og besøger forskellige lande og byer for at tale klimaets sag.

Greta Thunberg i front for en klimastrejke-demonstration i Paris 22. februar.
Greta Thunberg i front for en klimastrejke-demonstration i Paris 22. februar.
Foto: Philippe Wojazer / Ritzau Scanpix

Ved lørdagens besøg i Danmark vil hun komme ind på, at vi stadig bruger for meget kul i vores energiproduktion, og at vi ikke medregner alle former for udslip, når vi taler om at nå klimamålet om nulemission i 2050.

- Jeg ved, at den politik, der kræves, ikke findes hos noget politisk parti i Danmark, men der findes politikere, der forsøger at forbedre tingene, siger hun til TV 2.

Ifølge Thunberg har verdens politikere svigtet deres ansvar, og hun mener, det er op til befolkningen at holde dem ansvarlige for det.

Hun tror, det bliver svært at få alle generationer til at interessere sig for klimakrisen. Men det er vigtigt at få forklaret yngre som ældre, hvordan det vil påvirke deres børn, børnebørn og fremtidige generationer.

På spørgsmålet om, hvad man som individ kan gøre i kampen for klimaet, lyder hendes svar:

- Det vigtigste, man selv kan gøre, er at sætte sig ind i, hvad klimakrisen faktisk indebærer. Spred informationen til andre og læg pres på magthaverne.

- Jeg kan ikke redde klimaet

Sidste år tog den svenske teenager sagen i egen hånd under det svenske valg til Rigsdagen, fordi hun mente, de svenske politikere manglede ambitioner for klimaet.

I stedet for at tage i skole, tog hun 20. august ind til det svenske parlament med et faktaark om klimaet i den ene hånd og et skilt, der beskrev hendes foretagende, i den anden: "Skolestrejke for klimaet".

Greta Thunberg strejkede for klimaet i de sidste uger af den svenske valgkamp.
Greta Thunberg strejkede for klimaet i de sidste uger af den svenske valgkamp.
Foto: Svante Thunberg / Privatfoto

Siden da har Greta Thunberg skolestrejket hver fredag i foreløbigt 40 uger.

- Jeg tror ikke, at jeg, en 16-årig skolepige, kan redde klimaet. Men jeg kan inspirere og mobilisere andre, så vi sammen kan gøre det, fortæller hun.

Og verden lytter til den unge svensker. Som da hun stjal overskrifterne med sin tale ved klimatopmødet COP24 i Polen i december, hvor hun revsede verdens ledere.

Eller i marts i år da anslået 1,6 millioner mennesker på tværs af 133 lande deltog i en klimastrejke inspireret af Thunberg.

Og næsten i majestætisk figur indtager hun forsiden på den seneste udgave af det internationale Time Magazine, der udråber den svenske teenager som en af den næste generations ledere og en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

På forsiden af seneste udgave af Time udråber magasinet Greta Thunberg som en af den næste generations ledere.
På forsiden af seneste udgave af Time udråber magasinet Greta Thunberg som en af den næste generations ledere.
Foto: Time Magazine

Opfordrer til at presse magthaverne

Greta Thunberg er ligesom sin lillesøster diagnosticeret med blandt andet ADHD og autisme. Det gør hende i stand til at koncentrere sig om det samme i timevis, har hun udtalt til The New Yorker.

Faktisk har hun, trods sin unge alder, kæmpet for klimaet i flere år.

I interviewet med The New Yorker forklarer svenskeren, hvordan hun fik øjnene op for klimaforandringerne, da hun var ni år gammel og gik i tredje klasse.

Lærerne fortalte, at man skal huske at spare på vandet, slukke lyset efter sig og undgå madspild. Det fik den niårige pige til at ændre livsstil. Hun holdt op med at spise kød, og hun har ikke rejst med fly siden 2015.

- Jeg er ikke sur på personer, som flyver eller spiser kød, for jeg ved, at de ikke er bevidste om konsekvenserne. Så det, vi kan gøre, er at informere folk om, hvilke konsekvenser deres vaner har for verden, siger hun til TV 2.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Maria Sarko på Amager Strand

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Affaldssortering Ballerup skrald skraldespand

Borgere får ikke tømt skraldespand. Men det er der en god grund til, mener kommune

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere