"Eksplosion" i ulovlig import af hunde i Sverige – hunde i afføring kom med færge fra Helsingør

Hundene bliver smuglet ind fra Østeuropa og solgt til danskere fra sider som Den Blå Avis og Gul & Gratis.

Ved den svenske grænse oplever man et stigende problem med ulovlig hundesmugling.

Og den seneste tid er det bare blevet værre og værre, fortæller Håkan Hansson, der er souschef ved det svenske toldvæsen.

- De kommer typisk 10-20 hvalpe ad gangen. De seneste uger har der mere eller mindre været en eksplosion i hunde, der kommer hertil, siger han til TV 2.

Hanssons vurdering afspejler sig også i tallene. Sidste år blev 72 ulovligt importerede hunde snuppet i den svenske told i perioden 1. september til 20. december.

I år er det tal mere end fordoblet, da 179 hunde er blevet opdaget i samme periode.

Også et problem i Danmark

De svenske toldmyndigheder formoder, at hvalpene kommer fra Østeuropa, hvor de opdrættes for derefter at blive kørt op gennem Europa, over Danmark og videre ind i Sverige.

Hundene bliver typisk transporteret i varevogne, og det er ikke et unormalt syn, at tolderne finder hvalpene i en svag forfatning eller smurt ind i afføring.

En hund bliver fundet med afføring ned ad ryggen, da de svenske toldmyndigheder stopper en vogn på vej fra Danmark til Sverige.
En hund bliver fundet med afføring ned ad ryggen, da de svenske toldmyndigheder stopper en vogn på vej fra Danmark til Sverige.
Foto: Foto: De svenske toldmyndigheder

Danmark bliver ikke blot brugt som gennemkørselsland af bagmændene. Også herhjemme har politiet oplevet flere tilfælde af ulovlig hundeimport.

I alt har de danske myndigheder oprettet 140 sager i perioden fra 1. juli 2019 til 14. december 2020, oplyser Rigspolitiet over for TV 2.

Hvorvidt der er tale om en stigning i tilfældene, er svært at afgøre, da der 1. juli 2019 blev oprettet tre dyrevelfærdsenheder i politiet, hvilket har fået tallene til at stige.

Graden af organisering kan umiddelbart minde om den, man ser fra andre kriminelle forretninger, siger Christian Bertelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiet.

- Man kan umiddelbart sammenligne det her med narkobaroner eller større hælervirksomheder, hvor det er bygget op, så man lever af det her. Så der er rigtig mange penge i det, siger han.

Han mener, at det store problem er, at der er villige købere på markedet.

- Lad for Guds skyld være med at købe en hund, der ikke er papirer på, lyder hans opfordring til danskerne.

Sygdom hos hundene

Tidligere i år stoppede den svenske grænsekontrol en minibus på svenske plader ved færgelejet i Helsingborg. Bussen var kommet ind med færgen fra Helsingør.

Under et sæde i bussen fandt de svenske toldere en håndfuld hunde, der lå tæt sammen oven i deres egen afføring.

Bussen blev nægtet adgang til Sverige, da føreren ikke havde de nødvendige papirer i orden – eksempelvis for vacciner og sygdomme.

I andre tilfælde er hundene så syge eller medtagede af transporten, at de svenske myndigheder bliver nødt til at aflive dem.

Her ses 16 hunde, som det svenske toldvæsen har været nødt til at aflive efter en hård transport op gennem Europa.
Her ses 16 hunde, som det svenske toldvæsen har været nødt til at aflive efter en hård transport op gennem Europa.
Foto: Foto: De svenske toldmyndigheder

Selvom smuglerne bliver afvist af de svenske toldere, slipper mange hvalpe dog stadig ind i Sverige.

Svenskerne kommer nemlig bare til Danmark for at hente den hund, de har købt, fortæller souschef ved det svenske toldvæsen Håkan Hansson.

- Det føles ikke godt. Det svenske folk må stoppe med at købe hundene, siger han.

Avlet under dårlige forhold

Hos Dyrenes Beskyttelse advarer man også mod at købe hundene, da de bliver opdrættet under ”yderst kritisable forhold.”

- De har ikke fået den socialisering, de har behov for. Og når de kommer til Danmark, køber hundeejeren en hvalp, som kan udvikle sig til at blive syg, siger familiedyrschef Jens Jokumsen til TV 2.

Hundene kan også allerede være syge ved ankomsten til Danmark, fortæller han. Det skyldes, at de gennem deres genmateriale har fået nogle sygdomme med fra forældrene.

Sådan kan det se ud, når det svenske toldvæsen, Tullverket, stopper en bil med ulovlig hundetransport.
Sådan kan det se ud, når det svenske toldvæsen, Tullverket, stopper en bil med ulovlig hundetransport.
Foto: Foto: De svenske toldmyndigheder

Avlen foregår hos personer i Østeuropa, siger Jens Jokumsen.

Her bliver de typisk opdrættet i gamle stalde eller ladebygninger og bliver allerede efter 4-5 uger taget fra moderen og solgt videre til en mellemmand, der så transporterer dem til eksempelvis Danmark og Sverige.

- Det mest forargelige ved det her er jo, at der er nogle dyr, der lider, for at der er nogle mennesker, der kan tjene millioner og millioner på det her. Det er dyrene, der betaler prisen, siger Jens Jokumsen.

Stor retssag venter

Til foråret kommer den første store sag om ulovlig import af hunde for retten i Danmark. Her er tre danske mænd tiltalt for ulovligt at have importeret 120 franske bulldogs med henblik på økonomisk fortjeneste.

Hundene er ifølge anklageskriftet importeret fra Polen, og bagmændene er tiltalt for at have solgt dem – blandt andet via hjemmesiderne Den Blå Avis og Gul & Gratis.

Efter det venter endnu en stor sag, der omfatter 125 hunde.

Hos Dyrenes Beskyttelse hilser man retssagerne velkomne og mener, at de vil sende et stærkt signal til alle, der hører om det.

Men hvorvidt den ulovlige handel stopper, afhænger af de danske købere, lyder det.

- De kriminelle bagmænd vil fortsætte deres aktiviteter, så længe vi har en stor efterspørgsel, så længe det er muligt at skaffe hvalpekøbere i Danmark, så vil de fortsætte deres trafik, siger Jens Jokumsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik