Flere hundrede storke flyver over Danmark - her kan du være heldig at se dem

Storketrækket vil være det største i over 100 år, og det giver samtidig håb for den danske bestand af storke.

Den kommende uge vil op mod 200 storke krydse farvandet fra Sverige og flyve over dansk jord.

En historisk stor skånsk bestand trækker nemlig snart mod varmere himmelstrøg for at overvintre, og det betyder, at heldige danskere vil kunne se de hvide fugle med det karakteristiske røde næb i hobetal.

- De vil sandsynligvis trække over Sjælland og Lolland Falster, så hvis man er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, så kan man være heldig at se det utrolige syn, siger Hans Skov, som er Dansk Ornitologisk Forenings storkeekspert.

I 2017 landede en stor flok storke på Orø. Det kan være et lignende syn, der snart venter i Danmark.
I 2017 landede en stor flok storke på Orø. Det kan være et lignende syn, der snart venter i Danmark.
Foto: Anne-Camilla Nielskov

Ofte trækker storkene fra Falsterbo i Sverige til Stevns og fortsætter over Lolland-Falster mod Femern, men der er også flere eksempler på, at deres rute kan føre dem gennem andre landsdele, lyder det fra eksperten.

Her kan det også ske, at den enorme flok af sjældne fugle lander og opholder sig i et par dage.

Vejret bestemmer ruten

Storkenes rute kan være en smule lunefuld, fordi de sjældent direkte flyver, men faktisk svæver på varme luftstrømme, når de tager den lange rute mod Afrika, Den Iberiske Halvø eller Sydeuropa.

I 2018 var der blot to ynglepar i Danmark. De fik dog tilsammen hele otte unger på vingerne.
I 2018 var der blot to ynglepar i Danmark. De fik dog tilsammen hele otte unger på vingerne.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Tidligere år har ornitologer for eksempel observeret, at de sjældne fugle er "mellemlandet" på Bornholm på vej over Østersøen, eller at de er fløjet hele vejen til Fyn eller Langeland, inden de fløj mod syd.

Amager og Nordsjælland har også haft besøg af store storkebestande.

- Deres rute er fuldstændig bestemt af vind- og vejrforholdene de dage, de drager afsted, siger Hans Skov, der understreger, at det kan være svært at se dem, fordi de flyver så højt oppe, men at de ofte slår sig ned på vejen for at fouragere og hvile sig.

Positiv udvikling i storkebestandene

At det er hele 200 storke, der tager turen i år, skyldes, at det har været et umådelig godt storkeår i Sverige. Faktisk er det den største flok, der har været siden slutningen af 1800-tallet - altså i omkring 100 år - lyder det fra Hans Skov.

- I Skåne er der en følelse af, at storken er en del af deres identitet, så de har arbejdet på at øge storkebestanden, efter at den uddøde i 1954. Dette år har der været 74 fritflyvende storkepar, som har fået i alt 96 unger, siger han.

Derudover er der store storkehegn med opdrættede fugle, hvoraf størstedelen også trækker mod syd.

Et storkepar i Gundsølille ved Roskilde lagde seks æg i foråret. Tre af æggene blev til levedygtige unger.
Et storkepar i Gundsølille ved Roskilde lagde seks æg i foråret. Tre af æggene blev til levedygtige unger.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

I Danmark er historien meget lignede. For omkring 150 år siden var der 10.000 storkepar i Danmark. I dag er der tre, hvilket er det højeste antal i 15 år.

Et par med tre unger findes i Gundsølille ved Roskilde, et par med en unge findes i Bækmarksbro ved Lemvig, og et sidste par med to unger lever i Smedager ved Aabenraa.

Grunden til, at storkebestanden tidligere er faldet markant, er, at de vådområder, hvor de finder deres mad, er blevet afviklet af moderne landbrug i flere hundrede år.

En fremtid med et storkerigt Danmark

Foreningen Storkene.dk arbejder for flere storke i Danmark, og den følger udviklingen i Skåne tæt.

- Jo flere fugle, der trækker afsted mod syd, jo flere fugle kan vi måske håbe og forvente kommer tilbage til Skåne for at yngle. Der kan man håbe, at nogle af de svenske storke finder Danmark interessant. Og så er de jo meget velkomne, siger Mogens Lange Petersen, der er storkeekspert i foreningen.

Det samme gælder de næsten 400 storkepar, som lever syd for grænsen i Tyskland.

- Udviklingen er god i øjeblikket, fordi vi også ser en stigende bestand i Vesteuropa. Hvis der bliver for dårlig plads der, så kan man håbe, at nogle af de ynglende fugle kommer herop til Danmark, siger Mogens Lange Petersen, som venter spændt på trækket den kommende uge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik