Fyldte veje og risiko for storm: Sådan bliver juletrafikken

Igen i år bliver lillejuleaften den helt store rejsedag. Samtidig varsler TV 2 Vejret om risiko for vindstød af stormstyrke.

Julen har så småt ramt danskerne, og det samme har den evigt tilbagevendende - og ofte frustrerende - ferietrafik. 

Vil du undgå spidse albuer i et kuffertfyldt tog eller de lange rækker af biler, der bevæger sig i sneglefart på motorvejen, kan det betale sig at vente lidt med at tage af sted. Det gælder især, hvis du rejser fra Sjælland mod Fyn og Jylland.

TV 2 har rådført sig med DSB, Vejdirektoratet og Københavns Lufthavne, der alle giver deres bud på de bedste tidspunkter at rejse mod familiehygge og andesteg.

Derudover er det værd at holde øje med prognoserne på TV 2 Vejret, der allerede nu varsler om vindstød af stormstyrke

Pladsbillet letter rejsen med tog

Skal du med tog, skal du især forvente, at lillejuleaften byder på fyldte kupéer. Har du derfor mulighed for at rejse tidligt lørdag - eller vente helt til juleaften - kan det være en fordel.

Derudover råder DSB sine kunder til at købe en pladsbillet til 30 kroner, da der allerede er meldinger om flere udsolgte afgange. 

- Allerede nu er flere af vores afgange fra København mod Frederikshavn, Struer og Sønderborg fuldt booket. Til gengæld har vi indsat ekstra tog mellem København og Aarhus, og her er der stadig godt med plads. Men man skal til at booke nu, siger Tony Bispeskov, som er informationschef hos DSB. 

I alt forventer DSB op mod 150.000 passagerer i juledagene - og det er samme antal som sidste år. 

- Men i år fordeler juletrafikken sig over to dage, så vi forventer faktisk, at der bliver mindre travlt. Erfaring viser, at hvis vejret er nogenlunde, og vi ikke pludselig får sne eller glatføre, så kommer det hele til at glide fint, siger Tony Bispeskov. 

Har du ikke noget imod, at turen gennem landet tager lidt længere tid, er der ofte mere plads at finde i et intercitytog end i et lyntog, lyder det videre. 

Undgå motorvejen lørdag middag 

Kører du i bil, skal du forsøge at undgå motorvejene lørdag mellem klokken 10 og 16.

- Det er klart bedst at undgå motorvejen lørdag middag, da trafikken spidser til her, siger vagthavende ved Vejdirektoratet Nicholas Thor Lund Petersson. 

Trafikken vil især være tæt på Fynske Motorvej i den vestlige del, i Trekantsområdet og på Motorvej E45 mellem Kolding og Aarhus, oplyser Vejdirektoratet. Derudover vil Køge Bugt Motorvej også blive ramt. 

- Men her er der kommet et ekstra spor siden sidste år, og det hjælper forhåbentlig på det, siger Nicholas Thor Lund Petersson, der fortsætter: 

- Og så er det selvfølgelig vigtigt at holde god afstand til den forankørende. Jo flere biler, jo større er sandsynligheden for ulykker, som skaber endnu mere kø. 

 

Pas på kirsebærsovs i håndbagagen

Skal du flyve, kan du være ganske rolig. For Københavns Lufthavne er den 23. december ligeledes den travleste rejsedage i julen, men her forsvinder en stor del af lufthavnens daglige kunder, lyder det. 

- I hverdagen består 50 procent af vores rejsende af forretningsfolk, og det er de færreste af dem, der flyver i julen. Derfor vil man ikke opleve særlige forsinkelser, eller at lufthavnen virker overfyldt, siger pressevagt Lars Lemche.

Han peger dog på, at én særlig ting kan gå hen og give forsinkelser i lufthavnen: Håndbagagen. 

- Der er mange, der glemmer, at madvarer som kirsebærsovs og leverpostej tæller som væsker i håndbagagen. Så hvis du skal have flydende eller smørbare produkter med til julebordet, skal du huske at pakke det ned i din indtjekkede bagage, siger Lars Lemche. 

Det samme gælder gaver, der indeholder mere end 100 milliliter væske, mens knive og andre skarpe genstande heller ikke må komme i håndbagagen. 

Risiko for storm

Vinter er højsæson for blæsende vinde, og allerede nu varsler TV 2 Vejret om risiko for vindstød af stormstyrke lillejuleaften. 

Prognoserne viser, at det vil ramme hele Jyllands vestkyst, Vendsyssel, Læsø, den nordlige del af Sjælland samt Bornholm. 

Varsel om vindstød af stormstyrke for lillejuleaftensdag - den 23. december 2017
Varsel om vindstød af stormstyrke for lillejuleaftensdag - den 23. december 2017
Foto: TV 2 Vejret

 

Stormen vil vare længst i den nordlige del af Jylland, som formentlig varer fra klokken seks og 22.

Det kan især påvirke trafikken over landets broer. Alene på Storebæltsbroen forventer man, at over 42.000 køretøjer passerer lillejuleaften. 

Når maven er fyldt af god mad, bagagen proppet med gaver, og julelegene er (vel)overstået, venter turen hjem. Igen i år er den store hjemrejsedag for både biler, tog og fly den 26. december.