Forældre i særlig risikogruppe skal sende børn i skole - men det vækker bekymring

Børn, som bor sammen med personer, der er i særlig risiko for Covid-19, skal som udgangspunkt i skole. Forældre og virolog tvivler dog stadig.

Landets skoler og daginstitutioner begynder at åbne efter påske for børn op til 5. klasse.

Men må man gerne sende sit barn i skole, hvis man selv er smittet med Covid-19 eller har særlig risiko for at blive smittet?

Ja, lyder de umiddelbare svar fra Sundhedsstyrelsen, der netop har udstedt nye retningslinjer.

Svarene vækker dog en del bekymring hos landets forældreorganisationer, mens flere foreninger for kronisk syge i øjeblikket oplever et væld af henvendelser fra forældre, der er i tvivl, om retningslinjerne også gælder deres familier.

Helt konkret skriver Sundhedsstyrelsen, at personer med Covid-19 så vidt muligt skal isolere sig og ikke have fysisk kontakt med andre i hjemmet. På den måde kan resten af husstanden komme i skole eller på arbejde - så længe de altså ikke selv udviser symptomer.

Men hos Forældrenes Landsorganisation, Fola, kalder formand Signe Nielsen det "urealistisk", at små børn nu skal kunne holde afstand til deres forældre, hvis forældrene er smittet.

- Vi kan ikke garantere at vise så meget samfundssind i hjemmet, at vi ikke åbner køleskabet lige efter hinanden. Det er jeg ikke tryg ved. Sundhedssstyrelsen og regeringen skal sætte sig ned og kigge på de her retningslinjer igen og se på, om de kan ændre dem, så børn med smitte i hjemmet ikke kommer tilbage i deres dagtilbud efter påske, siger hun.

Frygter særligt for forældre med kroniske sygdomme

Samme melding lyder fra organisationen Skole og Forældre, der ligeledes er bekymret for de familier, der kæmper med kroniske sygdomme.

- Jeg tror ikke, vi kan overlade det hele til myndighederne - vi er nødt til selv at tage ansvar. Og det er ikke alle familier, der har et sommerhus til rådighed, hvor de eventuelt kan isolere syge familiemedlemmer. Hvis du er alenemor med et barn i en toværelseslejlighed, kan du ikke isolere dig, siger formand Rasmus Edelberg.

quote De glemmer lidt det virkelige liv, som er i skolerne og institutioner, hvor tingene ikke fungerer helt som deres retningslinjer.

Allan Randrup, virolog

Han har derfor en klar opfordring til myndighederne:

- Hvis du har sygdom derhjemme og ikke kan isolere dig, så bør dit barn ikke tage i skole. På den måde kan børn, der har forældre i den særlige risikogruppe, blive sendt sikkert i skole, uden at familierne skal bekymre sig om, at børnene tager coronavirus med hjem.

Virolog forstår ikke Sundhedsstyrelsen

Heller ikke virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, forstår, hvorfor Sundhedsstyrelsen holder fast i, at det er børnene, der skal stå forrest i genåbningen af landet.

- Jeg synes, at det er lidt en skrivebordstilgang til tingene. De glemmer lidt det virkelige liv, som er i skolerne og institutioner, hvor tingene ikke fungerer helt som deres retningslinjer, siger han.

quote Der er desværre ingen vej udenom - man bliver nødt til at få foretaget en individuel vurdering af den læge, som har behandlingsansvaret.

Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen

- Børn har typisk milde symptomer og kan tage smitten med i skole, og så er smitten udbredt der. Det her skal være en styret proces, og det er rigtig mange børn, der bliver lukket ud på samme tid, fortsætter han og understreger, at det er vigtigt, at det samlede smittetryk ikke stiger for hurtigt og for kraftigt igen.

Foreninger overvældet af henvendelser

I retningslinjerne skriver Sundhedsstyrelsen, at der kan være tilfælde, hvor det efter en konkret og individuel vurdering af sygdomsgraden i hjemmet kan vurderes, at barnet ikke skal sendes i dagtilbud eller skole.

Og netop den formulering har fået flere kronisk syge til at kontakte deres foreninger for at hente råd og vejledning her. Det gælder blandt andet i Lungeforeningen og Jordmoderforeningen.

- Mange gravide har spurgt ind til de individuelle skøn: "gælder det så også mig i denne særlige situation?" fortæller formand for Jordmoderforeningen, Lis Munk.

- Derfor har vi været nødsaget til at spørge Sundhedsstyrelsen yderligere til råds, og svaret er, at man som gravid trygt kan sende sine børn i skole og daginstitution, siger hun.

I Lungeforeningen er svaret til deres medlemmerne knap så lige til, forklarer formand Torben Mogensen.

- For os er risikogruppen meget bred. Det er alt fra stærkt nedsat lungefunktion til astma. Så der er desværre ingen vej udenom - man bliver nødt til at få foretaget en individuel vurdering af den læge, som har behandlingsansvaret for den sygdom, man har, siger han.

Praktiserende læger får svært ved at vejlede

Hvis man er i tvivl, opfordrer myndighederne til, at man tager fat i egen læge. Men også hos landets praktiserende læger skaber det et dilemma.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer slår netop fast, at man ikke skal betragte skolen som en særlig smittekilde, og derfor vil den overordnede vurdering fra lægerne være, at man skal sende børnene af sted, lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin. Foreningen tæller omkring 5000 medlemmer, hvoraf størstedelen af aktive, praktiserende læger.

- Men der kan jo være undtagelsestilfælde, hvor man for eksempel har nedsat immunforsvar. Derfor mener jeg, at det er bedst, at man taler med de specialister, der står for den behandling, man gennemgår, siger formand Anders Beich.

- Og det er jo ikke, fordi vi ikke vil tale med borgerne, det vil vi jo gerne. Men vi vil jo nødigt have lagt telefonerne ned af borgere, der skal have generelle råd. Det må man søge efter andre steder. Vores telefoner skal helst reserveres til dem, der har helt andre sygdomme, og som vi ikke hører så meget fra i øjeblikket på grund af coronavirus.

Kun halvdelen af landets kommuner er klar til at åbne daginstitutioner og skoler på onsdag, oplyser Kommunernes Landsforening. Resten står senest klar fra 20. april.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik