Flere medier dropper aprilsnarren: Virkeligheden er for grotesk lige nu

Coronakrisen er for alvorlig til, at man kan lave sjov 1. april, mener visse medier. Andre argumenterer, at vi netop har brug for noget at grine af.

Det er 1. april, og der er tradition for, at danske medier bringer en sjov nyhed, der ikke er sand.

Men den tradition bør sættes i bero i dag – i en tid, hvor hele verden er ramt af en coronapandemi, der fylder hele nyhedsbilledet, og som ændrer folks liv på verdensplan.

I journalisternes fagblad Journalisten opfordrer Ernest Poulsen, der er journalist og medierådgiver, i et debatindlæg medierne til at tage en pause fra traditionen i år.

- Så længe topnyheden på samtlige medier handler om, hvor mange danskere der er døde i dag, kan vi så ikke springe aprilsnar-nyhederne over?

På kulturmediet Heartbeats skriver journalisterne Ditte Giese og Thomas Balslev i en klumme, at ”tiden ikke er til onkelhumor.”

- Vi aflyser hermed aprilsnaren 2020, ligesom alt andet. Verden er for surrealistisk og skræmmende et sted til spøg og skæmt (…) Så vi gider ikke en eneste joke i morgen.

quote Virkeligheden er simpelthen så grotesk lige nu, at aprilsnarre vil have umulige vilkår i publicistiske medier, skønner vi

Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske

Men det er der langt fra enighed om. TV 2 har spurgt en række danske medier om deres aprilsnar-overvejelser. Herunder kan du læse, hvordan de forholder sig.

Berlingske: Nej

Chefredaktør Tom Jensen:

- Vi bringer ikke en aprilsnar i år. Det skyldes de særlige omstændigheder i forbindelse med epidemien.

- Ikke at situationen ikke også kalder på humor, for det gør den, men virkeligheden er simpelthen så grotesk lige nu, at aprilsnarre vil have umulige vilkår i publicistiske medier, skønner vi. Så vi vender tilbage næste år, når alt forhåbentlig er normalt igen.

Politiken: Kig i avisen

Chefredaktør Christian Jensen:

- Det er første april, og det handler om, at man ser, hvad der sker. Så kig godt efter i avisen i dag. Selvom verden er alvorlig og viser sig fra sin meget alvorlige side lige nu, skal vi ikke glemme smilehullerne.

Ekstra Bladet: Ja

Chefredaktør Poul Madsen:

- Vi kører en aprilsnar som sædvanlig. Danskerne har brug for et lille smil.

Information: Kig i avisen

Chefredaktør Rune Lykkeberg:

- Om vi har en aprilsnar, må man åbne avisen for at se.

Kan du forstå, at nogle medier fravælger at lave en aprilsnar i år?

- Ja, jeg kan godt forstå ræsonnementet, at det er alvorlige tider. Men jeg kan også forstå det modsatte ræsonnement; at det netop er i alvorlige tider, at vi har brug for at more os.

Bornholms Tidende: Nej

Chefredaktør Øjvind Hesselager:

- Læsere, der kigger efter en aprilsnar i Bornholms Tidende, vil lede forgæves.

- Virkeligheden i dag med coronavirus er så barok og alvorlig, at tiden ikke er til at lave pjat med nyhederne. Mediernes troværdighed er helt afgørende i krisen. Derfor har vi afblæst traditionen år.

BT: Nej

Chefredaktør Michael Dyrby:

- Vi bringer ikke en aprilsnar, for det gider vi ikke. De seneste år er idéerne blevet ringere og ringere, og efterhånden er det bare ikke sjovt. Derfor er vi stået af.

Jyllands-Posten: Nej

Chefredaktør Jacob Nybroe:

- Jyllands-Posten bringer i lighed med tidligere år ikke en aprilsnar. Den væsentligste vare, vi har på hylderne, er, at vi er til at stole på. Den position vil vi ikke kompromittere.

- Det betyder ikke, at aprilsnar ikke kan være fantastisk morsomme. Det ledsagende smil eller grin er stærkt velkomment i denne tid.

TV 2: Nej

Nyhedsdirektør Mikkel Hertz:

- De rigtigt mange danskere, der dagligt følger nyhedsformidlingen fra TV 2, skal aldrig være i tvivl om, hvorvidt det, vi bringer, er journalistik baseret på fakta, eller om det er en aprilsnar, som man af gode grunde ikke kan hæfte lid til.

Derfor bringer TV 2 i lighed med tidligere år ikke en aprilsnar – coronakrise eller ej. Det samme gælder DR.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik