DBU bekræfter: Flere tilskadekomne under storskærmsarrangement

Videoer viser, hvordan øldåser og andre tunge genstande fløj igennem luften under landskampen, som blev vist i Fælledparken i København.

Flere tilskuere er kommet på skadestuen, efter der fredag blev kastet med øldåser og andet tungt skyts i forbindelse med storskærmsarrangementet i Fælledparken i København under landsholdskampen.

Det bekræfter kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, overfor TV 2. Han vil dog ikke oplyse, hvor mange tilfælde, det drejer sig om.

TV 2 har talt med flere kilder, som beretter om kast med alt fra tunge ølkrus til fyldte dåser og vodkaflasker under arrangementet med 20.000 tilskuere. Flere fortæller om en voldsom stemning og et meget ungt publikum mellem 14 og 18 år.

Jakob Høyer vil dog ikke oplyse nærmere om de enkelte tilfælde, men forklarer, at DBU ikke finder det forsvarligt at gennemføre endnu et storskærmsarrangement for nuværende.

- Men det er et omfang, som vi finder alvorligt. Det er både mængden af tilskadekomne, samt de indberetninger, videoer og billeder, vi har set hen over weekenden, som gør, at vi har truffet beslutningen om at aflyse storskærmsarrangementet i aften, siger han.

Flere vagter efter sidste kamp

DBU har taget konsekvensen og aflyst mandagens storskærms arrangement i Fælledparken i København i forbindelse med aftenens landskamp mellem Danmark og Østrig.

Tre gange indenfor de sidste par uger har DBU afholdt storskærmsarrangementet i Fælledparken i forbindelse med Danmarks Nation League-kampe mod henholdsvis Frankrig, Østrig og Kroatien.

Under kampen mod Østrig 6. juni, blev der også kastet med øl, hvilket blandt andet TV 2s kommentator Camilla Martin kommenterede på direkte tv.

Også DBU bemærkede, at der blev kastet med øl, og derfor var antallet af vagter også øget under fredagens kamp mod Kroatien, fortæller Jakob Høyer.

Hvor mange ekstra vagter, der var tale om, vil kommunikationschefen dog ikke fortælle.

- Under fredagens kamp oplevede vi, at antallet af kast var færre, men også at der bliver kastet med fyldte ølkander og andre tunge kasteskyts. Vi så, at folk blev mast, og at der i nogle områder var en ubehagelig stemning. Andre steder havde folk dog en fest. Det er få mennesker, som ødelægger det for de mange, siger Jakob Høyer.

- Det var ikke nok

Var I tilstrækkeligt forberedt?

- Vi havde ekstra vagter i forhold til den forrige kamp mod Frankrig. Vi har ikke tidligere oplevet kast med fyldte øldåser og andre tunge genstande i det omfang. Derfor har vi valgt at aflyse storskærms-visningen i aften.

Har I en ide om, hvem det er, der står bag ølkastene?

- Vi har snakket med flere, der sagde, det var unge mennesker. Vi har også fået det at vide i forskellige mails og indberetninger, men vi mangler en indgående evaluering.

To landskampe til september

DBU vil nu evaluere forløbet - også for at beslutte, hvad der fremadrettet skal ske. Til september venter yderligere to landsholdskamp mod Frankrig og Kroatien, og Jakob Høyer vil ikke udelukke, at storskærmsarrangementet kan vende tilbage.

- Vi vil fortsat gerne være med til at arrangere de events, hvor vi samles og begejstres om landsholdsfodbold. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan dæmme op for den del af publikum, som ikke kan opføre sig ordentligt, siger han.

- En fyldt øldåse kan være dødbringende

Lige nu overvejer DBU mulighederne for at gennemføre arrangementer i fremtiden. Dertil vil DBU også høre erfaringer fra arrangører af andre store events, såsom Tivoli, der for nyligt aflyste flere koncerter under Fredagsrock på grund af uroligheder.

Oplever I, at der er sket et skred?

- I min tid som kommunikationschef har jeg ikke oplevet det som voldsomt som nu. Vi har i årevis oplevet, at folk kaster med ølkrus, det er voldsomt nok, og vi har skruet op for retorikken med bøder og karantæne. Men man kaster med fyldte øldåser, er det en tak op, for det kan jo næsten være dødbringende. Om det er et skred, er dit ordvalg, men jeg synes, det er voldsomt, siger han.