Glødende kul røg ned fra tredje sal og ramte studerende i hovedet

Det er vigtigt at være påpasselig, når man griller i det ekstremt tørre vejr, vi har lige nu, lyder det fra Beredsskabsstyrelsen.

Det kunne være gået virkelig galt.

Det er en den følelse, Freja Quistgaard fra Nørrebro har siddet med, siden det ringede på hendes dørtelefon søndag morgen.

- Det ryger fra altankassen, lød beskeden fra to bekymrede underboer, der havde kigget op mod den altan, hun deler med sin nabo i lejligheden på Nørrebro i København. Og ganske rigtigt: En grå søjle af røg steg til vejrs fra altankassen i plastik, som flere steder var brændt helt igennem. 

- Min kæreste og jeg skyndte os ud på altanen og fik straks smidt en masse vand på, fortæller hun.

I altankassen lå noget, der lignede glødende grillkul - kul, som var blevet efterladt i overboens altankasse og i løbet af natten øjensynligt havde brændt sig gennem, fortsat videre ned på næste etage for til sidst at ende på gaden under dem. Derudover var altanen dækket med askerester.

Overboens altankasse var endnu mere ramponeret end Freja Quistgaards.
Overboens altankasse var endnu mere ramponeret end Freja Quistgaards.
Foto: Freja Quistgaard / Privat

Nu håber den 24-årige kvinde, at hun ved at dele historien kan sørge for, at andre ikke er ligeså ubetænksomme i det tørre, varme sommervejr - en opfordring, som Beredskabsstyrelsen også deler.

Nederst i artiklen kan du læse en række gode råd omkring sikkerhed, når du griller.

Vigtigt at have vand i nærheden

Der er nemlig lige nu ekstra meget grund til at være agtpågivende, når man griller - både i naturen og hjemme i haverne, lyder det fra Mads Dalgaard, der er forebygningsekspert i styrelsen.

- Lige nu er det en god ide at have vand i nærheden til at slukke grill og andet med, hvis man tænder op. Hvis det blæser, skal man være særlig opmærksom, fordi gløderne kan tages af vinden, har Mads Dalgaard sagt til TV 2.

Det gælder især, hvis man griller på stranden, hvor man under ingen omstændigheder må dække grillen til med sand for at slukke gløderne.

En nedgravet engangsgrill på stranden holder sig varm i 24 timer, og der har allerede i år været eksempler på børn og hunde, der har fået alvorlige forbrændinger på fødder og poter.

Nede på gaden var en lille del af de udbrændte kul endt
Nede på gaden var en lille del af de udbrændte kul endt
Foto: Freja Quistgaard / Privat

En enkelt glød kan være livsfarlig

At de glemte grillkul kunne have været farlige er da heller ingen overraskelse for Freja Quistgaard. I et opslag på det sociale medie Instagram gjorde hun søndag opmærksom på, hvad der var sket.

- Temperaturerne er fortsat skyhøje. Her er meget, meget tørt. En enkelt glød kan være livsfarlig. Især i tørre altankasser der, for de flestes vedkommende, består af 90 % tørv lige nu, skrev hun.

Flere altaner i bygningen har også trægulv, og hun priser sig lykkelig for, at kullene ikke ramte der - så havde det måske været billeder af et brændende hus, man havde set i stedet.

- Det er garanteret en tanketorsk fra overboens side, men uanset hvad, så har det brændt det meste af natten, og det er virkelig ikke heldigt at glemme, at der ikke kommer regn lige foreløbigt til at slukke det, siger hun.  

Flammerne kan sprede sig hurtigt

I København nåede temperaturerne 29,1 grader i sidste uge og slog dermed rekorden for maj-temperaturer. Tendensen er landsdækkende. I den centrale og østlige del af Jylland har man næsten ingen nedbør fået den seneste måned, og derfor har ti jyske kommuner udstedt afbrændingsforbud.

- Der er brandfare, hvis man for eksempel smider et cigaretskod i naturen, siger Diana Sørensen, der er direktør for Nordjyllands Beredskab, til TV 2 Nord.

GODE RÅD, HVIS DU SKAL TÆNDE BÅL I VARMEN

  • Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill
  • Tænd aldrig et bål, hvis det blæser meget eller er meget tørt
  • Tænd aldrig bål tæt på buske og træer, eller hvis ilden kan brede sig
  • Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden
  • Sørg altid for at slukke gløderne helt, inden du forlader bålet
  • Husk ikke at smide cigaretskod og lignende i naturen. Selv den mindste glød kan starte en brand
Kilde: Beredskabsstyrelsen

Vejret har fået Beredskabsstyrelsen til at indsætte ekstra mandskab rundt om i landet i weekenden, så man blandt andet kan rykke hurtigere ud i tilfælde af, at der skulle udbryde en brand.

Sektionsleder og vagthavende ved Beredskabsstyrelsen Sjælland, Morten Martinsen, siger til TV 2, at han mener, at der ikke skal særlig meget til i øjeblikket for at starte en brand.

- Et cigaretskod det forkerte sted eller en engangsgrill i skoven er nok. Tænder man ild i en plantage med nåletræer, er det som en krudttønde, og så breder flammerne sig hurtigt, lyder advarslen fra Morten Martinsen, som understreger, at danskerne selv har ansvar for at holde sig underrettet om kommunens og det lokale brandvæsens hjemmesider i forhold til eventuelle forbud mod åben ild.

En glød ramte i hovedbunden

Freja Quistgaard ved ikke, om der er forbud mod at bruge grill på altanerne, men ikke at slukke kullene er i hvert fald en farlig forglemmelse.

Da hun søndag morgen gik ud på sin altan i København for at tage et billede af overboens altan glødede og røg den stadig og da en lille brise ramte, fløj et lille stykke kul direkte ned og ramte hende i hovedbunden.

- Jeg kom ikke til skade, men et lille stykke af mit hår brændte af, siger Freja Quistgaard.

- Jeg synes ikke, det er i orden, at man gambler med andre folks sikkerhed. Nogle gange har jeg altanaffald liggende, og hvis der var kommet en glød ned i det, kunne det være gået galt. Jeg synes, folk skal tænke sig lidt bedre om, siger hun.

Freja Quistgaard har endnu ikke været oppe hos sin overbo, men vil snarligt henvende sig til boligforeningens vicevært. Overboens brændende altankasse er dog taget ind og slukket.

Gode råd, hvis du skal grille i varmen

1. Tjek, hvor du må grille
Bor du i en ejerforening, andelsforening eller boligforening? Der kan være regler for, om du må grille på din altan eller på fællesarealer – og hvilke grilltyper du må bruge.
Parken eller stranden er heller ikke altid et sted, du må grille. Tjek derfor på din kommunes hjemmeside, hvor du må grille.

2. Stil engangsgrillen et sikkert sted
Underlaget, du griller på, må ikke være brændbart. Engangsgrillen må for eksempel ikke stå i græsset eller på et tæppe.
Metalstativet, der ofte følger med engangsgrillen, kan grillen stå på. Men selv hvis du bruger stativ, skal du undgå at stille grillen på et brændbart underlag. Grillen kan stå ustabilt, og bunden kan blive meget varm.

3. Sluk grillen med vand og ikke sand
Sand må du ikke slukke engangsgrillen med, hvis du for eksempel griller på stranden. Dækker du grillen til med sand, kan andre brænde sig på den, fordi de ikke ser grillen. De kan også skære sig på det skarpe aluminium.
Sluk i stedet grillen grundigt med vand, og vær helt sikker på, at den er slukket. Hav gerne en flaske med, så du kan hente vand i vandkanten. Husk at tage vand med hjemmefra, hvis du ikke skal grille i nærheden af vand.
Tag engangsgrillen med dig, når den er kølet ned. Hæld også vand over det sted, hvor den har stået. Især sand bliver meget varmt og kan holde på varmen i lang tid.

4. Sådan smider du engangsgrillen ud
Genbrug grillens aluminium og andre materialer. I nogle kommuner skal du aflevere engangsgrillen til genbrug. I andre kommuner skal du smide engangsgrillen ud som almindeligt restaffald.
Tjek, hvad du skal gøre med den brugte engangsgrill på din kommunes hjemmeside.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik