Drabssigtede Peter Madsen skal ikke tvangsindlægges

Peter Madsen har besluttet, at han frivilligt vil lade sig mentalundersøge. Undersøgelsen er vigtig for den eventuelle straf, han kan idømmes.

Selvom Peter Madsen under det seneste retsmøde i ubådssagen nægtede at lade sig mentalundersøge frivilligt, skal han ikke tvangsindlægges. Heller ikke, selvom det står i retsbogen fra Københavns Byret, at det er en mulighed.

Det oplyser specialanklager Jakob Buch-Jepsen til TV 2.

- Vi har i fredags fået ændret i retsbogen, således at mentalundersøgelsen nu kan ske ambulant i stedet for under tvangsindlæggelse, siger Jakob Buch Jepsen. 

Ambulant undersøgelse

I realiteten betyder det, at Peter Madsen har valgt frivilligt at deltage i en mentalundersøgelse, så han ikke skal undersøges under tvang.

- Han skal altså ikke tvangsindlægges på retspsykiatrisk afdeling, Han skal sidde i fængslet som arrestant, og så vil han blive kørt frem og tilbage til retspsykriatisk klinik, hvor han vil blive undersøgt, siger Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen er sigtet for drab på den svenske journalist Kim Wall, der 10. august sejlede med ham ud på en tur med ubåden Nautilus. Peter Madsen selv nægter sig skyldig i drab og har forklaret, at Kim Wall fik en 70 kilo tung luge i hovedet. Københavns Politi sigter ham desuden for usømmelig omgang med lig, i og med Kim Wall efter sin død blev parteret. Kun hendes torso er fundet.

Under det seneste retsmøde i Københavns Byret redegjorde Jakob Buch-Jepsen for, at Peter Madsen skal mentalundersøges for at påvise, om han kan have været sindssyg i gerningsøjeblikket - og om han i tilfælde af en dom er så farlig, at han skal idømmes forvaring på ubestemt tid i stedet for en almindelig fængselsstraf.

Og det var netop spørgsmålet om farlighed, der i første omgang fik Peter Madsen og hans forsvarer Betina Hald Engmark til at afvise, at han ville lade sig mentalundersøge.

- Nu afventer vi, at mentalundersøgelsen iværksættes. Min klient har truffet afgørelse om at indvillige, hvorfor den nu kan foretages ambulant, siger Betina Hald Engmark i en sms til TV 2. 

Hvad er forvaring

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet, der er uden tidsbegrænsning. Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, er forvaringsdømte fundet egnede til at afsone i et almindeligt fængsel.

Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring. Forvaringsdømte afsoner almindeligvis i Anstalten ved Herstedvester. Senest blev den 27-årig Mikkel Starsø Renard idømt forvaringfor at skyde politimanden Jesper Jul foran politigården i Albertslund.

I realiteten kan en forvaringsdom være kortere end en tidsbestemt drabsdom. Efter fem års forvaring - og siden en gang om året - har anstalten pligt til at tage stilling til, om den dømte ikke længere er farlig og kan sættes på fri fod.

Peter Madsen er indtil videre varetægtsfængslet frem til 3. oktober. 

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik