Efter TV 2-dokumentar: Nye afsløringer af magtanvendelser koster ansatte jobbet

Efter børn på Godhavn i Nordsjælland kunne fremvise videooptagelser af magtanvendelser, erkender forstanderen nu, at langtfra alle blev registreret.

64 magtanvendelser, som ikke blev indberettet til myndighederne, har nu fået konsekvenser for flere ansatte på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Magtanvendelserne blev brugt over for børn, der var anbragt på Godhavn mellem 2014 og 2018.

- Det er meget, alt for meget, erkender forstander for Godhavn, Søren Skjødt, over for TV 2.

De 64 magtanvendelser, som ikke er blevet indberettet til myndighederne, har Godhavn selv fundet ved en gennemgang af interne notater. Det viser en aktindsigt, TV 2 har fået.

Søren Skjødt fortæller, at flere ansatte nu har mistet deres job som følge af de ikke indberettede magtanvendelser.

- Vi har været nødt til at sige farvel til nogle folk.

- Hvor mange personer drejer det sig om?

- Det kan jeg ikke svare på. Vi taler om det nødvendige antal, som der er indgået fratrædelsesaftaler med efter dokumentaren, siger Søren Skjødt.

Silas blev slæbt af to ansatte

Den dokumentar, Søren Skjødt taler om, er TV 2-dokumentaren 'Nødråb fra Børnehjemmet', som TV 2 sendte i begyndelsen af marts i år.

Her fortalte flere anbragte børn om voldsomme magtanvendelser, som ikke blev indberettet til myndighederne. Nogle af magtanvendelserne blev filmet med mobiltelefoner, mens de skete, og de optagelser kunne TV 2 vise.

En af magtanvendelserne skete mod Silas Nielsen, der blev anbragt på Godhavn som 13-årig i 2014. I dokumentaren kunne man se ham blive slæbt indenfor af to mandlige ansatte.

Silas Nielsen var anbragt på Godhavn fra 2014 til 2018.
Silas Nielsen var anbragt på Godhavn fra 2014 til 2018.
Foto: TV 2

Silas Nielsen sagde dengang, at der med sikkerhed havde været over 30 magtanvendelser mod ham – potentielt over 50. Dengang fik myndighederne fem indberetninger.

- Der er ikke nogen, der tror på dig. Dine forældre gør måske, men kommunen og sagsbehandleren gør ikke. De voksne hjælper hinanden og siger ”nej, det skete ikke”, lød det fra Silas Nielsen i dokumentaren.

Lektor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet Caroline Adolphsen, der forsker i blandt andet anbringelser af børn uden for hjemmet, betegner det som alvorligt ikke at indberette magtanvendelser.

- Det er et meget, meget alvorligt problem. Grunden til, at det er et lovkrav, at vi skal indberette magtanvendelser, det er jo, at vi skal sikre, at der ikke bliver anvendt for meget magt - og den forkerte magt - over for de meget, meget udsatte børn og unge, der er anbragt, siger hun.

Forstander: Vores procedurer ikke gode nok

Nu har ledelsen på Godhavn altså erkendt, at der skete langt flere magtanvendelser, end myndighederne fik at vide.

- Så har vi jo haft ret. Nu har vi papir på, at selv forstanderen fra Godhavn siger, at der er begået en fejl. Så det er da dejligt, siger Silas Nielsen nu til TV 2.

Dengang sagde forstander Søren Skjødt, at alle magtanvendelser var blevet indberettet, som de skulle. Nu erkender han altså, at han tog fejl dengang.

- Vi var i den tro, at vi havde en tilstrækkelig omfattende procedure, i forhold til at tingene bliver indberettet lovpligtigt. Men vi kan konstatere, at når presset på den enkelte afdeling blev for stort, faldt det imellem flere stole, siger Søren Skjødt nu.

Godhavn har nu i samarbejde med Socialtilsynet gennemgået procedurerne på stedet. Fremover kan det koste ansatte jobbet, hvis ikke magtanvendelser bliver indberettet omgående.

Erkender fejl

Ifølge forstanderen er sagen ikke udtryk for, at der hersker en dårlig kultur. For sagerne har været nedfældet i interne notaler. De er bare aldrig blevet delt med Socialtilsynet, siger han.

Men er det ikke et problem, at da de unge drenge sagde, at der havde været mange flere magtanvendelser, end I fortalte, så tvivlede I på dem?

- Det stiller vi os tvivlende over for, indtil vi har undersøgt det. Så stiller vi os jo ikke tvivlende længere.

Men siger det ikke noget om Godhavn i dag, at I i udgangspunktet siger, at drengene ikke har ret?

- Nej. Det gør det ikke.

Hvorfor ikke?

- Jamen, hvorfor? Det gør det ikke, fordi vi i dag arbejder med en anden målgruppe, og vi har en anden tilgang. Og så er det ekstremt vigtigt for mig at sige, at den her periode (2014-2018, red.) på den pågældende afdeling af Godhavn var en rigtig svær periode. Godhavn er en stor institution, og det her proceduresvigt er primært sket på en afdeling.

Men var det en fejl dengang?

- Ja. Absolut.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik