Flere politikere støtter op om Zoo efter regeringsindgreb

Regeringen har opført sig dybt urimeligt overfor de zoologiske haver, lyder det fra både DF, Venstre og Liberal Alliance.

Koret af politikere, der støtter op om Zoologisk Have i København, tæller nu tre af Folketingets partier.

quote Jeg har da aldrig været tættere på at opfordre til civil ulydighed

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti

Både Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, Venstres Jan E. Jørgensen og Liberal Alliances Alex Vanopslagh har fuld forståelse for parkens frustration over, at de ikke har fået klar besked om deres genåbning de seneste uger.

- Jeg synes, det bliver mere og mere bizart, hvordan regeringen håndterer det, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Først fik parkerne politiets godkendelse til, at de kunne åbne 1. maj. Men da to ministre såede tvivl om, hvorvidt det var sundhedsmæssigt forsvarligt, blev åbningen udskudt. Dernæst havde de danske zoologiske haver det klare indtryk, at de ville blive en del af anden fase af genåbningen, men da planen blev præsenteret denne uge, var de forbigået. I stedet var de underlagt en "henstilling" - altså en anbefaling - om at forblive lukket frem til 8. juni.

Først lørdag aften stod det klart, at regeringen direkte forbyder zoologiske haver at åbne. Det skete, efter Zoologisk Have i København havde meldt ud, at de "ikke ville afvise" at åbne før tid.

- Jeg har da aldrig været tættere på at opfordre til civil ulydighed, siger Morten Messerschmidt.

Umenneskeligt dilemma for zoo

Udmeldingerne fra regeringen har ifølge Venstres Jan E. Jørgensen ikke været i orden, fordi det har stillet de zoologiske haver i et umenneskeligt dilemma, selvom de har "fulgt reglerne til punkt og prikke".

- Hvis regeringen ikke mener, at de zoologiske haver kan åbnes på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde, så burde det være ulovligt fra starten. Den her zigzag-kurs holder ikke, siger han.

Også Morten Messerschmidt er sikker på, at der er forståelse for, at der er restriktioner, men at det, at give en "anbefaling" frem for et forbud er "dybt usympatisk"

- Det er det samme som at sige. "Hvis I vælger at åbne, og der sker noget, så er det jeres eget ansvar. Det har vi intet at gøre med det". De forsøger at tørre det af på en forretning, som bare gerne vil gøre sit bedste, siger han.

Håber at aftale kan genforhandles

På trods af kritikken har både Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance selv været med til at vedtage den plan for genåbningen, som blev præsenteret torsdag.

Selvom folketingsmedlemmerne synes, at det er ulogisk, at de zoologiske haver ikke åbner endnu, så går deres kritik hovedsageligt på, at regeringen har været så uklare.

Det forbud, der nu er landet, er derfor trods alt det mindste af to onder.

Liberal Alliance mener dog, at aftalen bør genforhandles.

- Det er klart, at aftalen er et kompromis, men det er ikke os, der står i vejen for, at partierne kigger hinanden i øjnene igen og siger, at vi justerer aftalen en smule, siger formand Alex Vanopslagh til TV 2.

quote Når noget åbner, så er der noget andet, der ikke skal

Justitsminister Nick Hækkerup (S)

Han peger på, at der er lille risiko for smitte i de zoologiske haver, og at regeringen bør gå i dialog med parkerne om, hvordan de kan åbne på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Håber på bredere inddragelse

Det bliver der dog ikke tale om, slår justitsminister Nick Hækkerup fast. Der er taget et politisk valg om, hvad der åbnes først for at sikre, at smitten i samfundet ikke "eksploderer", siger han

- Når noget åbner, så er der noget andet, der ikke skal, siger han.

I dette tilfælde blev det blandt andet efterskoler, restauranter og storcentre, mens de zoologiske haver og forlystelsesparker må vente til næste fase 8. juni. Dem, som ikke overholder reglerne, kan se frem til "store bøder", siger han til TV 2.

Mortens Messerschmidts forhåbning er derfor, at instrukserne fra regeringen fremover er klare og tydelige.

- Usikkerheden har store konsekvenser for økonomien og også dyrene. De taler om måske at aflive dyr. Det er næsten ikke til at bære. Det må være muligt at give mere klare instrukser, så virksomheder kan indrette sig, siger han.

Jan E. Jørgensen er enig, men ønsker også, at regeringen vil inddrage de øvrige partier mere:

- Personligt forstår jeg ikke, de har lagt en strategi, hvor de er så alene om at håndtere coronakrisen. Jeg ville haft behov for at få andre med, siger han.

Han anerkender, at der kan træffes forkerte beslutninger i en situation som nu, men mener, at regeringen "vil stå alene om æren" - og dermed som nu også kommer til at stå alene med kritikken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik