Flertal udenom regeringen vil åbne alt - på nær nattelivet og store arrangementer

Et flertal er blevet enige om en fremskyndet genåbning af Danmark forud for dagens forhandlinger.

Et flertal uden om regeringen vil kræve at få åbnet næsten hele samfundet, hæve forsamlingsforbuddet og lempe grænsekontrollen.

Det fremgår af en aftaletekst, som de borgerlige partier samt De Radikale og Alternativet har indgået. TV 2 er i besiddelse af aftalen.

- COVID-19 epedemien er fortsat under kontrol i Danmark. (...) Partierne er derfor enige om en fremskyndet genåbning af Danmark, står der i aftaleteksten.

Partierne vil bringe kravene på bordet, når de i dag skal mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) og forhandle om en udvidelse af genåbningen af landet.

Her er partiernes krav

De syv partier har tilsammen 95 mandater. Partierne er enige om en fremskyndet genåbning på tre principper:

  • Alt, der tidligere har været lukket, kan åbne under de sundhedsmæssige retningslinjer, som myndighederne fastsætter herfor. Natklubber, diskoteker, spillesteder og store arrangementer (+500 deltagere), hvor der er risiko for superspredning - vil fortsat ikke være tilladt. Hvis der yderligere er områder, hvor der efter en sundhedsfaglige vurdering ikke forsvarligt kan laves retningslinjer, der beskytter mod smittespredning, vil disse ligeledes være lukket.
     
  • Forsamlingsrestriktionerne lempes trinvist fra 10 til 50 personer den 25. maj, 50 til 200 personer den 25. juni og 200 til 500 den 1. august. De gradvise lempelser er forudsat af, at der stadig holdes én meters afstand.
     
  • Den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger lempes inden udgangen af maj.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har forpligtet sig til, at regeringen vil melde ud om grænsespørgsmålet senest 1. juni. Udenrigspolitik, hvilket også vil sige grænsespørgsmål, er op til regeringen alene at tage beslutning om.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

coronapics

Et år med corona: Her er billederne, du aldrig glemmer

Coronavaccine

OVERBLIK: Se, hvornår du kan få vaccinen

Anmærkning 2021-03-05 120805

playFremtidsforsker om tiden efter corona: Kram erstatter håndtryk

def_thumb,50_percent

playFredensborgs høje smittetal overrasker borgmester - nu får kommunens strategi kritik af virolog

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere