Mandag blev de eftertragtede Michelin-stjerner til de nordiske restauranter uddelt i Stavanger i Norge.
Her blev den danske restaurant Kong Hans Kælder tildelt to stjerner. Og det blev en tårevæddet affære.
Det føles så vildt. Det har været en drøm i 20 år
Køkkenchef Mark Lundgaard fik beskeden om den stjerneprægede hyldest under et interview.
Her troede køkkenchefen, at han skulle tale om, hvordan det føltes at få den første stjerne, som restauranten i forvejen lå inde med.
Derfor var han på alle måder overrasket, da nyheden om de to stjerner faldt.
- Du tager pis på mig. Nej, sagde han og brød grædende sammen.
Havde ikke forventet det
Til uddelingsshowet i Stavanger fortalte Mark Lundgaard, at han langt fra havde forventet at få to stjerner. Det var en drøm, der gik i opfyldelse, lød det.
- Det føles så vildt. Det har været en drøm i 20 år. Lige nu vil jeg nyde det og være glad, sagde han.
Kong Hans Kælder fik som den første restaurant i Danmark en Michelin-stjerne i 1983.
Det har været et hårdt år, og alle har arbejdet så meget
Efter 30 år mistede restauranten sin stjerne i 2014, lige inden Mark Lundgaard overtog jobbet som køkkenchef.
Derefter genvandt restauranten sin ene Michelin-stjerne i 2016 og bevarede den indtil nu, hvor restauranten fik sin anden stjerne.
Værten blev rørt
Mark Lundgaard var ikke den eneste, der blev rørt under uddelingsshowet.
Jonathan Berntsen, ejeren af restauranten The Samuel i Hellerup, brød ud i tårer, da han modtog sin første Michelin-stjerne.
- Det er fantastisk. Tak. Det føles så godt at være en del af klubben. Det har været et hårdt år, og alle har arbejdet så meget, sagde han.
Showets vært, Line Verndal, var ikke immun over for Jonathan Berntsens taknemmelighed for sin stjerne.
- Meget følelsesladet. Jeg… Øh… Jeg bliver også helt følelsesladet, fordi de har arbejdet så hårdt, sagde hun med gråd i stemmen.
Jonathan Berntsen havde tidligere en Michelin-stjerne på restauranten Clou i København, som lukkede i september 2020.
Han flyttede derefter til en Villa i Hellerup, hvor han opkaldte sin nye restaurant, The Samuel, efter sin førstefødte søn.
Vi er i den absolutte topklasse
Pause på halvandet år
Michelin-stjernerne 2021 blev uddelt efter halvandet års pause. Det blev til 38 stjerner til Danmark fordelt på 27 restauranter.
Derudover vandt landet to ud af tre ærespriser og fik seks ud af ni bæredygtighedspriser.
Ifølge gastronomiekspert Svend Rasmussen var Michelin særdeles nådig ved Danmark i år.
- Vi er i den absolutte topklasse, når det kommer til gastronomi. Folk, der har bare lidt forstand på mad, de kender os ude i verden, siger han til TV 2.
Højdepunktet var Noma, som nu har tre Michelin-stjerner. Det er det højeste antal stjerner, en restaurant kan modtage.
_
_