Denne kasse til donorhjerter kan være godt nyt for hjertepatienter

Indtil nu har en ny hjertekasse været med til at redde to patienter herhjemme i Danmark.

En stor udfordring ved hjertetransplantationer er tiden.

For det er en kamp med timerne, hvis et donorhjerte skal overleve uden for kroppen.

Men nu er en ny teknologi taget i brug herhjemme, hvor donorhjertet først nedkøles og præpareres, hvorefter det placeres i en højteknologisk kasse. I kassen kan hjertet blive ved med at slå, og det betyder, at et donorhjerte nu kan klare sig i helt op til 12 timer.

Hidtil har man kølet hjertet ned i en kasse med is, hvilket gjorde, at et hjerte maksimalt kunne klare sig i seks timer inden transplantationen.

Giver lægerne bedre tid

For nylig foregik den første hjertetransplantation på Rigshospitalet med den nye teknologi, som åbner for, at flere kan få et nyt hjerte.

Det nye apparat kaldes en hjertevaskemaskine, og den giver lægerne nye muligheder. Blandt andet fordi man med flere timer på uret kan indhente donorhjerter fra et større geografisk område i Europa.

- Det er for os som kirurger ret fantastisk, at vi nu har den her teknologi, som betyder, at vi kan have hjertet uden for kroppen i meget længere tid end tidligere, siger Peter Skov Olsen, som er overlæge i hjertekirurgi på Rigshospitalet.

er ses hjertet i den nye hjertekasse, der får hjertet til at blive ved med at banke.
er ses hjertet i den nye hjertekasse, der får hjertet til at blive ved med at banke.
Foto: TV 2

Maskinen betyder blandt andet, at lægerne får mere tid til at forberede transplantationen og vurdere donorhjertets tilstand.

- Det betyder, at de forhåbentlig i fremtiden vil få et organ, som måske er lidt bedre og holder længere. Og så vil det også betyde, at der bliver lidt flere hjerter til transplantation. Formentlig i første omgang omkring 15-20 procent, siger Peter Skov Olsen.

18 står på venteliste

Hvert år dør omkring 40 danskere, mens de venter på et livsvigtigt organ.

Indtil nu har den nye hjertekasse reddet to patienter herhjemme i Danmark.

Hjertepatient og sygeplejerske Trine Holm Nyhuus ser store muligheder i den nye teknologi.

- Jeg synes, at det er fantastisk. Det giver nogle muligheder for os, der står på venteliste, og det giver en chance for, at der på længere sigt ikke er nogle af os, som står på venteliste, der behøver at dø på den venteliste, siger hun.

Ved udgangen af 2018 stod 18 danskere på venteliste til at få et nyt hjerte. Og et af problemerne er netop, at der er relativt kort tid til at transplantere organet. Sådan gør det sig ikke gældende for alle organer. En nyre kan for eksempel holde sig i 24-36 timer inden transplantationen ind i en ny krop. En lever kan holde i 12-15 timer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik