Derfor skal du tale med dine børn om ubådssagen

Den spektakulære sag om ubåden og den drabssigtede ubådskaptajn er på rigtig mange danskeres læber - også børns.

Det startede med en sag om en ubåd, der var væk. Så en ubåd, der var sunket. Så om en forsvunden kvinde. Og nu om et parteret lig, som politiet forsøger at finde de sidste dele af.

Medier over hele verden har dækket sagen om den svenske journalist Kim Walls mystiske død. Hver gang der er kommet en ny detalje frem i efterforskningen, har det trukket overskrifter.

Og børnene følger også med, lyder det fra Red Barnet:

- Der er ingen tvivl om, at børnene både har hørt om det og taler om det. Der er overskrifter og billeder alle steder. Det er en voldsom sag - og meget makaber - og jeg tror, den gør indtryk på alle, siger Gitte Jakobsen, som er seniorrådgiver hos Red Barnet.

Sagen rejser uundgåeligt mange spørgsmål hos børnene. For hvad er en torso? Hvorfor har den ingen arme og ben? Og betyder det, at der flyder et hoved rundt ude i vandet?

Ligesom med alle andre uhyggelige begivenheder, er det vigtigt at få talt med børnene om det, råder Red Barnet.

Kun én ubådssag

- Det vigtigste er, at man ikke bare lukker ned for det, og lader, som om det ikke eksisterer. Nogle børn kan godt have brug for at forstå, hvad en torso er for noget - og hvad det betyder, at den ingen arme og ben har. Børn er meget konkrete, men de tænker også meget over det, de hører. Man risikerer, at de skaber deres egne billeder af, hvordan det ser ud, og det kan ofte være meget værre, siger Gitte Jakobsen.

Børnenes alder og modenhed har stor betydning for, hvor detaljeret man kan gå til værks, lyder det. Derfor skal man som voksen høre, hvad børnene fortæller om sagen, og man skal lægge mærke til deres spørgsmål.

- Alle håber jo, at det ikke er en selv, der finder en arm, når man er ude at svømme eller går tur ved stranden. Det er ikke rart at tale om, men alle kan tænke det, og den frygt må man forholde sig til. Også når barnet spørger.

- I forhold til mindre børn er det vigtigt at forsikre dem om, at det kun er sket én gang, selvom det kører på skærmen igen og igen, og at vi voksne heller ikke forstår, at der findes nogen, der kan finde på sådan noget, siger Gitte Jakobsen.

Sluk for nyhederne - en gang imellem

Et andet godt råd fra Red Barnet er at tage en pause fra nyhedsopdateringerne.

- Katastrofer fra hele verden bliver flashet på alle medier overalt, og det kan vi selvfølgelig ikke lukke helt ned for. Men vi kan godt beslutte, at vi vil slukke engang imellem, så vi kan være nærværende med de mennesker, der er tæt på, siger Gitte Jakobsen og fortsætter:

- Så når snakken falder på ubådssagen ved middagsbordet, så skal vi lytte til barnet, og vi skal svare på barnets spørgsmål, men vi skal også runde det af, så vi kan få talt om andre ting. Det er vores ansvar som forældre.

Se flere råd fra Red Barnet nedenfor:

Red Barnets råd til forældre:

- Lyt til spørgsmålene
Lyt til børnene, hør deres spørgsmål og se deres tegninger - og tal med dem om det, de har set og hørt, og gør det på et sprog som passer til barnets alder og modenhed.

- Giv konkrete svar
Husk, at børn som regel er meget konkrete. De har ikke brug for lange, indviklede svar. I børnenes verden er det ikke nødvendigvis "voldsomt" eller "makabert" – måske er det bare "mærkeligt".

- Skab tryghed
Giv tryghed – især de små børn kan have brug for at vide, at ulykken "kun" er sket én gang. Det sker ikke igen og igen, hver gang der vises billeder og nyheder om sagen.

- "Politiet er på sagen"
Nogle børn har brug for forsikring om, at politiet er derude, og at politiet gør alt, de kan, for at finde resten af kvindens krop – og for at opklare den forbrydelse, der er begået.

- Et kort eller en blomst
Vi kan alle sammen føle trang til at gøre noget. Igen, lyt til børnene – hvis de er optaget af behovet for at gøre noget, for eksempel udtrykke medfølelse - så overvej, om det kan give mening at skrive et lille kort eller lægge en blomst i vandet på stranden. 

- Sluk for nyhedsstrømmen
Og husk, at det er okay at lukke og slukke for nyhederne, både tv og internet. Det er vores, de voksnes, ansvar at skærme børnene. Voksne skal være gode rollemodeller og sætte gode rammer for det gode samvær og nærvær. Nogen gange trives det bedre, når alle er offline for en tid.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik