Flere børnehaver i København skal kulegraves efter opråb om store problemer

Tidligere ansatte fortæller om en ubehagelig ledelsesstil, der får pædagoger til at sige op i flere af Københavns institutioner.

Børn, der mistrives, personaleflugt, højt sygefravær, dårligt ledelse og børn med særlige behov, der ikke får den rigtige støtte.

Ovenstående er ifølge en gruppe forældre og tidligere ansatte blot et udpluk af udfordringer i en række daginstitutioner i en bestemt klynge i Københavns Kommune.

Forældrene og de tidligere ansatte har i længere tid forsøgt at råbe kommunen op om forholdene, og det fik onsdag Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation til enstemmigt at vedtage et forslag, der betyder, at kommunens interne revision skal undersøge klyngen i Valby.

- Der har været det ene ledelsesmæssige svigt efter det andet. Det er vi nødt til at komme fuldstændig til bunds i, siger Jens-Kristian Lütken fra Venstre.

KLYNGE

De kommunale institutioner er i København organiseret i klynger. Der er i alt 39 klynger i Kommunen. En klynge består af en gruppe af dagtilbud, der indgår i et gensidigt forpligtende samarbejde med fælles ledelse.
 

Kilde: kk.dk

Det er ikke første gang, der har været fokus på daginstitutioner i København. I foråret afslørede TV 2 i dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’ store udfordringer med den pædagogiske kvalitet i flere daginstitutioner i Københavns Kommune.

I den nye sag reagerer politikerne blandt andet på baggrund af et brev underskrevet af 58 forældre til børn i en institution i Valby.

quote Der er ikke nogen, der ser eller hører hende, og jeg er altid meget i tvivl om, hvor meget voksentid hun får i løbet af en dag.

Kira Juul, mor til tre-årig

Foruden en undersøgelse foretaget af intern revision blev politikerne i udvalget også enige om, at de omtalte problematikker skal undersøges af Borgerrådgiveren - en slags kommunal udgave af Folketingets ombudsmand.

- Det er meget sjældent, at vi får begge instanser på, så det er et meget alvorligt skridt, vi tager. Hele klyngen skal undersøges, fordi der er beretninger fra så mange forskellige steder, der alle tegner det samme billede, siger Jens-Kristian Lütken.

Mor til treårig: Ingen hører eller ser hende

TV 2 har været i kontakt med flere forældre til børn i nogle af den pågældende klynges institutioner, der alle fortæller om børn, der mistrives samt om højt sygefravær og stor udskiftning blandt personalet.

En af forældrene er 35-årige Kira Juul, hvis 3-årige datter går i børnehave. Hun fortæller, at hendes datter har brug for særlig støtte i hverdagen - og at der ofte er meget få personaler til mange børn på stuen.

- Der er ikke nogen, der ser eller hører hende, og jeg er altid meget i tvivl om, hvor meget voksentid hun får i løbet af en dag. I de første tre måneder kendte personalet heller ikke til hendes handleplaner, fordi ledelsen ikke fortalte personalet om dem, siger Kira Juul.

Hun fortæller, at fire pædagoger er stoppet på stuen siden hendes datter begyndte i børnehaven i oktober sidste år - noget forældrene kan mærke på deres datter.

- Vores datter er særligt sensitiv og har ekstra behov for faste rammer. Men hver gang hun knytter sig til én voksen, stopper vedkommende, og så skal hun finde en ny at knytte sig til, siger Kira Juul, der understreger, at det ikke er en kritik af det pædagogiske personale.

- Vi er yderst taknemmelige for personalet, der har prøvet at kæmpe en kamp og er blevet der igennem så mange år, siger hun.

Tidligere ansat: Havde ondt i maven, når jeg mødte på arbejde

Flere tidligere ansatte i klyngen, som TV 2 har været i kontakt med, fortæller om en ubehagelig ledelsesstil i klyngen.

Den 30-årige pædagog Sofie Caroline Strandvig forklarer, at hun stoppede i november 2018 i en af de omtalte institutioner efter flere år med store problemer. Efter hendes mening skyldtes problemerne en ledelsesstil, hun betegner som ”diktatorisk".

- Da vi som personale gik til ledelsen højere oppe i forvaltningen, blev vi på et møde med blandt andet klyngelederen skældt ud på en meget ubehagelig måde. Vi kunne ikke forstå, at man ikke ville høre på vores bekymringer, siger hun.

Ifølge Sofie Caroline Strandvig blev stemningen så ubehagelig, at flere pædagoger valgte at sige op.

- Vi fik at vide, at vi var forkælede, og at vi kunne ikke finde ud af at samarbejde med forældrene. At vi ikke var dygtige nok til vores arbejde, og at vi bare skulle makke ret.

- Det endte med, at jeg havde ondt i maven, når jeg mødte på arbejde og var ked af det, når jeg kom hjem, siger Sofie Caroline Strandvig.

Borgmester tilfreds med undersøgelse

TV 2 har forelagt kritikken for forvaltningen i Københavns Kommune. Områdelederen, der er ansvarlig for den omtalte klynge, Kate Obeid, ønsker ikke at stille op til interview.

Heller ikke den øverst ansvarlige i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, borgmester Jesper Christensen (S), ønsker at stille op til interview.

Specifikt om institutionen, hvor 58 forældre skrev et brev til lokalpolitikerne, skriver Jesper Christensen i en mail til TV 2, at:

”Institutionen har haft en periode med meget uro. Nu skal den have ro til at starte på en frisk og arbejde med alle de nye tiltag. Det fortjener alle parter, ikke mindst børnene. Der er kommet en ny leder i januar. Hun skal have støtte til at få skabt personalemæssig stabilitet og et godt forældresamarbejde. Det håber jeg, alle parter vil respektere.”

Samtidig er Jesper Christensen dog tilfreds med, at Børn- og Ungdomsudvalget - som han også er formand for - onsdag besluttede at sætte en undersøgelse i gang.

”Det vil på mange måder være godt at få klarlagt alle fakta i denne sag, så jeg er enig i, at vi nu beder Intern Revision og Borgerrådgiveren om at undersøge det,” skriver han.

Politiker: Der skal drages konsekvenser

Hos Kira Juul blev nyheden om udvalgets beslutning modtaget med stor glæde.

- Jeg var lige ved at græde, da jeg hørte det. Nu håber jeg, der sker noget, siger hun.

Hvor lang tid undersøgelsen kommer til at vare, tør Venstres Jens-Kristian Lütken ikke spå om. Men han forsikrer, at politikerne vil se på resultatet med dybeste alvor.

- Når vi kommer til bunds i det her, skal der drages nogen konsekvenser i forhold til, hvordan man undgår sådan noget her fremadrettet. Så må man se på, om klyngen og området er skruet ordentligt sammen. Men det tager vi først stilling til, når alt i sagen er belyst, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik