Første septemberstorm i 27 år kan ramme Danmark på onsdag

Efteråret er for alvor over os med meget blæsende vejr i ugens løb.

00:30

Der er storm på vej ind over landet. Video: TV 2 Vejret

I samarbejde med tv2.dk

Et stormlavtryk har kurs mod Danmark, og det kan onsdag give os en relativt sjælden septemberstorm.

Om vi bliver ramt og eller hvor stor en del af landet, der kan få storm afhænger af lavtrykkets bane, som lige nu ser ud til især at skulle give den sydlige del af landet så blæsende vejr, at der er risiko for regulær storm. 

Læs også Her fik man over 30 millimeter regn - og der er mere på vej

Ikke siden 1990 har der været storm i september

Skulle stormen ramme Danmark, så er det første gang i 27 år en storm med middelvinde over 25 m/s rammer landet i september.

Ikke siden den 21. september 1990 har vi i september måned haft et blæsevejr, som af DMI er blevet kategoriseret som en storm, og ifølge TV 2 VEJRETs oplysninger er der ikke siden da registreret middelvinde af stormstyrke over Danmark i september.

Højeste middelvind i september 1990 var 25,7 m/s ved Sæden Strand nord for Esbjerg, mens et vindstød af orkanstyrke med 34,5 m/s dengang blev målt ved Vester Vedsted nær Ribe. 

Det er således ikke hverdagskost, at en storm passerer Danmark i september. 

Ifølge DMI's stormliste, der tæller hele 192 storme siden 1890, så er der kun ni gange optrådt en storm i september måned, eller det der svarer til, at blot fem procent af alle storme kommer i den første efterårsmåned. 

Der er storm på vej. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Størst risiko for storm i de sydlige egne

Ifølge de seneste prognoser ventes stormlavtrykket onsdag at passere lige gennem Danmark, og da de kraftigste vinde vil optræde på lavtrykkets sydside, så er risikoen for en regulær storm størst hen over den sydlige del af landet.

Lige nu ser det ud til, at man langs kysterne ved Vadehavet og ved Østersøen kan nå stormende kuling i middelvinden, og lokalt kan vinden en overgang nå stormstyrke, mens vindstødene udbredt kan nå op på storm.  

Læs også Sommerens store regnfald har påvirket Tivoli

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik