Frisør har aldrig set lignende i 48 år – håber på hjælp fra danskerne

Mens politikerne undersøger, hvad der kan gøres for at støtte de selvstændige, håber butikkerne på hjælp fra danskerne. Flere er pressede økonomisk.

På grund af coronakrisen er Danmark praktisk talt lukket ned, og kun tre kunder har meldt deres ankomst hos frisør Jørgen Nørgaard. Han har aldrig oplevet lignende i sine 48 år som frisør.

- Det her er det værste, jeg har set. Der har været situationer, hvor det har været nede, men slet ikke sammenlignet med det her. Vi ved ikke, hvor lang tid det tager, men der kan gå måneder, siger Jørgen Nørgaard.

Aviserne i frisørsalonen er mandag middag endnu ikke blevet åbnet. Kunderne er næsten væk.
Aviserne i frisørsalonen er mandag middag endnu ikke blevet åbnet. Kunderne er næsten væk.
Foto: Jørgen Nørgaard

Forsøger at undgå smittespredning

Han er en af mange selvstændige erhvervsdrivende i Danmark, der for øjeblikket er presset. Huslejen i det centrale København er den samme som hidtil, men da kunderne bliver væk, er der langt færre indtægter til at betale den.

Frisørmesteren fortæller, at de andre erhvervslejemål i bygningen har samme problem. Renseriet lidt længere henne ad gaden har i løbet af formiddagen haft én kunde.

Mange butikker på Vester Voldgade i København, hvor Jørgen Nørgaard har haft frisørsalon i 48 år, ligger næsten øde hen.
Mange butikker på Vester Voldgade i København, hvor Jørgen Nørgaard har haft frisørsalon i 48 år, ligger næsten øde hen.
Foto: Jørgen Nørgaard

Selv overvejer Jørgen Nørgaard, om han kun skal have åbent hver anden dag. Men det vil ikke stille ham bedre økonomisk, og han håber derfor, at kunderne vender tilbage.

- Jeg følger alle myndighedernes anbefalinger med at spritte af, hoste i ærmet og så videre, så jeg gør alt, hvad jeg kan, for at minimere risikoen for smitte, siger han.

Men vil risikoen for smitte ikke være endnu mindre, hvis danskerne holder sig helt væk og bliver hjemme?

- Risikoen vil være mindre, hvis jeg holder helt lukket, men det handler også om økonomi, og det gør det for alle de mindre selvstændige. Jeg kan godt lade firmaet gå konkurs og lade statskassen betale resten, men det er jo heller ikke måden at gøre det på. Jeg forsøger at passe mine ting.

- Problemerne er voldsomme

Hos brancheorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer mere end 18.000 små og mellemstore virksomheder, mener vicedirektør Jakob Brandt, at det haster med hjælp til de små virksomheder.

- Problemerne er voldsomme. Vi har de helt små virksomheder, som oplever, at omsætningen er helt væk, så de har ingen ting at leve af.

Han påpeger, at de offentligt ansatte kan gå hjemme med fuld løn, og at der søndag kom en håndsrækning i form af tilskud til private virksomheder for at undgå fyringer. Men det hjælper ikke selvstændige som eksempelvis frisøren og slagteren, siger Jakob Brandt.

De kan ikke gå på dagpenge, før de lukker deres CVR-nummer, påpeger han, og derfor er der brug for hjælp nu.

Opfordrer til at støtte de lokale

Regeringen er for øjeblikket ved at se på, hvad der kan gøres, og SMVdanmark har en række forslag til politikerne. Men den almindelige dansker kan også gøre meget, siger Jakob Brandt.

Ligesom frisørmester Jørgen Nørgaard håber han, at flere vil støtte de selvstændige.

- Den absolut bedste hjælpepakke er, at der kommer gang i omsætningen. Jeg kan ikke appellere nok til, at man selvfølgelig overholder myndighedernes anbefalinger, men at man støtter den lokale frisør, slagter, bager eller tøjbutik og ikke bliver drevet af panik, siger Jakob Brandt.

SMVDANMARKS FORSLAG TIL EN "REDNINGSPAKKE" FOR SELVSTÆNDIGE

  • En dagpengelignende ydelse på 23.000 kroner uanset medlemsskab af en a-kasse.
     
  • Adgang til billige lån for virksomheder, som ikke vurderes kreditværdige af banken.
     
  • Tilbagebetaling af den seneste momsbetaling til virksomhederne, så de har bedre likviditet. (Regeringen har foreslået at udskyde momsbetalinger - branchen mener dog ikke, det hjælper dem uden indtjening).
     
  • Betalingsfrister skal forkortes fra 30 til syv dage, så de små virksomheder hurtigere får penge.
     
  • Tre ugers indefrosset ferie frigives til afvikling med det samme.
     
  • Ingen nye skatter og afgifter til enkeltmandsvirksomheder i 2020.

Er det sundhedsmæssigt forsvarligt?

Spørgsmålet er dog, om det også sundhedsmæssigt er forsvarligt at gå til frisøren, bageren eller hen og købe tøj.

Det har TV 2 spurgt Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, om.

- Hvis man føler sig sund og rask og ikke har symptomer, kan man godt i begrænset omfang gå de steder hen, siger han og fortsætter:

- Den største risiko er nok ved frisøren, hvor man sidder der i længere tid og er tæt på, men der er ikke kommet nogle dekreter ud om, at man skal lukke de her forretninger, så det må betragtes som livsnødvendigt.

Allan Randrup Thomsen understreger, at det er vigtigt, at de erhvervsdrivende følger samme retningslinjer som kunderne og resten af befolkningen og bliver hjemme, hvis de føler sig syge.

Men han erkender også, at der kan gå noget tid, inden symptomerne på smitte viser sig, og at det giver en usikkerhed.

Vil det så ikke være smartere at blive hjemme?

- Jo, så vidt muligt. Men det er også et spørgsmål om, hvor lang tid man kan gå uden at blive klippet, så det er et spørgsmål om at gå på kompromis med det optimalt bedste.

Så du vil ikke fraråde at gå til eksempelvis frisøren?

- Man kan minimere det, men jeg vil ikke stille noget absolut op.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik