Denne sorte statue er den første af sin slags i Danmark - men der var kun råd til en i flamingo

Museumsinspektør håber, nogen vil give pengene til en rigtig statue i bronze.

Faklen svajer lidt i Mary Thomas' hånd, som hun sidder der på sin trone foran Vestindisk Pakhus ved Amalienborg i København. 

Det er den kolde vind, der puffer til kvinden af flamingo med tilnavnet Queen Mary. 

Den virkelige person bag er fra de tidligere dansk-vestindiske øer, der i dag hedder De Amerikanske Jomfruøer, efter Danmark solgte dem til USA for 101 år siden. 

Her ledte hun, sammen med flere andre lokale kvinder, et borgeroprør mod de tidligere slaveholdere, plantageejere og Danmark som kolonimagt i 1878.

Den syv meter høje statue hedder 'I Am Queen Mary' og er lavet af den danske kunstner Jeanette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Jomfruøerne. Foto: TV 2
Den syv meter høje statue hedder 'I Am Queen Mary' og er lavet af den danske kunstner Jeanette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Jomfruøerne. Foto: TV 2
Foto: TV 2 Lorry

Oprøret førte til bål og brand i gaderne, men det førte også forkvinden til København, hvor hun blev sat bag lås og slå i et kvindefængsel på Christianshavn.

Nu er hun genopstået knap 140 år senere, syv meter høj og i flamingo, så vi danskere kan mindes et knap så pænt kapitel af vores historie. 

- Men vi skal ikke skamme os. I hvert fald ikke over monumentet. Vi skal glæde os over, at vi har en fælles historie med Dansk Vestindien, som måske nu kan få et større nærvær, fordi vi har den her skulptur, siger Henrik Holm, der er museuminspektør for Den Kongelige Afstøbningssamling under Statens Museum for Kunst, til TV 2.

Håber på gavmild giver

Statuen er den første af en sort kvinde, der rejses i Danmark, og det er på tide, mener museuminspektøren. 

- Den skulle have været her for længe siden, påpeger han. 

Alligevel er det uvist, hvor længe den bliver stående, da materialet flamingo er af den mere forgængelige slags end det, man normalt støber statuer i.

- Det er en prøvefigur, for hvis vi skulle støbe den i bronze, ville det koste et par millioner, og det var der ikke råd til. Det er en prøvefigur, og så håber vi, der er nogen, der vil give nogle penge til, at vi kan støbe en, der ikke vipper, siger Henrik Holm.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Klovn

Fortryder afslutning: Nu bliver det rigtig pinligt med gammelmands-problemer

fangekoret

playVideo: Tidligere indsatte overrasker Louise efter 25 år bag tremmer

Lysfestival5

playJesper er lysets mester – også udlandet har fået øje på ham

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere