Dobbelt så mange vil på krisecenter efter corona-udmelding

I København var der torsdag kun én ledig plads ud af i alt 379 pladser på alle byens krisecentre.

Siden statsminister Mette Frederiksen 11. marts meddelte, at Danmark ville lukke delvist ned, har organisationen Lev Uden Vold set en fordobling i antal henvendelser om henvisninger til krisecentre.

Frem til 11. marts modtog de i gennemsnit 2,7 henvendelser om dagen, mens der den seneste uge i gennemsnit har været 5,2.

Det oplyser Lev Uden Vold, der en national enhed, der arbejder for at hjælpe, når det gælder vold i nære relationer, til TV 2.

Penge på finansloven fremskyndes

Den ekstra travlhed på krisecentrene skyldes ifølge Lisa Holmfjord, direktør i Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, at virussen tvinger folk til at gå op og ned ad hinanden dag ud og dag ind.

- Vi ved, at vi får behov for langt flere pladser. Folk bekymrer sig om økonomi, fyringer, sygdom og så videre. Vi er bange for, at volden kommer til at eskalere i mange familier, siger hun til TV 2.

De akutte pladsproblemer på krisecentrene har fået politikerne til at fremskynde udbetalingen af midler, der på finansloven for 2020 er afsat til området. Her blev krisecentrene lovet 55 millioner kroner i 2020 og 75 millioner kroner årligt fra 2021 og frem.

Det fortæller Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) til TV 2.

- Pengene bliver fremrykket nu, så vi kan få nogle akutte pladser, der hvor der er størst behov, siger ministeren og understreger samtidig, at hun tager situationen "dybt alvorligt".

- De, der har brug for hjælp. får hjælp, og vi gør det så hurtigt, vi kan, siger Astrid Krag.

Tomme hoteller kan være løsningen

Det er særligt i København, at der mangler pladser. Her var der torsdag kun én ledig plads ud af i alt 379 pladser på krisecentre, fortæller sekretariatschef i Lev Uden Vold, Sine Gregersen, til TV 2. Syddanmark er med fire ledige pladser den region, der torsdag havde næstfærrest.

94 procent af alle landets pladser på krisecentre i skrivende stund er besat.

En mulig - omend midlertidig - løsning kunne ifølge Lisa Holmfjord være at leje sig ind på et af de mange hoteller, der lige nu kæmper med tomme værelser på grund af coronakrisen.

Den mulighed vil Astrid Kragh ikke afvise, men hun har ikke en færdig model for, hvordan pladserne skal findes.

- Fordi det her skal gå så hurtigt, er udgangspunktet, at det bliver i forlængelse af de eksisterende krisecentre. Det vil formentlig betyde, at man skal udvide lokalerne og det ikke nødvendigvis kan blive på de enkelte krisecentre, men i tilknytning til dem, siger hun.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corona forside

Her er dagens coronatal

Adam Bertelsen

Adams opfindelse i et tårn i København kan blive “banebrydende” - nu skal borgere hjælpe

Håndsprit hænder

SSI varsler smittestigning, men hvor klar er vi egentligt?

Respirator

Lige nu er der nul indlagte i respirator - men tallet vil stige, siger overlæge


København


Forsiden lige nu

Se flere