Droppede bryllupsrejsen - frivillige danske brandmænd tager til Australien

Hundredvis af danske brandmænd har på en Facebook-side meldt sig til at hjælpe Australien med naturbrandene. Nu tager de første af sted.

Han skulle egentlig have været på bryllupsrejse efter sit bryllup i søndags.

Brandmand Søren Elkrog fra Helsingør skal da også ud at rejse, men det bliver uden sin kone. Han drager nemlig frivilligt til Australien for at hjælpe til i det brandhærgede kontinent.

- Konen er da heller ikke helt tilfreds med, at jeg tager på bryllupsrejse uden hende. Men det er sådan, det er, siger Søren Elkrog.

Han er én af fem frivillige danske brandmænd, der torsdag aften sætter sig i et fly med kurs mod det sydøstlige Australien, der stadig kæmper mod de voldsomme naturbrande.

En række frivillige brandmænd tager til Australien for at hjælpe med de omfattende brande - heriblandt Søren Elkrog fra Helsingør (Yderst til højre), der blev gift i søndags.
En række frivillige brandmænd tager til Australien for at hjælpe med de omfattende brande - heriblandt Søren Elkrog fra Helsingør (Yderst til højre), der blev gift i søndags.
Foto: TV 2

Her skal de ikke hjælpe med at slukke de ødelæggende brande, men hjælpe til med oprydning og genopbygning som eksempelvis fældning af træer og opsætning af ødelagt dyrehegn.

- Vi skal ned for at gøre en forskel. Vores baggrund er, at vi er brandfolk, men vi tager derned som helt almindelige mennesker, siger Søren Elkrog.

Australien takkede nej til hjælp

Det er kun en uge siden, at de australske myndigheder takkede nej til officiel dansk hjælp til kampen mod landets voldsomme brande.

Beredskabsstyrelsen havde ellers tilbudt at sende 50 brandmænd af sted som et dansk bidrag til at bekæmpe naturbrandene.

Men nu kommer danske brandmænd altså alligevel i aktion i Australien.

Det er organisationen BlazeAid, der driver 15 lejre i det sydøstlige Australien, som har inviteret de danske brandmænd til det brandhærgede land.

Og interessen for at hjælpe australierne er massiv. Det oplevede Søren Elkrog, der oprettede en Facebook-gruppe, hvor over 400 frivillige har meldt sig klar til opgaven.

- Det var de voldsomme billeder fra Australien, der fik mig til at gøre det. Det er folk, det er dyr, det er land, der går til i det her, siger Søren Elkrog, som håber på at kunne sende flere af sted.

Det er donationer, der gør, at de danske brandmænd kan rejse til Australien, og lige nu er der kun råd til at sende fem mand af sted.

- Vi håber at kunne sende fem mand mere af sted i løbet af weekenden. Og endnu flere i løbet af det næste stykke tid, siger Søren Elkrog.

Regn giver håb - og problemer

De omfattende naturbrande har raset over flere områder i Australien siden august, hvor store skov- og naturområder er gået til i flammerne.

Men nu har himlen over kontinentet åbnet sig med håb i form af regn i store dele af Australien.

quote Vi ved ikke helt, hvad vi kommer ned til

Brian Ibsen, frivillig brandmand

På strækninger langs den australske østkyst kan der stedvis falde op mod - eller over - 100 millimeter regn i løbet af de næste dage.

Men regnen giver nye problemer for det hårdt prøvede australske folk.

Da nedbøren blandt andet falder i form af kraftige regn- og tordenbyger, er der risiko for, at lyn kan antænde nye brande.

Desuden har den pludselige nedbør på den knastørre jord givet anledning til dannelse af jordfaldshuller, hvor jorden synker sammen og danner et hul.

Og endelig kan jorden mange steder ikke holde på vandet, så regnen betyder også, at der kommer oversvømmelse.

De danske brandmænd er opmærksomme på det voldsomme vejr.

- Den største udfordring bliver vejret, siger Brian Ibsen, der har været brandmand i 20 år og er en af de fem frivillige.

- Vi ved ikke helt, hvad vi kommer ned til. Vi har kun set tv-billeder, men vi har fået at vide, at området, vi skal ned til, er meget ødelagt. Det er den indstilling, vi kommer ned med nu.

Et lavtryk over det nordøstlige Australien vil de kommende dage give tiltrængt regn til den australske østkys
Et lavtryk over det nordøstlige Australien vil de kommende dage give tiltrængt regn til den australske østkys
Foto: TV 2 Vejret

Danskerne får base i byen Wingham i det sydøstlige Australien, hvorfra de skal udføre deres arbejde.

- Det er vigtigt arbejde, selv om det er ikke slukningsarbejde. Mange hegn er brændt ned, og dyrene, som er landsmændenes levebrød, er spredt for alle vinde, siger Brian Ibsen.

BlazeAid vurderer, at oprydningsarbejdet kan vare i mindst et halvt år.

Og de australske myndigheder regner med, at der først til marts er faldet tilstrækkelig regn til at kunne hjælpe brandfolkene med at slukke brandene.

En brandmand går forbi brændene træer nær byen Nowra i Australian 31. december 2019.
En brandmand går forbi brændene træer nær byen Nowra i Australian 31. december 2019.
Foto: Saeed Khan / Ritzau Scanpix

8000 koalaer døde

Naturbrandenes hærgen har været voldsom i Australien.

Foreløbige fakta om brandene, der stadig ikke er slukket.

  • Ni personer er bekræftet døde siden jul. Siden brandsæsonen begyndte i september vurderes i alt 17 at være omkommet.
  • 28 personer meldes savnet i Victoria, hvorfor dødstallet frygtes at stige.
  • Der er knap 150 aktive brande i New South Wales og omkring 50 i Victoria.
  • Omkring 36.000 kvadratkilometer er blevet fortæret af brandene i New South Wales, mens 7800 kvadratkilometer er ødelagt i Victoria.
  • 1365 hjem er blevet ødelagt af flammerne alene i New South Wales.
  • Omkring 480 millioner dyr vurderes at være blevet dræbt af brandene i hele Australien. Herunder omkring 8000 koalaer.
  • Forsikringsselskaberne har modtaget anmeldelser om 4300 skader til en samlet værdi af 297 millioner australske dollar. Det svarer til 1,4 milliarder danske kroner.

    Selv om naturbrande ikke er et særsyn i Australien, blev 2019 samlet set både det varmeste og tørreste år, der er målt i australsk vejrhistorie.

    2019 endte med en gennemsnitstemperatur for hele året, der blev 1,52 grader over klimanormalen i Australien.

    Ud over, at det forgange år endte rekordvarmt 'down under', så har australierne ikke oplevet så tørt et år siden år 1900, hvor de australske nedbørmålinger påbegyndtes.


    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik

    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik