Det kom frem på ottende dag i retssagen mod Peter Madsen

Tirsdag vidnede en ubådsekspert, som afviste Peter Madsens forklaring. Og så har et vidne ved en festival set Peter Madsen med en sav.

På den ottende retsdag i sagen mod Peter Madsen var der indkaldt fire vidner. Blandt dem var to tekniske vidner.

Deres forklaringer var vigtige i forhold til Peter Madsen egen forklaring om farlige gasser og undertryk i ubåden Nautilius.

Og det første af de tekniske vidner, ubådseksperten Ditte Dyreborg, tror ikke på Peter Madsens forklaring, lod hun forstå i Københavns Byret retssal 60. 

Så Madsen med en sav

Ditte Dyreborg er orlogskaptajn i Søværnet, hvor hun har været ansat i adskillige år, og har taget en teknisk ubådsuddannelse.

Hun har undersøgt luften i Nautilius, efter ubåden var blevet hævet i august sidste år. Hun tror ikke på Peter Madsen forklaring om, at Kim Wall blev kvalt af farlige gasser.

- Hvis forklaringen er, at der er kulilte, og at kompressoren har kørt, så vil man finde det her kulilte i luftreservoiret, sagde vidnet.

- Men vi kunne ikke finde dem, tilføjede hun.

Det andet tekniske vidne var seniorkonsulent Kim Winther fra Teknologisk Institut, som gav en række meget tekniske forklaringer. 

Der var også indkaldt to vidner, som havde set Peter Madsen. Deriblandt en ung mand, som bemærkede ubådsbyggeren med en sav den 10. august, da der var Haven Festival på Refshaleøen i København, og Nautilius stævnede ud med Kim Wall ombord. 

Kim Walls far hørte med

Som ved tidligere retsdage var Kim Walls far også tirsdag til stede i retten. Han sad sammen med drabschef og efterforskningsleder Jens Møller i højre side af retssalen.

En glasafskærmning adskilte dem fra pressen og andre personer, der var til stede i retten. Det kunne eksempelvis være pårørende til Peter Madsen, men TV 2 kan ikke få oplyst, om der er mødt pårørende op i retten på de enkelte dage. Efter frokostpausen så det ud til, at Peter Madsen nikkede til en kvinde på en af tilhørerrækkerne.

Ubådskaptajnen er tiltalt for drab, anden kønslig omgang end samleje, usømmelig omgang med lig og forskellige brud på søfartslovgivningen under en sejltur i ubåden UC3 Nautilus i august 2017.

Peter Madsen nægter sig skyldig og hævder, at Kim Wall døde i en ulykke, og at han efterfølgende i en form for choktilstand besluttede sig for at partere liget.

Der er planlagt 12 retsdage, og der forventes dom den 25. april.

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg har dagen igennem liveblogget fra retssagen. Du kan læse hele livebloggen fra retsdag otte her.

Nedenfor kan du læse fem nedslagspunkter fra dagens retsmøde:

1. Are you in for a submarine ride in the weekend?

2. Ubådsekspert tror ikke på Madsens forklaring

3. Vidne så Madsen med en sav

4. Madsens egen redegørelse gennemgået

5. Peter Madsen i vidneskranken