Fødselsboom: Zoologisk Have vrimler med dyreunger

Der er masser af unger i indhegningerne hos de populære dyr.

01:33

I maj kom ni nye løveunger til verden. Video: Københavns Zoo

I samarbejde med tv2.dk

Uanset om man er til løver, elefanter eller flodheste, så fås de lige nu i alle størrelser i de danske zoologiske haver. 

De populære dyr har nemlig oplevet usædvanlig mange familieforøgelser denne sommer sammenlignet med sidste år, lyder det fra blandt andet Zoologisk Have København. 

- Ud over den umiddelbare appel, dyreungerne vækker, er det signal om, at dyrepassere, dyrlæger og zoologer forvalter vores dyr godt. Mange komplekse faktorer skal være på plads for at sikre en vellykket avl, og det er jo dejligt at opleve, når det gang på gang lykkes, fortæller en stolt Bengt Holst, videnskabelig direktør i Zoologisk Have København. 

Læs også Nuttet flodhestenunge overraskede alle: Nu vejer hun 100 kg

Fødselsboomet kan blandt andet ses i løveindhegningen, hvor der er år er kommet et kuld i modsætning til sidste år. 

Hos elefanterne har de også fået en lille hanunge i marts efter flere års venten. Sidste gang, der var små snabler i elefanthuset, var i 2014, hvor ungen desværre døde af sygdom. Da de forsøgt igen året efter, var ungen dødfødt.

Se elefantungen fra maj boltre sig:

00:48

I maj fik Zoo en lille ny elefant.

Luk video

Flere dyr har sågar fået unger for allerførste gang i Zoologisk Have Københavns historie. Det gælder både surikaterne, et lille pattedyr, og vombatten, et pungdyr, som kun meget få andre europæiske haver har haft succes med at avle på. 

Den tasmanske djævel har også i år fået et stort kuld. 

- Her i København er det eneste sted uden for Australien, hvor de overhovedet yngler, siger Bengt Holst. 

Læs også Fugledrama: Aggressiv duehøg angriber sjælden fiskeørneunge

Men Zoologisk Have København er ikke alene om de opsigtsvækkende danske dyreunger. 

- Vi er lykkedes utrolig godt med at få yngel hos vores flamingoer, hos vores røde ibis og vores inkaterner (fugle, red.), og det er der ikke ret mange andre zoologiske haver, som lykkedes med, siger kommunikationschef Rikke Skovlund fra Odense Zoo, hvor der også er mange dyreunger i år.

Blandt andet har de lige budt et kuld røde pandaunger velkomne.  

I juli kom en ny flodhest til verden. Vi var med under fødslen:

01:21

Her kan du komme helt tæt på en flodhestefødsel. Foto: København Zoo

Luk video

- Det er også ret specielt. De er primært i deres huler lige nu. Vores voksne hunner flytter lidt rundt på dem engang imellem, så derfor kan man godt opleve dem som gæst, men de er meget små og render ikke selv rundt endnu.

Det store held med at udvide flokkene i de danske haver kommer dog ikke kun det dyreglade publikum til gode. 

Læs også Folket har talt: Elefantungen har fået sit navn

- Ligesom vi modtager dyr fra andre zoologiske haver, som hanisbjørnen der kom fra Rusland, sender vi også dyr ud i Europa for at yngle og være med til at opretholde sunde bestande. I år har vi blandt andet sendt en zebra, en moskuskalv, en chimpanse og en dværghjort af sted. Derudover var det et stolt øjeblik, da vi tidligere på året kunne sende seks af de sjældne og stærkt truede tasmanske djævle til zoologiske haver i Tyskland og Belgien, siger Bengt Holst.

Og mens flere dyr forlader landet, fortsætter fødselsboomet herhjemme.

Om kort tid stikker endnu en vombatunge hovedet ud af sin mors pung i Zoologisk Have København, og om 14 dage venter de en lille ny chimpanse. To af havens næsehorn har også termin i år og kan dermed slutte sig til samlingen af populære dyr med unger. 

Læs også Voldsomt syn i Zoo: Løveunge dræbt af sine egne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik