Foråret er snublende tæt på solskinsrekord

Foråret 2022 er meget tæt på at blive det solrigeste, der er målt.

Selvom majvejret ikke just viser sig fra sin pæneste side de sidste dage af måneden, er det ikke mangel på solskin, vi generelt kan brokke os over i foråret.

Med blot tre et halvt døgn tilbage af kalenderforåret er vi nu meget tæt på at skrive vejrhistorie – igen.

Til og med lørdag morgen har solen nemlig skinnet 688,2 timer på landsplan siden 1. marts.

Solrigeste forår i Danmark

Det er langt over det normale antal solskinstimer i foråret, der lyder på 555,3 timer.

Det tal er det normale antal solskinstimer, som er beregnet for 30-års perioden 1991 til 2020. Det udgør vores gældende klimanormal i Danmark – og er det tal, vi normalt sammenligner med og betegner som "normalen".

Rekorden kan blive slået på den sidste dag i maj

Lige nu skal vi blot to år tilbage for at finde det solrigeste forår i dansk vejrhistorie. Det fik vi i 2020, hvor solen skinnede 710,3 timer i løbet af forårets tre måneder.

Kun seks gange før har solen skinnet mere i april, end den gjorde i år.
Kun seks gange før har solen skinnet mere i april, end den gjorde i år.
Foto: Stinne Svendsen / Privatfoto

Lørdag klarer det efterhånden op, så her bliver der også lagt timer i solskinsregnskabet. Søndag byder på væsentligt pænere vejr, og solen kan sagtens skinne over ti timer på landsplan.

Mandag og tirsdag bliver vejret ikke helt så pænt, men sandsynligheden for, at vi slår rekorden fra 2020, synes meget sikker. Det er derudover sandsynligt, at rekorden bliver slået på tirsdag 31. maj.

Foråret er blevet mere solrigt

Selvom mængden af solskin i dette forår har været helt exceptionel, er det et klart klimatologisk signal, at vores forår i Danmark er blevet mere solrige.

I løbet af de seneste 30 år skinner solen i gennemsnit 17 procent mere i forårsmånederne, end man kunne forvente i perioden 1961 til 1990.

Derudover er 7 af de 10 solrigeste forårsperioder indtruffet i løbet af de sidste blot 15 år.

Marts sprængte alle rekorder

At foråret ender så solrigt, som det gør, skyldes i høj grad marts måned.

Indtil i år var den solrigeste marts i 1943, hvor solen skinnede i præcis 200 timer. Den rekord blev dog i den grad slået, og efter at marts 2022 var omme, er den nye rekord fra i år på hele 238,6 timer.

Kombinationen af ekstreme mængder solskin og perioder med meget tørt vejr, har givet udfordringer med udtørring af de øverste jordlag. Især i starten af maj, var der mange problemer.
Kombinationen af ekstreme mængder solskin og perioder med meget tørt vejr, har givet udfordringer med udtørring af de øverste jordlag. Især i starten af maj, var der mange problemer.
Foto: Anja Knappe / Privatfoto

Overskridelsen på næsten 20 procent er en hidtil uset overskridelse af en tidligere rekord.

April blev derefter den syvende mest solrige april, og selvom maj forventes at ende med marginalt færre solskinstimer end normalt, er foråret meget tæt på at skrive historie.

De landsdækkende målinger af solskin begyndte i 1920.

Foråret kan desuden også ende som det tørreste i 26 år.