Danske sommerhusejere protesterer mod indrejseforbud til Sverige

Interesseorganisation for danske fritidshusejere i Sverige opfordrer i et brev danske og svenske ministre til at fritage dem for indrejseforbuddet.

Danskere, der ejer et fritidshus i Sverige, er frustrerede. Siden 22. december har danskerne ikke måttet rejse til Sverige, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål.

Udmeldingen fra de svenske myndigheder kom med én dags varsel, og derfor nåede mange danskere ikke at lukke husene ned for vinteren. Derfor frygter de nu, at der i den lange tid, der sidenhen er gået, er opstået frostskader, brand eller indbrud.

Danske Torpare, der er en interesseorganisation for danskere med fritidshus i Sverige, er uforstående over for, at danskerne ikke må tage turen over Øresund for at tjekke til deres sommerhuse, når personer fra andre lande gerne må rejse dertil.

- Det er en indirekte diskrimination af danskerne, siger sekretariatschef i Danske Torpare, Victoria Lindtner, til TV 2.

Ud over Danmark har Sverige indført indrejseforbud mod personer fra Norge og Storbritannien. Det betyder, at personer fra andre lande ved fremvisning af en negativ coronatest gerne må rejse til Sverige.

Men det er i strid med de fundamentale EU-regler, mener Victoria Lindtner.

EU-Kommissionen har i et brev til Sverige og fem andre lande, herunder Danmark, bedt landene om, at grænselukningerne omgående bliver lempet. Det skriver Berlingske onsdag.

Kommissionen mener, at den grænselukning, som blandt andet Sverige har indført, er i strid med retningslinjerne for rejser mellem EU-lande. Retningslinjer, som landene blev enige om for en måned siden.

Sendt appel til ministrene

Victoria Lindtner forstår ikke, hvorfor Sverige nægter danskerne adgang. Hun mener, at de har en legitim grund til at rejse til Sverige, da det er nødvendigt for dem at tjekke op på deres huse for at sikre, at alt er, som det skal være.

Derfor har Danske Torpare, der har omkring 10.000 medlemmer, sendt en skriftlig appel afsted til svenske og danske ministre, hvor de opfordrer til at lade de danske fritidshusejere rejse til Sverige trods indrejseforbuddet.

Den svenske indenrigsminister Mikael Damberg og den svenske udenrigsminister Ann Linde har svaret tilbage i et samlet svar, som TV 2 har fået indblik i.

De forstår frustrationen hos de danskere, som ejer et fritidshus i landet, men de afviser at gøre særlige undtagelser for dem.

- Regeringen anser og håber på indrejseforbuddet som en midlertidig foranstaltning, men lige nu er det absolut nødvendigt at forhindre yderligere spredning af infektion og tab af menneskeliv, afslutter det svenske justitsdepartement deres svar tilbage til Danske Torpare.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har også fået et brev fra Danske Torpare, men han har endnu ikke reageret på det.

Det ærgrer sekretariatschef Victoria Lindtner, at ministrene ikke vil indgå i en dialog med Danske Torpare. Hun fortæller, at de har udarbejdet konkrete løsningsforslag, som skal gøre det muligt for danske fritidshusejere at tage til Sverige.

Det indebærer blandt andet direkte kørsel frem og tilbage til sommerhusene, fremvisning af negativ en coronatest, dokumentation for ejerskab og en muligvis begrænsning af antal dage for opholdet.

- Jeg er virkelig bekymret for huset

En af de danske fritidshusejere, som er blevet ramt af indrejseforbuddet, er 65-årige Annelise Randløv.

Annelise Randløv har sommerhus i Sällhult – et par timers kørsel fra Danmark.

Annelise Randløvs sommerhus i Sällhult.
Annelise Randløvs sommerhus i Sällhult.
Foto: Annelise Randløv / Annelise Randløv

21. december var sidste gang, hun var i sit sommerhus. Planen var, at hun skulle have fejret nytår deroppe, hvor hun i den forbindelse ville have tændt for varmen i kælderen. Men det kunne ikke lade sig gøre med de nye restriktioner fra svensk side.

I løbet af januar og februar har temperaturen i området været nede på minus 17 grader, og det vækker bekymring hos Annelise Randløv.

- Jeg er virkelig bekymret for huset. Vi har fået at vide, at forsikringen ikke dækker, hvis der sker noget, siger hun til TV 2.

Victoria Lindtner fra Danske Torpare fortæller også, at der ikke er nogen garanti for, at forsikringen vil dække, hvis der sker skader på husene, mens de danske ejere er tvunget til at blive væk. Det er nemlig husejerens pligt at sikre sig, at huset er okay.

Annelise Randløv bruger blandt andet tiden i Sverige på at ro kajak.
Annelise Randløv bruger blandt andet tiden i Sverige på at ro kajak.
Foto: Annelise Randløv / Annelise Randløv

Annelise Randløv plejer at kigge til huset hver tredje uge om vinteren – så det er den længste periode i de ti år, hun har ejet sommerhuset, at hun har været væk fra det.

Indrejseforbud gælder hele marts

Indrejseforbuddet til Sverige gælder frem til 31. marts.

Det er dog tilladt som dansker at rejse til Sverige, hvis man bor eller arbejder i nabolandet. Desuden må børn, der skal besøge en forælder i Sverige, også godt komme ind i landet, ligesom der kan gives særlig tilladelse, hvis der er opstået en presserende familiemæssig situation.

Personer, der rejser til og fra Bornholm, må også godt køre gennem Sverige, men det er ikke tilladt at opholde sig der.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik