Fik 18 stemmer og blev valgt uden at ville det

64-årige Lulle Zahle var i 2013 den byrådspolitiker, der blev valgt ind med færrest personlige stemmer.

I takt med at resultaterne tikkede ind på valgaftenen, kom Lejre-borgmester Mette Touborg (SF) over til partifællen Lulle Zahle og beklagede. Det så desværre ikke ud til, at den 60-årige musikpædagog ville blive valgt ind.

Men Lulle Zahle trak bare på smilebåndet og forklarede borgmesteren, at det skam var helt fint. For det var jo heller ikke meningen.

Det var faktisk lidt af en tilfældighed, at hun overhovedet var opstillet, og mest af alt ville hun bare gerne hjælpe Mette Touborg med at blive genvalgt som borgmester.

- Vi ville gerne have 10 kandidater på vores liste, men vi havde kun syv. Derfor var vi tre gråhårede pensionister, der meldte os, men jeg havde slet ikke nogen ambitioner om at blive valgt, fortæller Lulle Zahle. 

Men som aftenen skred frem, stod det klart, at den populære SF-borgmester i Lejre havde sikret partiet et supervalg med næsten 35 procent af stemmerne i kommunen.

Og så stod det klart: Lulle Zahle var blevet valgt.

Færrest stemmer af alle valgte

Det viste sig, at hun kun havde fået 18 personlige stemmer. Dermed var hun den af de nyvalgte byrødder ved kommunalvalget i 2013, der blev valgt ind med færrest personlige stemmer.

- Jeg var meget taknemmelig for udfordringen, og hvis jeg kunne bidrage med noget, ville jeg gerne det og være med til at præge folk, fortæller Lulle Zahle og tilføjer:

- Men jeg var ikke fuldstændig vild med det. Jeg tænkte meget på, hvor meget tid man skulle bruge på det.

Hun havde været SF’er i 40 år og arbejdet som græsrod for partiet. Nu skulle hun selv ind i det politiske maskinrum.

Et skridt til højre og to til venstre

Tiden i kommunalbestyrelsen i Lejre blev langt fra som håbet, og Lulle Zahle forlod i sommeren 2016 SF og meldte sig i stedet ind i Alternativet. Hun fandt det svært at trænge igennem, og hun var ikke enig i alle SF’s beslutninger, som hun dengang fortalte til Lejre Lokalavis.

- Man kan godt sige, at den politiske virkelighed ramte mig. Det var kompliceret for mig.

På grund af Alternativets karantæneregel, hvor politikere fra andre partier skal vente seks måneder, før de kan repræsentere partiet, var hun løsgænger et halvt år.

Planen var, at hun derefter skulle repræsentere Alternativet, men det blev et kort kærlighedsforhold, som hun selv siger. Hun og resten af partiafdelingen var ganske enkelt ikke enige om linjen, eller hvilken borgmester der skulle peges på.

- De anså mig for at være for rød. De pegede blåt, og det ville jeg ikke, siger Lulle Zahle.

Hun skulle dog kun gå partiløs i kort tid, for i februar meldte hun sig under Enhedslistens røde faner.

Står på stemmesedlen uden at være kandidat

Her er hun kandidat for partiet ved kommunalvalget den 21. november. Eller det var planen, men i oktober trak hun sig som kandidat efter et sygdomsforløb.

- Først var det ambitionen at blive valgt, men så blev jeg alvorligt syg, og jeg er først blevet erklæret rask for tre uger siden, fortæller hun.

Men tidsfristen for at trække sig var overskredet, så Lulle Zahle vil være at finde på stemmesedlerne i Lejre, placeret som nummer tre på Enhedslistens liste. Således risikerer den nu 64-årige kandidat for andet valg i træk at blive valgt uden egentlig at ønske det.

- Jeg tror kun, at vi får to valgt ind, men nu må vi se. Hvis det sker, ser jeg det som et borgerembede, og så vil jeg tage imod det. Men det fint, hvis det ikke sker, så finder jeg noget andet at give mig til, griner hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik