Fandt 700 flåter på tre timer: - Der er masser i græsset

Flåterne er alle vegne i disse dage, fordi solen igen titter frem. En af dem, der har fået det af føle på egen krop, er Lisbeth Bech Poulsen.

En tur i skoven har kostet SF-politikeren Lisbeth Bech Poulsen en tur på penicillin. Efter at være blevet bidt af en flåt i weekenden begyndte hendes ben at svulme op og blive rødt.

quote Vi kan konstatere, at der er rigtig mange flåter lige nu. Jeg var i skoven i sidste uge, hvor jeg samlede 700 af dem i løbet af tre timer. 

René Bødker, epidemiolog fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet

- Jeg får flåter nærmest hvert år. Jeg har bare været uheldig, for risikoen er ret lille. Men jeg opdagede det med det samme og fik penicillin samme dag, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun er i øjeblikket i sommerhus i en skov ved Frederiksværk, og det var altså her, hun blev bidt af den flåt, som har givet hende infektion i benet. 

Fandt 700 flåter

Der er ikke noget at sige til, at SF-politikeren oplever, at der er mange flåter i disse dage.

Efter en lang periode med meget regn, som bliver afløst af sol, kravler flåterne nemlig op i græsset, så de er klar til at få noget at spise ved at springe på et dyr - eller menneske.

- Hvis vejret har været dårligt i nogle uger, og det pludselig vender, så myldrer de op. Når det er tørt - efter en periode med meget vand - er der masser af flåter i græsset, fortæller René Bødker, epidemiolog fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

Han holder øje med flåterne i de danske skove, og lige nu er der nok af de små kryb at holde styr på.

- Vi kan konstatere, at der er rigtig mange flåter lige nu. Jeg var i skoven i sidste uge, hvor jeg samlede 700 af dem i løbet af tre timer. Normalt vil jeg nok kunne samle omkring 50 flåter på den tid, siger René Bødker.

Flåtbestanden er det samme på alle tidspunkter, men i nogle perioder gemmer flåterne sig i jorden. 

- Flåterne er der hele tiden, men det er ikke altid, du opdager dem, fordi de ligger nede i jorden og suger fugt, siger René Bødker. 

Hvis uheldet er ude

Især skal du være opmærksom på flåterne, hvis du opholder dig i en bøgeskov med lerjord - her har flåterne nemlig optimale betingelser. Disse skove finder man især på Sjælland, Fyn og i Østjylland. I områder med sandjord er de ikke ligeså vilde med at være, da jorden ikke er ligeså fugtig.

Hvis du bliver bidt af en flåt, så sørg for at få den fjernet med det samme. Nogle flåter har nemlig sygdom i sig. Den mest almindelige sygdom er borrelia, som altså er det, SF-politikeren har fået. Borrelia kan behandles med penicillin, men skal behandles hurtigt, da den ellers kan gå i nerverne og give lammelse.

- I 90 procent af borrelia-tilfældene vil man få et rødt udslæt med en rød ring omkring. Men så er der også en anden gruppe af borrelia-bakterier, hvor symptomerne vil være som ved malaria, fortæller René Bødker.

Symptomer ved malaria er voldsomme feberture, muskelsmerter, ondt i hovedet, diarré og kvalme.

I de helt sjældne tilfælde kan flåterne også overføre en virus, der hedder TBE, og den kan ikke behandles som borrelia. TBE-virus findes dog primært på Bornholm, hvor der cirka er tre tilfælde om året. Ellers har der kun været to udbrud ved Tokkekøb Hegn i Nordsjælland for nogle år tilbage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik